XII Dani Orisa – originalnost ispred popularnosti

Ako i nije, za promenu, bilo prisutnih starhitekata na ovogodišnjim Danima Orisa, svakako je bilo diskusije o njima – Marta Thorne, izvršni direktor Pritzkerove nagrade, sumirala je evoluciju, savremene okolnosti i izazove sa kojima se suočava institucija “Nobelove nagrade za arhitekturu”, svojevrsnog proizvođača i promotera starhitekata, te načine na koje nagrada može prevazići puko stvaranje velikih imena.

Sadržaj predavanja protezao se od Fujimotove primitivne budućnosti i gradacije polja, preko pomalo bizarnog sivo-crvenog sveta ekscentrične Odile Decq, zatim preko švajcarske smirenosti, preciznosti i kontekstualnosti Valentina Bertha, pa sve do zamorne i kvazi-intelektualne prezentacije roze zvezde industrijskog dizajna Karima Rashida, čije je prisustvo na ovakvom događaju upitno.

Nekoliko je predavanja koja su posebno privukla našu pažnju – možda ponajviše ono koje je održao Antón García-Abril (Ensamble studio), čiji projekti, kategorizovani u grupe BEAMS i STONES, nastoje postići ravnotežu konstruktivnih elemenata, koristeći prefabrikaciju i primitivne tehnike poput sklapanja, uklapanja, slaganja, dubljenja, ubacivanja, uvlačenja… Duhovitim filmovima oni beleže svoja istraživanja kroz proces građenja.

Saša Bradić, zagrebački arhitekt koji živi i radi u Beču, bavi se stvaranjem nove urbane vrednosti postizanjem kontinuiteta javnog prostora, kroz brojne realizovane projekte dobijene pretežno na javnim konkursima.

Jeff Bickert prikazao je projekat slovenačkog Muzeja arhitekture i dizajna Small and Smart – Expressions of Contemporary Slovenian Architecture in Film – impresije slovenačke arhitekture kroz šest filmova o pojedinačnim arhitektonskim realizacijama, sa vrlo duhovitim i ponegde apstaktnim scenarijima.

Savremenu skandinavsku arhitekturu predstavili su Reinhard Kropf iz Helen & Hard, koji koriste drvo kao reakciju na sveprisutni beton, služeći se prefabrikacijom i parametrikom kao metodama, te Janne Terasvirta iz ALA, koji je govorio o njihovoj potrazi za suštinom finske arhitekture, snalaženju sa izvođenjem velikog projekta u svojim dvadesetim godinama, i kreativnim načinima komunikacije sa klijentima i sumnjičavom javnošću.

Nova serija Orisovih predavanja sledi na proleće u Beogradu, gde očekujemo nova nepoznata imena koja će nas zadiviti svojom inventivnošću i duhovitošću. Starhitekti su stvar prošlosti…

Tekst: Kosta Mijić / Foto: Relja Ivanić

Atmosfera u Lisinskom

Ensamble studio - Paulina i tartuf

Jeff Bickert: Biotehnički Fakultet / Arhitektura KrušecUključi se u diskusiju
Dosadašnji komentari (0)

Ili se uloguj:


*Komentari se pregledaju pre objavljivanja