Stan u potkrovlju

Pošalji upit

Prilikom projektovanja enterijera stana ideja vodilja je bila stvoriti udoban i topao prostor, čiji će dizajn biti vanvremenski i aktuelan. U cilju postizanja ovakvog efekta projekat je uključivao kombinovanje modernih i rustičnih elemenata, i korišćenje proverene neutralne palete boja i prirodnih materijala.

Osmišljavanje i realizacija projekta doneli su arhitektama različite izazove, kako zbog starosti zgrade koja datira iz međuratnog perioda, tako i zbog zatečenog rasporeda prostorija. Osnova stana ima izraženu dužinu, a ulaz se nalazi na užoj strani, što je otežalo proces kreiranja funkcionalnog rasporeda. Dodatni izazov je bila pozicija nosećih stubova, koji su se nalazili po sredini prostora buduće kuhinje i dnevnog boravka. Njihovo premeštanje je bilo moguće zahvaljujući tome što se stan nalazi u potkrovlju. S obzirom na starost zgrade, ovi originalni drveni stubovi bili su neupotrebljivi – kao zamena iskorišćena je sto godina stara hrastova greda, postavljena između dnevne sobe i kuhinje, čime je zadržana autentičnost prostora. Originalno kupatilo je bilo izuzetno malo, te je ono novim planom izmešteno, urađene su nove instalacije i estetski prati stil primenjen u ostatku stana.

Na projektu učestvovali

Studio Štafeta