Faktografija
ObjekatTerra Panonica – Objekat B
MestoMokrin
Površina250m2
Godina2011
AutorStudio Autori
FotografijeVladimir Sretenović


Terra Panonica – Objekat B

Imanje u Mokrinu kod Kikinde na kome nastaje ovaj projekat, iako bez posebnih istorijskih i arhitektonskih vrednosti pojedinačnih objekata, predstavlja celinu značajne ambijentalne vrednosti koja svedoči o ustrojstvu i načinu funkcionisanja jednog većeg, dobro organizovanog severnobanatskog imanja sa kraja XIX i početka XX veka. Projektom grupe mladih arhitekata za jedan od pet objekata koji čine imanje, ono je, uz nov sadržaj i način korišćenja, dobilo savremen pečat i novo značenje.

Iako je osnovna funkcija kompleksa Terra Panonica razvijanje visokog turizma, on je istovremeno otvoren i za najrazličitije projekte iz oblasti kulture. Na imanju se organizuju koncerti, književne večeri, predstave, filmske projekcije, likovne i druge izložbe, tribine… Čitav kompleks transformiše se iz potpuno mirnog ambijenta, namenjenog odmoru i opuštanju gostiju, u dinamičnu i živu atmosferu definisanu kulturnim sadržajima.

Objekat B predstavlja jedan od pet objekata na imanju i namenjen je različitim vidovima kreativnog rada. Nalazi se na poziciji stare porodične kuće iz 1878. godine, koja zbog svoje trošnosti nije sačuvana. Njegova specifična namena je razlog što je on jedini, u grupi od ukupno pet objekata, u celosti interpretiran na savremen način.

Objekat B se snažno suprostavlja kontekstu svojom bojom i materijalizacijom – tamnosivi Swiss Pearl paneli na fasadama i krovu, u odnosu na okolne svetlo krečene kuće sa jasno razdvojenom fasadnom i krovnom ravni. Istovremeno, on se oslanja na kontekst svojim oblikom, razmerom i odnosom prema kući na čije mesto dolazi, jer ulična fasada brojem i pozicijom otvora predstavlja repliku stare fasade.

Sa dvorišne strane, fasada se velikim brojem otvora prepušta imanju. Šaloni na njoj svojim zatvaranjem poništavaju otvore, vraćaju punu fasadnu ravan i na taj način ističu monolitnu formu kuće.

Enterijer objekta, sa kancelarijama i prostorom za kreativne radionice, projektovan je kao negativ eksterijera, bez fiksnih podela prostora, sa mogućnošću lakog pregrađivanja prema potrebama korisnika za individualnim ili grupnim radom, koncentracijom ili socijalizacijom.

Priredio: Kosta Mijić

Uključi se u diskusiju
Dosadašnji komentari (2)

Ili se uloguj:


*Komentari se pregledaju pre objavljivanja


 • 24.07.2012

  Terra Panonica – video snimljen za TV emisiju Gradologija http://www.youtube.com/watch?v=y5jEvCR_t98

 • dragodrag
  05.07.2014

  deco.
  fini mladi ljudi.
  nekada važi da manje jeste više. ne treba , ipak, bezglavo juriti u krajnost ispunjavajući to.
  to, da manje- jeste više.

  pregledao sam.
  nema posebno šta da komentarišem, ali i supruga i komšije /svako za sebe/ , a “bez dogovora” su primetili- “…A ‘DE SU ZIDOVI :)” i”al’ je ovo super grejati :)”.

  ja bih samo dodao- kad se umore- a ‘di će da sednu?

  puno pozdravi.