07_MG_9265

Trijumf saradnje

U poslednjih par godina, saradnja između arhitekata i umetnika na projektima, konkursima i izložbama postala je sve zastupljenija praksa. Jedan od najpoznatijih primera takve saradnje je ona ostvarena između švajcarskog dvojca Herzog & De Meuron i kineskog umetnika Ai Wei Wei-a na projektima poput Serpentin Paviljona 2012 u Londonu i Stadiona „Ptičije gnezdo“ u Pekingu. Moguće je govoriti i o lokalnim manifestacijama ove pojave, znatno manjih obima i razmere.

U duhu interdisciplinarnog promišljanja prostora, u period od 18-26. avgusta 2014. godine, u Galeriji FLU (Knez Mihailova 53, Beograd), održana je izložba pod nazivom Trijumfalna kapija, čiji su autori Petokraka (Studio za prostorno i grafičko oblikovanje) i Ivan Šuletić (vizuelni umetnik). Prikazana instalacija predstavljala je drugu iteraciju istraživačkog projekta EMPTY CUBE, koji preispitije odnos između crteža i prostora, pojavnog i pojmovnog, istorije i savremenosti.

Postavka izložbe Trijumfalna kapija sastojala se iz četiri dela: masivnog postamenta, lebdećeg okvira, stolice i tekstualnog opisa. Postament su činili uveličani crteži osnove trijumfalne kapije Septimija Severa iz Rima. Dimenzije crteža su određene tako da zamišljena kapija odgovara razmeri čoveka, te je umanjena u odnosu na orginalnu pet puta. Lebdeći okvir opisivao je granice prostiranja kapije, dok je stolica činila metafizički element u ovom sklopu, a tekst pisano obrazloženje polazne koncepcije.

Jedan od aspekta instalacije bilo je i aktivno uključivanje posmatrača, ali i konteksualizacija intervencije u odnosu na prostor galerije. Ana Bogdanović sledećim rečima opisuje ove odnose: Svedena prostorna organizacija i isticanje objektnosti nasuprot simbolično-didaktičkom kvalitetu memorijalne arhitekture ukida reprezentacijski, pasivni model recepcije i teži da aktivno uključi telo posmatrača u nagovešteni događaj koji ne zadaje unapred određenu ulogu, već refleksiju nad opaženim prepušta njegovom iskustvenom senzibilitetu. Drugim rečima, mada u pojavnosti svedena, postavka Trijumfalna kapija problematizovala je mnoga pitanja i teme.

Kako smatramo da izložbe ovog tipa uvode novo, interdisciplinarno promišljaje i delovanje u oblasti arhitekure i umetnosti, a koje u lokalnoj sredini nije u dovoljnoj meri zastupljeno, donosimo vam njen retrospekivan prikaz.

Tekst: Dragan Marković
Fotografije: Relja Ivanić


Uključi se u diskusiju
Dosadašnji komentari (0)

Ili se uloguj:


*Komentari se pregledaju pre objavljivanja