Rešenja studentskog konkursa za kapelu posvećenu nastradalim studentima

Fondacija Docent dr Milena Dalmacija raspisala je 26. oktobra 2014. godine studentski konkurs za idejno arhitektonsko rešenje Kapele posvećene nastradalim studentima. Konkurs je bio raspisan za studente Departmana za arhitekturu i urbanizam Tehničkog fakulteta u Novom Sadu.

Zadatak konkursa bio je osmišljavanje sakralno-memorijalnog objekta, u skladu sa urbanističkim uslovima predmetne lokacije, koja se nalazi u sklopu novosadskog univerzitetskog kampusa. Na konkursu je pristiglo ukupno 32 rada, gde kojih su sva rešenja odgovarala propozicijama konkursa. Eliminacija radova i izbor nagrađenih rešenja obavljen je u tri kruga. Na osnovu bodovanja prema objavljenim kriterijuma za vrednovanje, Žiri je jednoglasno odlučio da se:

_Prva nagrada (50.000 RSD) dodeljuje radu studentkinje Dunje Palček,
_Druga nagrada (30.000 RSD) dodeljuje radu studentkinje Jovane Kovačević,
_Treća nagrada (20.000 RSD) dodeljuje radu studentkinje Dejane Aranicki.

Žiri je, takođe, odlučio da se ravnopravno pohvale radovi:
_studenta Nemanje Jaćimovskog,
_studentkinje Jovane Gadža.

Svečana dodela nagrada i otvaranje izložbe pristiglih radova obaviće se u prostoru po izboru Fondacije Docent dr Milena Dalmacija 1. aprila 2015. godine.

Kao i do sada, Super Prostor vam donosi prikaz svih nagrađenih radova.

C:My DocumentsMy PicturesarhitekturaUrbanisticko projektovan
Uključi se u diskusiju
Dosadašnji komentari (7)

Ili se uloguj:


*Komentari se pregledaju pre objavljivanja


 • Jelena
  09.03.2015

  Najviše mi se sviđa rad Nemanje Joćimovskog, ali on je nažalost samo pohvljen. Njegov rad se bitno razlikuje od nagrađena tri čiji su koncepti u potpunosti isti i bezlični. Smatram da bi se njegovo rešenje kapele uklopilo u okolinu vise kao spomenik i skulptura u prostoru, dok ostali radovi predstavljaju zatvorene objekte koji ne privlače mnogo.

 • јован
  09.03.2015

  Ideja je jako lepa kao i ocenjena rešenja. Kao praktičnom čoveku, upada mi u oči da su svi objekti sa ravnik krovom. Kao što nam je poznato najveći neprijatelj građevinskim objektima je čovek, a u stopu ga prati voda (atmosferilije). Kako je projektnim zadatkom predviđeno da je lokacija objekta u Novom Sadu nije mi jasno kako će, ni gde će sneg i voda sa ovih ravnih krovova. Znam da se klima menja i da će kod nas bivati sve toplije, ali opet verujem da će se ovaj objekat izgraditi pre nego sneg i kiša u potpunosti prestanu u Novom Sadu.

 • гафа
  09.03.2015

  U konkursu su dati kriterijumi valorizacije, koji nisu u saglasju sa nazivom konkursa “Kapela”. Retko koji hrišćanin bi prošao pored nagrađenih objekata a da pomisli da je u pitanju kapela. https://arh505.files.wordpress.com/2014/10/konkurs-za-idejno-resenje-kapele.pdf

 • Mizantrop
  09.03.2015

  @гафа
  Vi samo jednostavno imate rigidan pogled na to u kakvoj formi treba biti kapela. Nadam se da niste arhitekt. Ako ste student, onda jos ima vremena da se otvorite vidike.

  A resenja su svakako bukvalno shvatanje predavanja na kojima se, verujem, pominje Tadao Ando, opsti izraz kroz mladalacku imresiju i naravno, sad vec klise, upotreba brisoleja kao nesto sto “prolazi”. U sustini pristojno a ne obecava mnogo.

 • danica
  10.03.2015

  @jelena Rešenje koje pominjete ne zadovoljava potrebe bogosluzenja. Ta mogućnost se tražila zadatkom. Takođe, kapela je trebala imati odvojen oltarski prostor, a ni to ne vidim u svim radovima.

  @gafa Trazio se sakralno-memorijalni objekat, znači ne mora formom da zadovoljava tipičan arhitektonski oblik ove tipologije.

  @jovan Ako odlaze kiša i sneg sa onolikog rektorata koji se nalazi iza, sumnjam da ne bi mogao sa ovako male kapele. Naravno uz odgovarajuću mehanizaciju.

  Sve u svemu lepa su mi resenja i bilo bi dobro kada bi se crkve pravile malo sličnije ovome, da se ne daje gomila novca na pozlatu i freske.

 • super_jedi
  11.03.2015

  @гафа
  Vama smeta to što projekti ne poštuju određene pravoslavne doktrine koje se odnose na projektovanje sakralnih objekata, ali to nije bilo specificirano u projektnom zadatku.

  @Mizantrop
  U potpunosti se slažem sa tim da se vidi velik uticaj onoga što se učilo na fakultetu. I ja sam odmah prepoznao Tadao Anda. U poslednjem radu se vidi uticaj kapele Ronchamp, u vidu otvora po fasadi.
  Meni je iskreno žao što ideje nisu originalne, nego svi rade ono što smo učili na fakultetu, što smo znali da prolazi kod nekih profesora..

 • Mis
  11.03.2015

  Bilo bi lepo pročitati koncepte, pa biste shvatili da nije samo puko ponavljanje Tadao Anda ili Korbizijea, kako god to vidite.