7 kreativnih načina kako primeniti zavese i drapere u stambenim i poslovnim enterijerima

Kada uređujemo neki prostor, zavese i draperi obično ostaju za kraj, kao dekorativni i funkcionalni elementi, koji nam pomažu da prekrijemo prozore i time regulišemo količinu prirodne svetlosti i obezbedimo privatnost tokom večernjih sati. Mekane, jednobojne, šarene, prozirne i debele, šta ako o njima mislimo kao o pregradnim zidovima ili vratima? U nastavku je sedam primera kako na kreativan i funkcionalan način iskoristiti potencijal zavesa i drapera u domovima i kancelarijskim prostorima.

1. Draperi umesto vrata i zidova u domovima male kvadrature

Upotreba drapera umesto vrata ili za pregrađivanje soba u domovima smelo je rešenje i nije nešto što se sreće često kod nas. Ovo se naročito primenjuje u prostorima sa open space strukturom i stanovima manje kvadrature, gde je neophodno primeniti efikasna pregradna rešenja, ali i zadržati osećaj prostranosti i dotok prirodne svetlosti i vazduha. Draperi i zavese se u ovakvim situacijama mogu koristiti i u kombinaciji sa staklenim pregradma. Transparentno staklo pruža potrebnu akustičnu i toplotnu izolaciju, a zavese i draperi je pojačavaju, dok istovremeno funkcionišu kao fleksibilni vizuelni blokatori. 

2. Brzo skrivanje kreativnog ili radnog nereda

Zavese i draperi mogu poslužiti kao zanimljiv estetsko-funkcionalni element za brzo skrivanje otvorenih ormana, gde imaju funkciju vrata, zatim prekrivanje polica, radnih stolova i drugih delova u kojima vlada kreativni nered ili koji detaljima vizuelno opterećuju prostor. Ovo može biti posebno korisno za višenamenske i specifične prostore manjih dimenzija, male kancelarije ili ukoliko je potrebno formirati ambijent za rad od kuće.

3. Zavese od poda do plafona stvaraju scenski ambijent

Tkanine imaju moć da stvore određenu atmosferu, zbog čega su, između ostalog, jedan od omiljenih materijala za scenografiju u pozorištu. Zamislimo zavese kao trodimenzionalne tapete – prekrivanje ili zamena svih zidova jedne prostorije od poda do plafona tekstilom daje dodatni sloj i punoću prostoru i umekšava oštre i hladne uglove. Istovremeno formira scenski ambijent i čini da se osećamo udobno okruženi mekanim materijalom.

4. Mikroambijenti za rad u poslovnim prostorima

Nekada veoma popularna open space radna okruženja poprimaju drugačije i funkcionalnije oblike, pa se tako pomoću staklenih pregrada prave mikroambijenti pogodni za manje timove. Na njih se dodaju draperi, koji ne samo da jednostavnim povlačenjem omogućavaju privatnost, odnosno vizuelnu i akustičnu izolaciju, već služe i da daju toplu notu strogim poslovnim prostorima. Ovakav vid pregrađivanja se često primenjuje na svim hijerarhijskim nivoima u kompanijama, te se na taj način stvara prijatnije, pristupačnije i srdačnije okruženje za rad. 

5. Stvaranje ambijenata “kao kod kuće” u poslovnim prostorima 

Prilikom uređenja modernih poslovnih prostora sve više pažnje posvećuje se i formiranju različitih zona za predah i opuštanje od posla. Neretko se izdvajaju ambijenti koji podsećaju na dnevne sobe u domovima, u kojima se koriste veoma autentični komadi nameštaja, te ove celine deluju relaksirajuće na zaposlene, podstiču kreativnost i veću komunikaciju i povezivanje. U ovakvim mikroambijentima to se postiže upotrebom nameštaja, zavesa i drapera, koji su karakteristični za stambene prostore, kao i korišćenjem materijala zanimljivih boja i tekstura.

6. Pokretni zid u velikim prostorima

Nekada je neophodno zadržati fluidnost prostora, a istovremeno omogućiti njegovu brzu transformaciju prema potrebi, te podelu na prostorije različite funkcije. Ovo može biti posebno korisno u objektima javne namene i poslovnim prostorima. U tom slučaju draperi igraju glavnu ulogu, a mogućnost njihove izrade u velikim dimenzijama arhitektama i dizajnerima enterijera pruža bezbroj opcija za uspešno realizovanje želja i potreba klijenata.

7. Oživljavanje enterijera i neobičnih uglova u stanu

Zavese se u domovima najčešće primenjuju iz tri glavna razloga – pomoću njih se stvara difuzno osvetljenje tokom dana, dok istovremeno obezbeđuju privatnost i estetski oplemenjuju stambeni prostor. Kombinacija tkanina, nijansi, šara i tekstura može dodati karakter prostoru i definisati njegov centralni dekorativni fokus, dok jednobojne tkanine mogu stvoriti suptilan i elegantan izgled. Zavese su veoma dobro rešenje i za manje atraktivne ili neobične delove i uglove u stanu, jer ih na jednostavan način transformišu i daju im estetski kvalitet.  

Trend

Trend je porodična firma osnovana 1989. godine u Beogradu. Počeli smo kao pioniri na srpskom tržištu, nudeći visokokvalitetne dizajnerske zavese i draperije. 30 godina kasnije, iz male porodične firme od troje zaposlenih, prerasli smo u kompaniju koja zapošljava više od 40 ljudi i pruža usluge na internacionalnom nivou. Danas nudimo rešenja po sistemu ključ u ruke iz oblasti zavesa, draperija, tapeta, mebl štofa i raznih vrsta motorizovanih sistema.