Terezin bedem

Terezijin bedem

U zlatnom periodu razvoja Temišvara, nakon povlačenja Otomanske imperije pred napadima Habzburške monarhije 1716. godine, na mestu starog turskog utvrđenja počelo je zidanje novog, deset puta većeg. Novo utvrđenje bilo je opremljeno sa tri velike kapije i devet bedema, od kojih je svaki dobio ime po značajnim Habzburzima.

U periodu od 1730. do 1733. godine građen je bedem u baroknom stilu koji dobija ime po Habzburškoj kraljici Tereziji – jedini od njih devet koji je do danas u potpunosti očuvan. U prvo vreme Terezijin bedem je služio za skladištenje hrane, potom je bio sedište administracije Rimokatoličke crkve u Temišvaru, nakon čega je menjao različite namene sa različitim prostornim i funkcionalnim zahtevima – od školskih ustanova do fabrike cipela i arhiva.

Ranih sedamdesetih godina na njemu su vršene prve intervencije, sa ciljem prilagođavanja novim namenama. Ipak, niz prostora sa velikim potencijalom i dalje nije bio upotrebljavan, a kasniji pokušaji modernizacije bili su improvizovani. Metode kojima su vršene intervencije štetile su strukturi bedema, najviše zbog neadekvatne upotrebe betona.

Faktografija
ObjekatTerezin bedem
MestoTemišvar (Rumunija)
ProgramMešovit
Površina13 000 m²
Cena9 700 000 €
Godina2010.
AutorStudio Archaeus / Marius Miclăuş
FotografijeStefan Tuchila, Ovidiu Micsa


Terezin bedem


Nacionalnim arhitektonskim konkursom iz 2004. godine, na kome je prvonagrađen Studio Archaeus, započeta je sveobuhvatna transformacija Terezijinog bedema. Novi gradski prostor je definisan kao jedinstvena celina kroz obnovu originalnog izgleda objekta, detaljnu restauraciju fasada i savremenu dogradnju.

Sve što je dodato projektovano je tako da ne ugrožava istorijsku bit objekta, pri čemu su intervencije suptilno označene kao nove. Novi materijali su birani tako da dobro stare i pritom čine blagi kontrast sa starim: bakarne ploče, drvena građa sa čeličnim umecima…

Instalacije su sprovođene kroz pod ili preko metalnih potkonstrukcija, čime se intervencija na istorijskim slojevima objekta svodi na minimum. Neugledni elementi postavljeni tokom sedamdesetih su uklonjeni. Drvene strukture krova su učvršćene i znatan deo originalne konstrukcije je zadržan, očišćen i istaknut.

Efikasna upotreba prostora je podrazumevana, tako da prostrana mansarda bedema, inače napuštena nekoliko decenija, sada sadrži izložbene prostore i konferencijske sale. U okviru Terezijinog bedema danas postoje banka, prostorije Društva arhitekata Temišvara, Fakultet dizajna i primenjenih umetnosti, restorani, diskoteka, biblioteka… Spontano nastale zelene površine na bedemu, do tada neiskorišćene, pretvorene su u terasu – urbani vidikovac.

Trg unutar zidina bedema je zaživeo, a saobraćajnica koja prolazi koz bedem u svom odnosu prema kompleksu ostaje kontroverzna.

Priredio: Relja Ivanić
Terezin bedem - Stefan Tuchila
Terezin bedem - fotografija Prowa BennertŠiri dalje
Srodni sadržaji

Uključi se u diskusiju
Dosadašnji komentari (0)

Ili se uloguj:


*Komentari se pregledaju pre objavljivanja