U pohodu na prostor
Ministarstvo Prostora

U pohodu na prostor – slikoviti omladinski vodič kroz javne prostore

U pohodu na prostor – projektovanje, odbrana i zajedničko korišćenje javnih prostora je savremeni mali aktivistički vodič kroz grad i njegove javne prostore autorke Hedli Dajer i ilustratora Marka Njuia. Namenjena pre svega mlađoj populaciji, knjiga upoznaje čitaoce sa pojmom javnog prostora i njegovim značajem, te ukazuje na probleme i mogućnosti njegovog korišćenja.

Ovaj srpski prevod knjige Watch This Space: Designing, Defending and Sharing Public Spaces (2010) izdao je Beogradski Creative Lab, a uredilo prijateljsko nam Ministarstvo prostora, kolektiv kojeg pamtimo po uspešnim inicijativama poput Inex filma i Ulične galerije.

Knjiga pokriva teme od umetnosti, dizajna i urbanog planiranja do socijalne pravde i stvaranja zajednica, dajući, pored istorijskog pregleda i objašnjenja pojmova, sugestije za uključivanje mladih u bavljenje javnim prostorom u svojoj sredini. Iako je zasnovana na analizi i kritici pre svega američkog načina života i odnosa prema javnom prostoru, U pohodu na prostor daje dobar i slikovit opšti uvod u javne prostore i podsticaj mladima da javni prostor posmatraju i brane kao svoj.

Prvih 5 naših čitalaca koji su se javili na email dobili su na poklon primerak publikacije (a javilo vas se preko dvadeset). Prijatno im čitanje!


u-pohodu-na-prostor-1a
u-pohodu-na-prostor-2a


Uključi se u diskusiju
Dosadašnji komentari (0)

Ili se uloguj:


*Komentari se pregledaju pre objavljivanja