Kako izabrati pravu slavinu

Slavina je jedna od najčešće korišćenih komponenti u svakoj kuhinji, stoga je važno izabrati onu koja ispunjava sve funkcionalne i estetske zahteve korisnika. Na tržištu se može naći veliki izbor slavina različitog kvaliteta, karakteristika i dizajna, te biranje i odlučivanje može biti teško i zamorno. Ovaj detaljan vodič pomoći će vam da izaberete odgovarajuću slavinu za svoj prostor.

Možemo reći da je kuhinja srce doma ili mesto važnih dnevnih rituala. U njoj najčešće započinjemo dan šoljom kafe ili čaja i doručkom. Kuhinja je glavni izvor hrane i vode, goriva za naše svakodnevno funkcionisanje. Mesto za eksperimentisanje u kome nastaju najukusnija jela. Najprivlačnije mesto za druženje prilikom kućnih proslava, mesto koje krajem radnog dana okuplja porodicu. S toga je veoma važno posvetiti pažnju opremanju ovog prostora, poboljšati njegovu funkcionalnost i estetski ga učiniti što prijatnijim. To podrazumeva izbor kvalitetnog nameštaja i elemenata za odlaganje posuđa, samo posuđe i svih potrebnih uređaja.  

Slavina je jedan od najčešće korišćenih elemenata u svakoj kuhinji, s toga je važno izabrati onu koja odgovara veličini sudopere, ispunjava funkcionalne zahteve korisnika, te odgovara stilu sudopere, ali i čitave kuhinje i doma. Posebno ukoliko je ovaj prostor otvorenim planom povezan sa dnevnim boravkom, što je danas čest slučaj u uređenju enterijera.

Na tržištu se može naći veliki izbor slavina različitog kvaliteta, karakteristika i dizajna, što biranje i donošenje konačne odluke o kupovini određene slavine može veoma otežati, a sam proces učiniti zamornim. Pre kupovine slavine treba jasno definisati potrebe i razmotriti koje funkcionalne i estetske karakteristike koje ona treba da sadrži kako bi najbolje odgovorila na sve zahteve. 

Stan N18 / Unknown Studio / Foto: Dušan Petković

Funkcionalne karakteristike slavina

Jednostavnost korišćenja – slavine sa dve ili jednom ručicom

Slavine sa jednom ručicom su, zbog svoje funkcionalnosti, nadmašile prvobitne slavine sa dve ručice i gotovo ih potpuno potisnule iz upotrebe u domovima. Ovakve slavine omogućavaju da se jednom rukom reguliše i temperatura i jačina mlaza, dok je druga ruka slobodna za druge stvari. Druga prednost je ta što je, zbog jednostavnosti korišćenja, vreme potrebno za podešavanje znatno skraćeno nego u slučaju slavina sa dve ručice.  

Povećan opseg rada sa crevom koje se izvlači

Slavine sa opcijom izvlačenja creva ili creva koje je mobilno, značajno povećavaju raznovrsnost primene, čak i izvan sudopere, ukoliko je to potrebno. Ova karakteristika omogućava da se, na primer, prilikom spremanja lonac napuni vodom uprkos sudoperi punoj prljavog posuđa. Takođe, olakšava proces pranja kabastih šerpi, plehova i drugog posuđa, koje možda ne može u potpunosti stati u sudoperu, ili pak čišćenje oceđivača za posuđe i hranu. Ukoliko slavina uz to ima i dodatnu opciju podešavanja mlaza, ugođaj spremanja i sređivanja je maksimalan.

Slavine za visok ili nizak pritisak

Način dovoda vode u kuhinju imaće važnu ulogu u izboru slavine. Ukoliko voda dolazi preko malog protočnog bojlera smeštenog ispod sudopere, pravi izbor biće slavine za nizak pritisak sa tri creva. S druge strane, ukoliko topla voda dolazi direktno iz vodovoda, odnosno centralnog bojlera, onda je reč o visokom pritisku kome odgovaraju moderne slavine za visoki pritisak sa dva creva. Međutim, na tržištu postoje i mali protočni bojleri koji trpe pritisak od 6 bara, čime je uz njih omogućeno korišćenje slavina za visok pritisak, te je njihov izbor višestruko veći.

Specijalne „prozorske” slavine

Ove slavine namenjene su pozicijama u kuhinji tik uz prozorske okvire. U kuhinji se dosta vremena provodi uz sudoperu, te je nekada njihovo idealno mesto odmah ispred prozora, kako zbog izvora prirodne svetlosti, tako i zbog lepšeg pogleda prilikom spremanja. Ukoliko je u pitanju veliki prozor koji doseže do radnog pulta, otvaranje krila će biti onemogućeno. Međutim, uz specijalne „prozorske” slavine pristupačnost prozoru i otvaranje krila će biti omogućeni. Ove slavine se razlikuju prema načinu uklanjanja sa radne pozicije, na one koje se mogu spustiti, skinuti ili saviti.

1. Skidajuće slavine

Odložive slavine predstavljaju praktičnu i povoljniju opciju. One se postavljaju sa fleksibilnim crevom koje omogućava jednostavno vertikalno izvlačenje slavine iz sudopere i polaganje na stranu kada nisu u upotrebi.

 

2. Spuštajuće slavine

Slavine ispod prozora koje se spuštaju su veoma praktične, a njihov moderan dizajn čini ih pogodnim za različite kuhinje. Ove slavine su minimalističkog izgleda, te kada se spuste na dole, dolaze u ravan sa ivicom sudopere. Za ugradnju su potrebne dve rupe na radnoj površini, a neophodno je voditi računa da se ostavi dovoljno slobodnog prostora u kuhinjskom ormariću, kako bi se slavina mogla spustiti do kraja.

 

3. Sklopive slavine

Treća vrsta slavina koje se mogu montirati ispod prozora su sklopive slavine. One se jednostavno obaraju na sudoperu i tako oslobađaju put prozorskom krilu. Uglavnom su lučnog oblika ili u vidu slova L.

Prilikom ovakvog pozicioniranja sudopere u kuhinji, pored izbora neke od ove tri vrste slavina, važno je izabrati one izrađene od robusnih i izdržljivih materijala. S obzirom na to da se često pomeraju i odlažu na čvrste površine, one treba da budu stabilne, otporne na udarce i grebanja, te je najbolje izabrati modele od hromiranog ili nerđajučeg čelika. Takođe, prilikom projektovanja ovog kuhinjskog dela, treba voditi računa o razmaku između sudopere i prozorskog krila. U zavisnosti od modela slavine, razmak bi trebalo da bude između 2,5 i 6,5 centimetara.

Slavine sa posebnim dodatnim performansama 

Slavina sa senzorom

Slavine sa senzorima na automatsko paljenje pokretom karakteristične su za komercijalne prostore gde je veliki protok ljudi. Međutim, one u domovima mogu biti veoma korisne prilikom spremanja. Ukoliko je neophodno pridržati težak lonac obema rukama ili su one umazane hranom, rešenje je slavina sa senzorom koji se može aktivirati i deaktivirati. Pored skladnog i modernog dizajna, ove slavine sadrže i druge funkcionalne karakteristike, poput mobilnog creva i dugmeta za promenu mlaza. Senzor je pozicioniran tako da se neće paliti prilikom svakog manevrisanja u sudoperi jer reaguje samo na pokrete neposredno ispod njega.

Slavine za filter za vodu

Značaj čiste pijaće vode je velik, a vodi koja dolazi iz vodovoda, uprkos centralnim prečišćivačima, sve više opada kvalitet. Učestale studije o štetnosti mikroplastike koju unosimo putem hrane i vode upakovane u plastične ambalaže, kao i količina otpada koji se gomila, postaje izvesno da se flaširana voda sve manje pokazuje kao dobra zamena za vodu iz vodovoda. S toga su filteri za vodu koji se integrišu zajedno sa slavinama veoma dobro rešenje za ove probleme.

Filter-set sačinjen je od samog filtera, zatim merača protoka sa ekranom i signalizacijom, elemenata za konekciju i filter slavina. Filter je kompaktan, instalira se ispod sudopere i povezuje sa dovodom vode i izabranom filter slavinom. On služi da smanji sadržaj kamenca i teških metala, čime se osetno poboljšava ukus vode. Pogodnost kod upotrebe filtera je ta što filtrirana i nefiltrirana voda teku odvojeno, kroz različite cevi u slavini. To znači da se posuđe može prati nefiltriranom vodom, dok se pomoću druge poluge sipa filtrirana voda za piće i kuvanje. 

Kako filter za vodu radi?

Predfilter za čestice hvata veće čestice, kao što su zrnca peska ili fragmenti rđe. Potom filter sa aktivnim ugljem smanjuje oksidanse u vodi, a istovremeno obezbeđuje dug radni vek sistema filtera. Jonski izmenjivač visokih performansi obezbeđuje dobar mineralni balans, smanjuje kamenac i omekšava vodu. Najsitnije čestice i suspendovani sedimenti izvlače se iz vode pomoću filtera za fine čestice, dok runo sa aktivnim ugljem smanjuje nivo teških metala i organskih supstanci kao što su hlor ili olovo. Mirisi se takođe eliminišu u procesu.

Kod filter slavina u svakom trenu moguće je na ekranu proveriti količinu preostalih litara. Ukoliko filter treba promeniti, kontrolna kutija će na to upozoriti zvučnim signalom. Tada treba poručiti nov filter koji se jednostavno instalira, odvrtanjem starog i zavrtanjem novog, bez upotrebe alata.  

Slavine za levoruke

Većina stvari prilagođena je desnorukim korisnicima, pa ukoliko nema specijalno dizajniranih proizvoda za levoruke, oni se moraju prilagođavati ponuđenim modelima. Kada je reč o slavinama, za levoruke su praktičnije manje slavine koje imaju ručku na vrhu, čime se izbegava unakrsni pokret i potencijalno kvašenje rukava, kao kada je ručka smeštena sa desne strane slavine. Međutim, na tržištu postoje i visoke slavine, kod kojih je moguće odabrati i prilagoditi stranu na kojoj će biti ručica.  

Estetske karakteristike

Raznolikost u dizajnu, obliku i boji

Pored kvaliteta i funkcionalnosti, važan aspekt prilikom kupovine slavine je i dizajn. Slavina je jedan od uočljivijih delova kuhinje, te će izgledu enterijera doprineti i odabir pravog modela slavine. Danas je ponuda raznolika i slavine se izrađuju od klasičnih materijala, poput različitih nerđajućih metala, inoksa i hroma, u srebrnoj ili mesinganoj boji, ali se sve češće izrađuju i u različitim bojama, te u kombinacijama materijala.

One se i prema obliku razlikuju – mogu imati jednu ili dve ručice, mogu biti niske, te sa visokim polukružnim grlom, ili u obliku slova L, minimalističkog pročišćenog dizajna ili tradicionalnijeg koji odgovara klasičnije uređenim kuhinjama. Izrađene u boji, u bež, kafenim i crnim tonovima, matirane ili sjajne, često se mogu kombinovati sa sudoperama u istim tonovima i tipovima materijala, što kuhinji daje svojstven izgled. 

Kobex

KOBEX d.o.o. je generalni uvoznik nemačkog brenda BLANCO – renomiranog proizvođača sudopera, slavina i sistema za otpad. Sedište firme, kao i veleprodaje, je u Rumenci.