Mali stan – veliki izazov. Rešenja pomoću kojih arhitekte prevazilaze probleme uređenja stanova male kvadrature

Prilikom izrade projekata enterijera malih stanova, pronalaženje kompaktnih i višenamenskih rešenja arhitektama predstavlja glavni izazov, ali istovremeno i podstrek za kreativna eksperimentisanja.

Život u urbanim gradskim jezgrima neretko može značiti život u stanovima male kvadrature i odricanje od komfora prostranosti, bašte, dvorišta i drugih sadržaja koje kuće nude. Takođe, može podrazumevati modifikaciju dnevnog ritma, te, usled nedostatka mesta za odlaganje, i redukciju ličnih predmeta, omiljenih komada nameštaja, garderobe, knjiga i svega drugog što jedan prostor obično čini domom. 

Kako malu kvadraturu pomiriti sa potrebama, željama, navikama, uspomenama, tako da stan ispunjava sve funkcionalne, prostorne i estetske zahteve korisnika? Prilikom izrade projekata enterijera malih stanova, pronalaženje kompaktnih i višenamenskih rešenja arhitektama predstavlja glavni izazov, ali istovremeno i podstrek za kreativna eksperimentisanja. 

U nastavku kroz primere izvedenih projekata predstavljamo na koje načine arhitekte prevazilaze izazove koje sa sobom nosi dizajniranje malih stambenih prostora. 

1. Formiranje otvorenog plana

Arhitekte poslednjih godina neretko pribegavaju uklanjanju postojećih nenosećih zidova, čime se dobija otvorena osnova stana, koja im, uprkos maloj kvadraturi prostora, pruža mnogo više mogućnosti prilikom projektovanja. Nekadašnji skučeni hodnici i predsoblja se pri renoviranju sada otvaraju i suptilno naglašavaju komodama za odlaganje cipela, čivilucima ili drugačijim tretmanom poda u odnosu na ostatak prostora.

Stan na Vračaru / mycode.arhitektura / Foto: Miloš Martinović

Projektovanje kompaktnih otvorenih kuhinja odmah do ulazne zone ostavlja više mesta za dnevni boravak. U malim prostorima izuzetno je važno redukovati vizuelni nered koji može nastati usled gomilanja predmeta i različitih neophodnih kućnih uređaja, i učiniti da prostor deluje manji nego što zaista jeste. Zato se često viseći i podni elementi u kuhinjama dizajniraju tako da sakrivaju tehniku i aparate, kako bi ambijent bio pročišćen od suvišnih sadržaja. Ovi elementi, poput kuhinjskog ostrva, koje ima funkciju radne površine i trpezarijskog stola, ujedno mogu poslužiti i za nenametljivo razdvajanje zone kuhinje i dnevne sobe.

Stan Park 11 / Gušić Architecture / Foto: Relja Ivanić 

2. Modularni, providni ili mekani pregradni zidovi na koje nismo navikli  

Već smo pomenuli da nameštaj može biti iskorišćen kao diskretna granica između različitih ambijenata, koja razdvaja ali istovremeno ne remeti kontinuitet pogleda i fluidnost kretanja kroz prostor. S druge strane, specijalno dizajnirani komadi nameštaja, poput velikih polica ili ormara od poda do plafona, mogu poslužiti i kao pregradni zidovi za potpunu izolaciju noćne zone. U malim stanovima svaki centimetar je važan, te višestruka funkcija ovakvih pregradnih elemenata je i više nego poželjna. Ovi pregradni zidovi mogu imati i integrisane sisteme kliznih vrata, što dodatno doprinosi funkcionalnosti i uštedi prostora. 

Stan na Vračaru / mycode.arhitektura / Foto: Miloš Martinović

Još jedan način pregrađivanja u malim stanovima jeste upotreba staklenih pregrada i zavesa. Ovi materijali jesu smeliji izbor, ali svakako pružaju daleko više prednosti u malim prostorima u odnosu na standardne pune zidove. Staklo omogućava da dnevna svetlost prodre u sve delove stana, smanjujući potrebu za veštačkim osvetljenjem, poboljšavajući time kvalitet života. Na staklo se dodatno mogu postaviti različiti filteri u boji ili peskirane folije, koje će zadržati osnovne karakteristike materijala i ujedno omogućiti veću dozu intime. 

Stan za 2+1 / Taktika / Foto: Relja Ivanić 

Tekstil je materijal koji ima moć da brzo i lako transformiše prostor i pruži scensku atmosferu, zbog čega je između ostalog, rado korišćen u pozorištu. Zašto onda ne iskoristiti transformativni i estetski potencijal tkanine, te umesto vrata ili zidova upotrebiti teške plišane drapere, pomoću kojih će prostor uvek imati drugačiji oblik i pružati drugačiji ugođaj. 

Parazit Habitat / Cherry Art Hub / Foto: Relja Ivanić 

3. Efikasno korišćenje visine 

U malim stanovima visina prostora igra važnu ulogu. Osim za formiranje uniformnih polica i ormara koji se pružaju od poda do plafona i služe za skladištenje, skrivanje i pregrađivanje, visina u stanovima može se iskoristiti za podizanje nivoa kreveta u cilju izdvajanje noćne zone. U zavisnosti od celokupnog dizajna, prostor ispod kreveta može služiti za smeštanje dnevnog boravka ili dodatnih pregrada za odlaganje stvari.

Stan Pierre / Domoka / Foto: Katarina Mijić

Stan Pierre / Domoka / Foto: Katarina Mijić

4. Jedan prostor – više namena

Dnevna soba koja je istovremeno trpezarija, radna ili spavaća soba, biblioteka ili prostor za vežbanje – u malim stanovima multifunkcionalnost prostora je ključna. Zato se prilikom projektovanja enterijera dizajniraju i komadi nameštaja koji su pokretni, sklopivi i lako se transformišu ili proširuju. Tako će se mali sto, koji je kada je sklopljen neprimetno inkorporiran u komodu sa knjigama, transformisati u manji radni ili trpezarijski sto za šestoro, a kompaktni dvosed će prema potrebi postati komotni ležaj za spavanje.

5. Optičko povećanje prostora 

Ogledala i drugi slični materijali često se koriste pri uređenju malih stanova, jer reflektuju prirodnu svetlost čineći prostor vizuelno većim i otvorenijim. S druge strane, jednobojni zatvoreni ormani i pregrade sa uniformnim frontovima od poda do plafona naglašavaju visinu prostorije. Svetlost, odrazi i svetli tonovi zidova i nameštaja stvaraju optičku iluziju i utisak prostranosti i dubine prostora.

Stan Park 11 / Gušić Architecture / Foto: Relja Ivanić 

Parazit Habitat / Cherry Art Hub / Foto: Relja Ivanić 

6. Nameštaj svedenih oblika i linija 

Mali stanovi zahtevaju nameštaj koji je skladnih proporcija u odnosu na ambijent, ali i pročišćenog dizajna, kako bi se se izbegao efekat klaustrofobičnog i skučenog prostora. To podrazumeva izbor komada svedenih formi, poput fotelja, stolica i stolova tankih i izduženih silueta. Kreveti i komode sa skrivenim nogarama koji deluju kao da lebde, oslobađaju površinu poda i čine prostor vizuelno rasterećenim. Izbor nameštaja jednostavnijih oblika pruža više mogućnosti za kombinovanje boja, materijala i oživaljavanje prostora dinamičnom smenom različitih tekstura, te davanje akcenta detaljima.

Stan za 2+1 / Taktika / Foto: Relja Ivanić