18. IX – 22. X 2012. / Legat Čolaković

Tri tačke oslonca – Zoran Bojović

U Galeriji – Legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića, u organizaciji Muzeja savremene umetnosti Beograd otvorena je multimedijalna izložba Tri tačke oslonca: Zoran Bojović, čiji su kustosi Andrej Dolinka, Katarina Krstić i Dubravka Sekulić.

Izložba prikazuje opus arhitekte Zorana Bojovića, koji je u okviru beogradskog Energoprojekta radio na brojnim projektima u Africi i Aziji. Cilj kustosa bio je da savremenom posmatraču približe relativno nepoznato delovanje jugoslovenskih arhitekata u zemljama nesvrstanih i načine na koje su jugoslovenska “izvozna” arhitektura i sredina u kojoj je nastajala uticale jedna na drugu.

Fokus izložbe čine četiri velika projekta: Državni sekretarijat Kanou (Nigerija), Generalni urbanistički plan za sedam gradova (Nigerija), Međunarodni sajam u Lagosu (Nigerija) i Razvojni program ulice Al kulafa u Bagdadu (Irak), koji ilustruju razvoj specifičnog Bojovićevog pristupa arhitekturi i uticaje presudne za njegovo definisanje. Autori izložbe pokušali su zatim da osvetle poziciju tih velikih projekata danas, u potpuno izmenjenom društvu, te uticaj koji su imali na razvoj gradova i sredina u kojima su podignuti.

Izložba posle dugo vremena ponovo aktuelizuje temu arhitekture u beogradskom Muzeju savremene umetnosti i uspostavlja model njenog prezentovanja.

Galerija-legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića
Rodoljuba Čolakovića 2, Beograd
tel/fax: +381 (0)11 3676 288
www.msub.org.rs
Radno vreme: od 12h do 20h, osim utorkom

Zoran Bojović - Međunarodni sajam u Lagosu (Nigerija)

Države u kojima su radili Zoran Bojović i Energoprojekt

Ambijent izložbe (foto Relja Ivanić)Uključi se u diskusiju
Dosadašnji komentari (0)

Ili se uloguj:


*Komentari se pregledaju pre objavljivanja