07. IV 2014.

Torre David u Beogradu. Dođite na film i razgovor (Belgrade scapes lab)

Ponedeljak, 7. april 2014. u 10h
Dvorana Kulturnog centra Beograda
Torre David dokumentarni film.

Predstavljamo otvoreni deo programa BELGRADE.SCAPES:LAB / BiG PROJECTS kroz projekciju dokumentarnog filma Torre David i pozivamo vas na prateću panel diskusiju u kojoj će nam se pridružiti i koautor filma Danijel Švarc, urednik U-TT Films, a koji i objavljuje zapis o najvećem vertikalnom slamu na svetu (film je premijeru imao 2013. u zvaničnoj selekciji IDFA, Amsterdam).

Torre David, 45-spratnu poslovnu kulu u Karakasu, projektovao je Enrike Gomez, izgradnja je trajala preko 20 godina, a od 1993. godine radovi stoje nezavršeni. Danas kulu koristi 750 porodica, samoorganizovanih u, kako ga neki definišu, najveći vertikalni slam.

Polemična izložba Torre David / Gray Horizonte, gde su nosioci studije prof. Alfredo Brilenburg i Hubert Klumpner istraživali zajedničko polje (common ground) u potencijalima neformalnih zajednica, izazvala je niz kritika i osporavanja.

Aktuelnoj globalnoj raspravi prirdružen je i Balkan kroz BELGRADE.SCAPES:LAB / BiG PROJECTS, seriju događaja koja će kroz radionice, konferenciju i panel diskusije preispitati Velike izazove i projekte u Beogradu, a uz učešće relevantnih eksperata iz Beograda, Pariza, Bazela, Novog Sada i Ciriha.

Jer grad je ipak složeni zajednički poduhvat, tako mora.

U situaciji gde neki vide propali razvojni projekat, U-TT je uspostavio laboratoriju za istraživanje o neformalnim vertikalnim zajednicama. U okviru izložbe na 13 Bijenalu arhitekture u Veneciji, te kroz knjigu Torre David: Neformalne vertikalne zajednice, pozvani su arhitekti da predlože svoje vizije za praktična, održiva rešenja na kuli i sličnim objektima širom sveta. Studija preispituje budućnost urbanog razvoja koja leži u participativnoj saradnji arhitekata, privatnih kompanija i zajednice stanovnika slamova. U-TT svojim nastupom poziva globalnu zajednicu arhitekata na akciju i doprinos rešenjima za održivu budućnost.

Izložba Torre David/Gran Horizonte nagrađena je Zlatnim Lavom za najbolju izložbu u sklopu 13. Bijenala arhitekture u Veneciji. Dokumenarnim filmom, katedra Urban-Think Tank sada želi da prezentuje portret života 3. najviše zgrade u Venecueli.

torre-david-poster


Uključi se u diskusiju
Dosadašnji komentari (0)

Ili se uloguj:


*Komentari se pregledaju pre objavljivanja