Veliko propitivanje

Arhitektonski dijalozi su trotomna edicija intervjua sa 63 istaknuta hrvatska praktičara i teoretičara iz oblasti arhitekture i dizajna. Svaku od edicija čine odgovori na set od po 21 istovetnih pitanja, prilagođenih tematskim fokusima pojedinačnih tomova (diskurs hrvatske arhitektonske teorije, diskurs hrvatske arhitektonske prakse i diskurs hrvatske dizajnerske prakse). Cilj ovog nemalog i sistematski sprovedenog istraživanja bio je dobijanje uporednog prikaza, te refleksije perspektiva, stavova i razmišljanja ključnih aktera u oblastima arhitekture i dizajna.

Spektar sagovornika je širok i proteže se od velikih majstora struke, preko zrelih stvaraoca do nadolazećih mladih snaga. Intervjui su vođeni sa dvadeset i jednim kritičarom i teoretičarom arhitekture (vol. 1), zatim sa ključnim autorima hrvatske projektantske scene (vol. 2) i sa etebliranim dizajnerima i teoretičaroma dizajna (vol. 3). U okviru edicije Arhitektonski dijalozi moguće je pročitati i uporediti odgovore autora kao što su Nikola Bašić, Dinko Kovačić, Ranko Goran, Hrvoje Njirić, Vedran Mimica, Vera Grimmer, Dominiko Blažević, Maroje Mrduljaš, Ivana Bario, Mladen Orešić ili Feđa Vukić. Svaki od 63 intervja predstavlja jedan deo slagalice koja formira ukupnu sliku diskursa arhitekture i dizajna u Hrvatskoj na početku XXI stoleća.

Ovi se intervjui ne moraju sagledavati jedino kao veliko i sistematično sprovedeno propitivanje hrvatske arhitektonske i dizajnerske teorije i prakse, već i kao svedočanstvo njihovog stanja u Hrvatskoj na početku druge decenije novog stoleća. Ono što je izvesno jeste da jednoznačnih odgovora nema i da uporedno čitanje odgovora na jedno po jedno pitanje možda najdirektnije oslikava pluralitet postojećih gledišta koji paralelno postoje u zajedničkom prostoru i vremenu.

Celokupni projekat, od idejnog nivoa, preko produkcije do štampanih primeraka bio je u potpunosti realizovan od strane interdisciplinarnog tima studenata i to uz relativno skromna novčana sredstva. Članovi autorskog tima bili su Boris Dundović i Alen Žunić (urednici), Matea Brkić (dizajn i prelom), Marko Mihaljević, Marina Paulenka i Maja Subotić (fotografija), Vlasta Đurina i Vedrana Gudek (lektura), te Ivo Žarko (presednik Studentskog zbora AF).

U saradnji sa izdavačima i urednicima Arhitektonskih dijaloga, Super Prostor će u narednih godinu dana, jednom mesečno, objavljivati po jedan intervju iz ove edicije. Cilj ovog poduhvata jeste promocija rezultata sprovedenog istraživanja naših kolega, ali i upoznavanje arhitekata i dizajnera iz Srbije sa aktuelnim diskursom struka iz susedne Hrvatske, a koji je po mnogim stavkama istovetan u gotovo svim post-socijalističkim državama. Posebnu zahvalnost dugujemo Alenu Žuniću, koji je sa zadovoljstvom prihvatio predlog o objavljivanju intervjua.

Dragan Marković
Faktografija
NaslovArhitektonski dijalozi
UredniciBoris Dundović i Alen Žunić
IzdavačUPI-2M Plus i Studentski zbor Arhitektonskog fakulteta Sveučilištva u Zagrebu
Godina2013.
JezikHrvatski
ISBN978-953-7703-16-5


Arhitektonski_dijalozi
arhitektonski-dijalozi
Uključi se u diskusiju
Dosadašnji komentari (0)

Ili se uloguj:


*Komentari se pregledaju pre objavljivanja