marko marinkovic (3)

Vertikalni arhitektonski presedan

Arhitektura je profesija sedih brada, metafora je koja upućuje na činjenicu da se u arhitekturi često sporo napreduje do značajnijih profesionalnih priznanja. Postoje ipak i izuzeci od ovog opšteg pravila, u koje se nagradama na javnim konkursima i zavidnim brojem realizacija uvrstio i NFO studio iz Hrvatske. Jedan od prvih izvedenih projekta ovog mladog arhitektonskog tima bio je Vertikalni Aneks, dogradnja jednoporodične kuće apartmanskim smeštajem u dalmatinskom gradiću Pakoštane.

U gusto izgrađenom gradskom jezgru dalmatinske provincije, u neposrednoj blizini obale, projektni zadatak predviđao je prostorno i programsko nadopunjavanje postojeće porodične kuće. Na vrlo uskom prostoru (cca. 6 metara), između kuće i suseda, potrebno je bilo ugraditi što veći broj apartmanskih jedinica, sa direktnim pogledom ka pučini. Ekonomičnost prilikom izgradnje i rentabilnost dogradnje bili su pritom ključni aspekti koje je projekat trebao da zadovolji.

Usled visokog stepena izgrađenosti i zasićenosti susedstva raznovrsnim graditeljskim stilovima, dogradnja je u pojavnom smislu artikulisana kao neutralni kubus, odnosno suprotstavljeni prostorni događaj u odnosu na eklektičnost susedstva. Delimično zatvoreno ulično pročelje svojom geometrijom prati oblikovnost postojećeg stambenog objekta, dok se južno fasadno platno u potpunosti otvara prema pakoštanskom arhipelagu. Dvostrukost na relaciji otvoreno-zatvoredno direktno određuje estetski i utilitarni karakter aneksa, te oslikava njegovu sezonsku upotrebnost.

Motiv dvostrukosti prožima se i u horizontalnoj organizaciji prostora. Razdvajanje spratova na polunivoe imalo je za cilj ublažavanje izražene podužnosti horizontalnog plana. Na ovaj način napravljeno je i razdvajanje na noćni i dnevni boravak unutar aparatmanskih jedinica, ali i istaknuta pozicija dogradnje u odnosu na širi prostorni okvir, te orijentaciju sever-jug.

Istovremenom primenom nekoliko projektantskih strategija (poput smicanja osnova na polunivoe, dvostrukosti fasadnih pročelja, principa svedenosti i logike kontekstualne uklopljenosti kroz suprotstavljanje), arhitekti su maksimalno iskoristili potencijale kojima su raspolagali, te time stvorile jedan solidni objekat arhitekture. Više od toga, Kata Marunica i Nenad Ravnić, sa svojim saradnicima Dijanom Pavić i Petrom Črne, projektom Vertikalnog Aneksa razbili su još jednom jedan od osnovnih tabua arhitektonske profesije – da mladim arhitektima nije mesto u prvim redovima graditeljske prakse.

Senad Alibegović & Dragan Marković
Faktografija
ObjekatVertikalni Aneks – dogradnja jednoporodične kuće
MestoPakoštane (Hrvatska)
ProgramApartmanski smeštaj
Površina160 m2
Godina2012.
AutorKata Marunica i Nenad Ravnić (NFO d.o.o.)
SaradniciDijana Pavić i Petra Črne (NFO d.o.o.)
FotografijeAntonio García Andrés, Marko Marinković i Nenad Ravnić


antonio garcia andres (2)
nenad ravnic (1)Širi dalje
Srodni sadržaji

Uključi se u diskusiju
Dosadašnji komentari (0)

Ili se uloguj:


*Komentari se pregledaju pre objavljivanja