Staklene pregrade u enterijeru doma ili poslovnog prostora

Zbog svoje sposobnosti da istovremeno oblikuje prostor, propusti svetlost i izoluje zvuk, staklo je materijal koji arhitektama pruža različite mogućnosti prilikom uređenja unutrašnjeg prostora.

Primena staklenih zidova

Staklene pregrade se poslednjih godina veoma često koriste u dizajnu enterijera kancelarijskih prostora, a neretko se na kreativne načine počinju primenjivati i u domovima. Iz tog razloga su tokom vremena performanse stakla i pregradnih sistema veoma unapređene. 

Zbog svoje sposobnosti da istovremeno oblikuje prostor, propusti svetlost i izoluje zvuk, staklo je materijal koji arhitektama pruža različite mogućnosti prilikom uređenja unutrašnjeg prostora.

Staklene pregrade dobar su izbor za različite tipove i veličine prostora. Primenjuju se u javnim, komercijalnim i poslovnim objektima većih površina, poput tržnih centara, različitih firmi i kompanija sa open space planom, gde je potrebno napraviti manje radne celine, a istovremeno zadržati transparentnost, dotok svetlosti i kontinuitet prostora. U manjim prostorima, kako poslovnim tako i stambenim, staklene pregrade istovremeno dele prostor i zadržavaju utisak prostornosti. 

Koje su glavne odlike staklenih pregrada?

Brza i efikasna ugradnja

Ugradnja staklenih zidova je lakša i brža u odnosu na standardne pune zidove, što omogućava jednostavnije pomeranje i premeštanje prema potrebi. Takođe, pregradni zidovi od stakla izrađuju se po meri, pa ih je lako prilagoditi postojećem otvoru.  Proces ugradnje nije bučan, neuredan i prašnjav, i ne zahteva velike građevinske zahvate. Instalacija obično traje između 1 do 5 dana, u zavisnosti od obima posla. Prilikom ugradnje ili ukidanja pregrada nema nepotrebnog šuta, sam materijal je u potpunosti reciklabilan i ponovo upotrebljiv, te predstavlja i dobru investiciju.

Propuštanje svetla

Izloženost prirodnom svetlu pozitivno utiče na mentalno zdravlje i opšte stanje duha. Ovo se posebno odnosi na poslovne prostore u kojima ljudi provode veći deo dana, te je stvaranje prijatnog radnog okruženja izuzetno važno za održavanje motivacije, koncentracije i produktivnosti zaposlenih. Iz tog razloga su stakleni zidovi sve češći izbor za pregrađivanje open space prostora.

Staklene pregrade u domu ne samo da funkcionalno dele prostor, već ga i vizuelno čine većim, a okupan prirodnom svetlošću, ambijent postaje topliji i prijatniji za boravak.

Toplotna i zvučna izolacija

Kada je reč o izolaciji, staklene pregrade funkcionišu po principu punih zidova, te pružaju slične mogućnosti i solidne rezultate. U zavisnosti od tipa pregrade, debljine stakla, kao i broja slojeva stakla, zavisiće i nivo toplotne i zvučne izolacije. Ona se dodatno može poboljšati uvođenjem pokretnih zavesa i drapera, čime se postiže i vizuelna izolovanost. 

Izdržljivost

Tehnika izrade stakla velikih dimenzija koja služe za pregrađivanje prostora razlikuje se od tehnike izrade običnog, lako lomljivog stakla. Za staklene zidove koristi se kaljeno i lamirano staklo, koje ih čini veoma izdržljivim, jakim i bezbednim. 

Kaljeno staklo se podvrgava toplotnoj obradi i brzom hlađenju. Ovim procesom nastaje staklo koje je četiri puta jače od običnog stakla, i ono se u slučaju razbijanja lomi u veoma sitne komade, koji nisu toliko opasni.

Laminirano staklo nastaje stavljanjem tankog vezivnog sloja plastike između dva obična stakla. Prilikom razbijanja staklo ostaje u komadu, fiksirano za unutrašnji sloj plastike, koja sprečava njegovo raspršivanje.

Estetika

Open space koncept uređenja enterijera i prostori koji imaju vizuelni kontinuitet i prostranost deluju rasterećujuće i umirujuće. Istovremeno, izolovanje usled specifičnih obaveza, načina života ili rada nameću neophodnost formiranja manjih celina unutar jednog ambijenta. Fleksibilnost i prilagodljivost staklenih pregrada u tom slučaju imaju nezamenljivu ulogu. Transparentnost stakla omogućava bezbroj kreativnih rešenja u dizajniranju enterijera, a dodavanje pomerljivih drapera ili posebnih filtera za staklo podjednako zadovoljava funkcionalne i estetske zahteve.

Osnovni tipovi staklenih pregrada i zidova 

Staklene pregrade bez okvira All-In-Glass

All-In-Glass pregrade odlikuje minimalistički izgled bez aluminijumskih profila između stakla i na vratima. Poznate su i pod imenom frameless staklene pregrade. Lako su ugradive i prilagodljive otvorima, sa širokim spektrom opcija za konfigurisanje. Iako pružaju panoramski izgled, imaju manju zvučnu izolaciju, pa se često koriste u kancelarijama opšteg tipa i javnim mestima.

Aluminijumski štokovi za staklena vrata i pregrade

Aluminijumski profili kombinuju eleganciju sa odličnom zvučnom izolacijom. Sa tankim profilima za štok vrata, ovaj tip pregrada popularan je u kancelarijskim prostorima. Aluminijumski štokovi pružaju elegantan izgled i bolju zvučnu izolaciju od All-In-Glass pregrada. 

Dvostruki stakleni zidovi sa visokim stepenom zvučne izolacije

Dizajnirani aluminijumski profili omogućavaju ugradnju dva laminirana stakla, obezbeđujući privatnost uz panoramski vizuelni doživljaj. Dvostruki stakleni zidovi pružaju vrhunsku zvučnu izolaciju i mnogobrojne estetske mogućnosti. 

Prednosti i razlike između tipova pregrada

Laka ugradnja i prilagodljivost All-In-Glass pregrada

All-In-Glass pregrade su lako ugradive i prilagodljive otvorima. Veoma su elegantne zbog minimalnih spojeva i dodatnih elemenata, ali upravo zbog toga imaju proreze oko vrata, koji utiču na smanjenje zvučne izolacije. Ona može dostići do 33db za fiksnu pregradu i 20dB za vrata, te je njihova cena obično niža. 

Elegancija i zvučna izolacija aluminijumskih štokova

Aluminijumski štokovi pružaju bolju zvučnu izolaciju od All-In-Glass pregrada. Nivo zvučne izolacije se kreće do 33dB za fiksne pregrade i 30dB za vrata. Njihova cena je viša, zavisi od dizajna, kvadrature i broja vrata, ali kvalitet profila i okova imaju ključni uticaj.

Vrhunska zvučna izolacija i dizajn dvostrukih zidova

Dvostruki stakleni zidovi pružaju vrhunsku zvučnu izolaciju i mnogobrojne estetske mogućnosti. Zvučna izolacija ide do 51dB za fiksne pregrade, dok je za vrata maksimalno 41dB. Cena je najviša zbog dva sloja stakla i potrebne dodatne opreme, a varira prema složenosti projekta.

Kako odabrati najbolji tip pregrade?

Pri izboru staklenih pregrada, važno je uzeti u obzir namenu i specifične potrebe prostora, estetske preference i budžet. Kako bi se investicija isplatila i rezultat bio pozitivan, neophodno je angažovati arhitektu ili dizajnera enterijera, koji će napraviti projekat i predložiti najadekvatniji tip staklene pregrade. Transparentnost komunikacije s izvođačem radova i pridržavanje standarda kvaliteta, takođe su veoma važni za postizanje uspešnog rezultata.

Šta utiče na cenu staklenih pregrada?

Različiti faktori utiču na cenu staklenih pregrada, uključujući dimenzije, dizajn, kvalitet materijala i okova, kompleksnost montaže i prilaze objektu. 

Kada je reč o dizajnu, on podrazumeva izbor tipa pregrade, potom različite konfiguracije i veličine vrata, koja mogu biti okretna ili klizna, sa ili bez samozatvarajućeg podnog automata, te podrazumeva vrstu automata, brave, rukohvata i šarki.  

Takođe, vrsta i završna obrada profila i okova će uticati na cenu. Snažniji i kvalitetniji aluminijum, kao i posebna obrada ili bojenje usloviće veću cenu. 

Prilikom ugradnje staklenih pregrada uzimaju se u obzir uslovi ugradnje i kompleksnost projekta, dimenzije otvora, nivelisanost zidova, konfiguracija vrata, odabrani tip stakla i vrste okova. Savetuje se transparentna komunikacija s izvođačem kako bi se razumeli svi troškovi i očekivanja.

Staklene pregrade kao dugoročno isplativo rešenje

Sistemi staklenih zidova za pregrađivanje su fleksibilni, prilagodljivi, omogućavaju prirodnom svetlu da preplavi unutrašnjost kancelarije i održivi su, jer se mogu rekonfigurisati kada je potrebno i reciklirati kada im istekne životni vek. 

Pored estetskih potencijala, a pre svega benefita na mentalno i fizičko zdravlje zbog propuštanja dnevne svetlosti i lakog provetravanja, stakleni zidovi su energetski efikasni, ekološki prihvatljiviji i dugoročno finansijski isplativi.

CASA

Nastali smo kao odgovor na promenu tržišta u potražnji za modernim prostornim konceptima. Već više od 10 godina negujemo uspešnu saradnju sa arhitektama, izvođačima radova i B2B klijentima.