Inka Studio

Pošalji upit

Inka studio je porodični arhitektonsko-građevinski studio osnovan 1993. godine. Od 2010. godine rebrendiran je sa sedištem u Beogradu, od strane četiri partnera. Tri partnera diplomirala su na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu: Marina Lazović, Dunja Nedeljković i Zoran Lazović, dok je Nemanja Nedeljković diplomirao na Višoj građevinsko-geodetskoj školi Univerziteta u Beogradu. Svaki od partnera je samostalno, posle fakulteta, imao sopstvenu praksu u različitim referentnim studijima i firmama pre osnivanja Inka studija.

Inka studio, kojeg čini tim od 9 arhitekata i jednog inženjera građevine, pozicionirao se kao multidisciplinarni arhitektonsko-građevinski studio za pružanje kompletnog spektra profesionalnih usluga u oblasti projektovanja i upravljanja projektima novih objekata i projektima rekonstrukcije. Inka studio ima bogato iskustvo u svim fazama projektovanja, od idejnih rešenja do izrade dizajna uz nadzor dizajna.

U procesu realizacije projekata od IDR preko PGD do PZI faze, ostvarili smo sada već dugogodišnju saradnju sa projektantskim kućama na projektima svih vrsta instalacija, građevinskih i drugih faza projekata. U procesu izvođenja projekata, ostvarili smo i dugogodišnju saradnju sa brojnim renomiranim podizvođačima, od početka do realizacije.

Naš pristup dizajnu prati koncept istraživanja dizajna, a kroz razumevanje specifičnih ograničenja, uslova i konteksta, sa ciljem da izazove očigledno i pruži konkretno rešenje. Sistematski pristupamo projektovanju i razradi detalja, u saradnji sa stručnjacima iz različitih oblasti, koji su uključeni u proces projektovanja. U samom procesu realizacije, stekli smo bogato iskustvo u sprovođenju ideja zarad postizanja što kvalitetnijeg rezultata. 

Inka ima integrisani pristup projektima i veruje da arhitektura pored funkcionalnosti mora da odgovori na mnoga druga pitanja. Svesni činjenice da je društveni položaj arhitekture odličan, želimo da podstaknemo interakciju sa korisnicima i uključimo ih u proces projektovanja, kako bismo projekat prilagodili njihovim potrebama.

Osnovni principi naše prakse utkani su u savremenost ranog 21. veka. Pristup projektovanju je analitički i podrazumeva interakciju i razmenu mišljenja, kako arhitekata tako i drugih stručnjaka uključenih u proces projektovanja, kako bismo došli do najboljih ideja.

Od 2010. godine do danas, realizovali smo više od 30 projekata kako stambenih tako i poslovnih objekata, kao i obrazovnih, izložbenih objekata, hotela, restorana, pejzaža i objekata druge namene, ukupne kvadrature preko 164.000m2, koje sa ponosom predstavljamo.

Takođe, uporedo sa pomenutim projektima, realizovali smo više od 75 projekata enterijera, ukupne kvadrature preko 46.372m2, od stambenih, poslovnih, ugostiteljskih, izložbenih, hotelskih, tržnih prostora do medicinskih ordinacija i kulturnih objekata.

Inka studio često učestvuje na arhitektonskim konkursima, koje smatra najboljim oblikom razvoja arhitekture jedne zemlje. Sa ponosom smo izlagali projekte na više od 12 konkursa, različitih namena, od urbanističkog planiranja do velikih kongresnih i pozorišnih sala, muzičkih akademija, stambenih i poslovnih kompleksa, hotela, izložbenih paviljona i pijačnih objekata, ukupne kvadrature preko 258.900m2. Mnogi su nagrađeni, a jedan projekat je i završen - Palilulska pijaca.

Svaki od navedenih projekata sa ponosom možemo predstaviti kao naš portfolio. Istovremeno, insistiramo na kreativnosti, ali i na stručnoj razradi i realizaciji projekata.