Mapa Architects

Pošalji upit

Mapa Architects d.o.o. je arhitektonski dizajn studio. Studio predstavlja prirodni razvoj osnivača sa bogatim iskustvom u procesima projektovanja, izgradnje i procesa razvoja investicija. Nakon duge karijere rada u korporaciji, i samostalnog bavljenja procesima dizajna i razvoja investicija, nastavak tog procesa vodi u smeru organizovanja multidisciplinarnog tima stručnjaka.

Studio pruža usluge arhitektonskog projektovanja, spoljašnjeg i unutrašnjeg dizajna, ali i drugih srodnih aktivnosti i konsultantskih usluga. Kroz projektantski proces svakom projektu i klijentu se pristupa sa istom pažnjom i energijom, kreirajući optimalna rešenja, bez obzira na dimenzije objekta i nivo investicije. Svaki novi projekat je drugačiji i poseban, unikatan, novi izazov i novo polje za inovacije koje su protkane senzibilitetom i estetikom našeg autorskog tima. Aktivnosti zahvataju široki spektar delovanja od teorije do realizacije, razvoj projekta koji se razvija u više iteracija i po više različitih aspekata.

Poštujući do sada izgrađene arhitektonske standarde, i jedinstvene principe rada i saradnje sa investitorima i korisnicima, kroz studio je nastavljeno nastojanje autora, sada sa timom mladih stručnjaka, ka utemeljenju novih vrednosti po kojima će studio MAPA Architects biti prepoznatljiv.

Biografija osnivača Predrag Milutinović, dipl.ing.arh.

Nakon završene Gimnazije u Ivanjici, upisao je Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu 1995. godine. Tokom studija na predmetu Projektovanje, praktikovao je rad u više ateljea koje su vodili eminetni profesori, pedagozi i stvaraoci. Imao je priliku da uči od velikih majstora Arhitekture, počev od prof. Petra Vulovića, prof. Predraga Cagića, prof. Branislava Mitrovića, prof. Spasoja Krunića. Diplomirao je 2002. godine kod profesora dr Milorada Ribara.

Od početka karijere kontinuirano se bavi projektovanjem i procesima dizajn i project menadžmenta. Autor je arhitekture više javnih objekata, individualnih, rezidencijalnih i kolektivnih stambenih objekata, industrijskih objekata, objekata specijalne namene, enterijera javnih, poslovnih i stambenih objekata. Učesnik javnih i pozivnih konkursa, na kojima je ostvarivao zapažene rezultate.

Po završetku studija kratko je radio u autorskom birou prof. Dejana Miljkovića i arh. Jovana Mitrovića, na projektovanju rezidencijalnih objekata, nakon čega nastavlja svoju karijeru u Delta Investu, na poslovima projektovanja i rukovođenja investicijama (design management, project management). U sistemu Delta Holdinga (kroz kompanije Delta Invest/ Delta Real Estate) proveo je period od 2003. godine  do 2015. godine, radeći na raznovrsnim tipologijama objekata, na početku u pripremi idejnih rešenja i razvojnih koncepata, a kasnije na rukovodećim pozicijama, kao izvršni direktor za prrojektovanje i izgradnju, sprovodeći nove standarde u projektovanju i izgradnji savremenih i kompleksnih tipologija, objekata. Sazrevajući kao arhitekta projektant i menadžer, prošao je sve segmente projektovanja i izgradnje i razvoja investicija kroz Real Estate. Kroz saradnju sa inostranim principalima poput BMW-a, ICH hotels Group, Honda, Delta Generali, Reno, Fiat, Bauhaus,  stekao je posebna znanja koja se odnose na standardizaciju i korporativnu arhitekturu tehnološki zahtevnih objekata. Tokom ovog perioda učestvovao je u procesima pripreme razvoja, projektovanja i izgradnje preko 200 objekata raznih tipologija, shopping Mall-ovi Delta City Beograd, Delta City Podgorica, Delta Planet Beograd, poslovni objekat Delta House, MAXI supermarketi, Tempo Cash and Carry, Picadily, poslovnice Delta Osiguranja, Delta banke, BMW Centar Čukarica, BMW Cvetni Trg, Honda Novi Beograd. Rukovodio je timovima na projektovanju i izgradnji značajnih i kompleksnih objekata, među kojima je rekonstrukcija hotela Intercontinental Beograd/ “Crowne Plaza Beograd“(2013. god); Objekat je dobio nagradu “Saint Gobain Rigips” za najlepši enterijer u Srbiji u kategoriji hotela (2014. godine), i specijalnu povelju zaštite graditeljskog nasleđa; Intercontinental Hotel Ljubljana 2014/2015. godine.

Nakon korporativne karijere, kratko radi kao samostalni umetnik, a potom osniva svoju arhitektonsku praksu koju provodi od 2016. godine kroz studio Mapa Architects, nastavljajući kontinuitet bavljenja projektovanjem, dizajnom, dizajn i projekt menadžmentom.

Osim projektovanjem bavio se procesima razvojem investicija, rukovođenja i koordinacije projektovanjem i izgradnjom velikih objekata (Dizajn menadžment/Projekt Menadžment). Dela su publikovana u "Atlasu likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije - 21. vek“ (2014); “Kritički Gambit”, Osvrt na Savremenu Arhitekturu Srbije,  Milorad H.Jeftić, (2014) Projekti i realizacije su objavljivani u časopisima: “Ambijenti”, “Super Space”, “ Arhitekton”, “Genius Domus”, “Enterijer”. Radovi su redovno u selekciji izložbi Salona arhitekture Muzeja Primenjene Umetnosti u Beogradu, izložbi i publikacija.

Dela su objavljivana u štampanim i elektronskim medijima, portalima. Bio je učesnik mnogih žirija u oblasti arhitrekture i umetnosti, Žirija i Saveta Salona Arhitekture Muzeja Primenjene Umetnosti u Beogradu, žirija i Stručnog saveta za pripremu nastupa Republike Srbije na 16. Bijenalu Arhitekture u Veneciji 2018. godine i 17. Bijenalu Arhitekture 2020./2021, kao i član žirija na konkursima u organizaciji UNDP/ United Nations. 

Članstvo:
Član je IKS; ULUPUDS-a; DAB-a; UAS-a; UIA;  ISoCaRP; CEE; ACES-a; ASAP-a

Dostignuća:
Utemeljenje novih standarda u projektovanje objekata specijalizovane namene za osobe sa invaliditetom OSI.

Najznačajnije nagrade i priznanja:

 • Grand Prix 39. Salona arhitekture, Muzeja primenjene umetnosti, Beograd 2017.
 • Velika nagrada ULUPUDS-a za 2022. Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije
 • Iconic Awards 2022.,Innovative Architecture Today, Best of the Best 2022,  German Design Council
 • Nagrada Fonda ”Aleksandar Šaletić”, za enterijer objekta, Mind office building R&D, Cerovac; 54. Majska izložba ULUPUDS-a
 • Godišnja nagrada UAS “Aleksej Brkić”, Udruženje Arhitekata Srbije, 2017. 
 • Nagrada “Grada BEOGRADA” za najbolje realizovano delo za Arhitekturu i urbanizam (2012);
 • Nagrada kompanije “Novosti” za najbolje realizovano arhitektonsko delo (2012), Tradicija Borbine Nagrade za Arhitekturu
 • Priznanje Salona arhitekture u kategoriji Arhitektura, 41. Salon arhitekture MPU, Beograd 2019.
 • Iconic Awards Interior Selection, Office Building; German Design Council
 • German Design Awards special 2021 (-Excellent architecture-)  Zumtobel Factory, German Design Council
 • Pohvala Salona arhitekture u kategoriji Arhitektura, 43. Salon arhitekture MPU, Beograd 2021.
 • BIG SEE Architecture Award 2020 winner, Public And Commercial Architecture, Zumtobel Office and Factory Niš
 • Special Mention STRAND, Suistainable Society Association, Project “Code Šumadija” in the Category, Innovation in Architecture, Science & Technology in Digital Era, Context as Instrument in Architecture, 2018
 • BIG SEE Architecture Award 2021 winner, Residential Architecture, Villa IB Istra Croatia
 • BIG SEE Architecture Award 2021 winner, Interior design, Interfast Office Belgrade 
 • Specijalno proznanje DaNS-a za Arhitektonsku realizaciju (2010);  
 • Grand Prix “ Saint-Gobain Rigips Trophy”, za najlepši enterijer u Srbiji i CG (2009)
 • Honourable Mention, Third Balkan Architectural Biennale 2017 - Vila IB Krasica
 • Nomination Piranesi awards for Sebia; Selector Andrej Strehovec 2022.