LAMAR

Pošalji upit

Kvalitet, tradicija i inovacija su temelj naših vrednosti. Njih je postavio Živojin Marčićev, osnivač brenda LAMAR.

Priča o parketima LAMAR je priča o porodici, tradiciji, znanju i neprocenjivom iskustvu koje želimo da sačuvamo. Na taj način stvaramo vrednosti koje zauvek traju. 

Osnovna delatnost naše firme je izrada originalnih troslojnih parketa LAMAR. Dugi niz godina naša firma je bila proizvođač srednjeg sloja (tzv. tepiha, koji predstavlja „srce“ kod troslojnog parketa) za višeslojne parkete čiji je kapacitet bio 500.000 m2 godišnje, i čiji kupci su bili mnogi svetski proizvođači parketa.

Sistematskim i upornim radom, firma se razvijala i tehnološki opremala i zahvaljujući dugogodišnjim aktivnostima, danas ovo preduzeće ima kompletnu savremenu opremu i zaokruženu proizvodnju za izradu 250.000 m2 višeslojnih parketa godišnje. Kompletna proizvodnja, od prerade trupaca pa do izrade troslojnih parketa se obavlja na savremenim mašinama koje omogućuju veoma visoku preciznost izrade. 

Proizvodni program čine parketi od najkvalitetnijeg hrasta, pri čemu svi proizvodi poseduju odgovarajuće sertifikate.

Proces sušenja drveta u proizvodnji Lamar parketa traje 6-8 nedelja i odvija se u savremenim sušarama (kapaciteta 700m3). Na taj način krajnjim korisnicima garantujemo siguran i kvalitetan proizvod bez narušavanja prirodnog kvaliteta drveta.

Znanje, iskustvo i visoko kvalitetna tehnologija omogućuju da naši proizvodi imaju zavidan kvalitet.

Troslojni parketi

Parketi LAMAR predstavljaju „novu generaciju” parketa, čija su svojstva znatno unapređena u odnosu na masivne parkete. Višeslojna konstrukcija LAMAR parketa garantuje postojanost i dugotrajnost koja se obezbeđuje sjedinjenjem više vrsta drveta u jednu celinu.

Zahvaljujući svom troslojnom sastavu i međusobnom „umirujućem” delovanju tvrde i meke vrste drveta, troslojni parketi u manjoj meri od masivnih parketa reaguju na uticaj različitih nepovoljnih faktora iz okoline, kao što je neodgovarajuća vlaga u podlozi ili u vazduhu. Na taj način gotovi parketi duže zadržavaju svoj „originalni” izgled, ne isušuju se i ne stvaraju pukotine.

Gornji sloj kod parketa LAMAR se proizvodi od jedne lamele najplemenitijih vrsta drveta, bez obzira na dimenziju parketa. Postavljen je na 90° u odnosu na srednji sloj, čime se dobija posebna konstrukcija daske koja sprečava „rad” drveta. Debljina gornjeg sloja je 4 do 6mm, što omogućava brušenje (hoblovanje) parketa 4 do 5 puta u veku njegovog trajanja. Obzirom da je prosek reparacije parketa u domaćinstvima jednom u deset godina i da se prilikom jedne reparacije maksimalno obrusi do 1mm tvrdog drveta, jasno je da je životni vek troslojnih parketa jednak životnom veku masivnih (klasičnih) parketa.

Srednji sloj je postavljen pod uglom od 90° u odnosu na gornji. Napravljen je od posebno sečenih letvica od mekog drveta kako bi se dobio uzdužni položaj godova, čime se obezbeđuje dodatna stabilnost parketa.

Donji sloj parketa LAMAR se izrađuje od najkvalitetnijeg čamovog furnira i predstavlja podlogu srednjem sloju, što parketu daje veću čvrstoću i stabilnost, a istovremeno povećava izolacione sposobnosti parketa. Slepljena, ova dva sloja čine takozvani „ tepih”, koji predstavlja „srce” troslojnih parketa. Na taj način dobija se veći volumen za apsorbovanje vlažnosti iz vazduha, tokom sva četiri godišnja doba.

Tradicionalni sistem spajanja (utor-pero) prilagođen je dimenzijama parketa i uz pomoć moderne tehnologije garantuje visoku stabilnost. Svaka daska LAMAR parketa dodatno je naglašena blago oborenim ivicama tako da ceo prostor dobija jednu kompaktnu celinu. Parket se postavlja lepljenjem na podlogu u svim dužinama.

Dimenzije

LAMAR parketi se u skladu sa potrebama naručioca, odnosno prostora u koji ga je potrebno postaviti, mogu izraditi u različitim dimenzijama:

  • Debljina: 14 do 15 mm
  • Širina: 120 do 220 mm
  • Dužina: 500 do 2.200 mm

Galerija