Wellness Sky

Iz mnogo razloga, “Dunavski Cvet” arhitekte Ivana Antića je poseban objekat, pre svega zbog sinteze njegove konstruktivne i arhitektonske logike. Sa svojom trougaonom osnovom i površinom od 900m², podignut je petnaest metara od tla, tako da njegov glavni volumen “lebdi” iznad šetališta i reke. Oslonjen je samo na betonsko jezgro koje sadrži spiralno stepenište i dva lifta, a prepusti dostižu čitavih 12m. Betonska ploča poda je oslonjena na tri konzolna nosača, dok je betonska ljuska tavanice okačena o jezgro, tako da između poda i tavanice na obodu objekta nema konstuktivne veze. Ovako je stvorena mogućnost kontinuirano otvorene fasade duž čitavog objekta.

Od otvaranja 1973. godine, u objektu se nalazio restoran, koji je početkom devedesetih godina zatvoren i u narednom periodu nije korišćen. Tokom ovog perioda objekat je znatno oštećen.

Udeo arhitekata u adaptaciji ovog objekta i njegovoj prenameni u wellness klub počeo je nakon što je novi vlasnik već doneo nekoliko kjučnih odluka koje su se odnosile na namenu i organizaciju prostora, a izvođač već stihijski obavljao prve građevinske radove. U takvim okolnostima, projektanti su odlučili da iz nastalog haosa izvuku elemente prostora sa kojima je bilo moguće nešto uraditi, usredsredivši se na pod i spušteni plafon. U skladu sa namerom investitora da ovaj prostor ujedno postane i prodajni izlog za sportsku opremu, enterijer je materijalizovan kao pozadina koja u prvi plan ističe dizajn sprava za vežbanje.

Zahtev investitora za prostorom koji ostavlja utisak ulaska u oblak interpretiran je korišćenjem plafona kao glavnog elementa novog enterijera. Plafon je saglediv i sa šetališta koje prolazi ispod objekta, a u večernjim satima, kada je rasveta u funkciji, on postaje još jedna fasada objekta.

Spušteni plafon se sastoji od čelične kostrukcije i vinilnog platna iza koga je postavljena rasveta. Projektovan je kao sekvenca geometrijskih podela i transformacija, koje su primenjene na raster jednakostraničnih trouglova po kom je objekat projektovan. Novi spušteni plafon sadrži izvornu projektantsku logiku, ali novim tretmanom stvara radikalno drugačiju sliku enterijera.

Završna obrada poda je sloj epoksidnog materijala, čija sposobnost reflektovanja svetlosti je iskorišćena za stvaranje efekta prozračnosti prostora.

Priredio: Kosta Mijić
Faktografija
ObjekatWellness Sky
MestoBeograd
Godina2009.
AutoriĐorđe Stojanović i Vladimir Pavlović, 4od7 Arhitektura
FotografijeAna Kostić


Objekat Dunavski cvet arhitekte Ivana Antića


Širi dalje
Srodni sadržaji

Uključi se u diskusiju
Dosadašnji komentari (0)

Ili se uloguj:


*Komentari se pregledaju pre objavljivanja