Prostoria

Pošalji upit

Prostoria, kompanija koja u svojoj ponudi već ima nove ikone, poput fotelje Polygon ili transformabilne sofe Revolve, primer je drugačijeg, takoreći tradicionalnijeg pristupa, zasnovanog na izrastanju iz lokalnih datosti i logičnog povezivanja svih aktera u procesu proizvodnje.

Od svojih početaka, Prostoria razvija integrativni pristup i funkcioniše kao platforma koja neguje i podstiče kontinuiranu razmenu znanja i iskustava između svih učesnika u proizvodnji nameštaja. Stvoren je dinamični, radionički ambijent, koji je dizajnerima pružio priliku da u izvrsnim uslovima istraže svoje ideje i dovedu ih do najviše visine oblikovne, funkcionalne i tehnološke dorađenosti. Mnogi proizvodi razvijani su dugoročno i prošli su više iteracija do konačne forme, što ne bi bilo moguće bez odgovarajuće podrške gde se kombinuju savremena tehnologija i suptilni, fabrički i ručni rad najvišeg kvaliteta. Uglavnom se koriste lokalni materijali, naročito masivno drvo, a većina proizvodnje odvija se unutar same fabrike.

Iako u svom asortimanu nudi i nameštaj baziran na proverenim modelima, Prostoria je strateški, pa i strastveno posvećena istraživački orijentisanom dizajnu, verujući da izvornost ima svoje mesto na tržištu, ali predstavlja i poseban izazov u vremenima kada se čini da je gotovo nemoguće osmisliti odista inovativne, sveže koncepte. Zato društvenu odgovornost, pa i specifičnu poziciju Prostorie treba posmatrati upravo kao doprinos evoluciji dizajna, kao spremnost da se uđe u rizik kako bi se dosegle nove vrednosti na dobrobit korisnika, ali i kulture. Prostoria je samim tim projekat u kojem zajednički rastu i dizajneri i kompanija na temelju uzajamnog poverenja i zajedničkih ciljeva.