Siva Skala

Stan Siva Skala

Po ugledu na loftovske prostore otvorenog plana, uklanjajući suvišne postojeće pregrade, enterijer Gray Scale (Siva skala) u Nišu protočan je i rasterećen. Umesto ustaljene organizacije stambenog prostora, zasnovane na ustrojstvu hodnik-kuhinja-trpezarija-soba, pojedine podceline stana (hodnik, dnevna zona, trpezarija, kuhinja i ostava) stopljene su u jedan višenamenski i saglediv prostor, sa odvojenim noćnim i sanitarnim delom.

Kao centralni motiv i rešenje za nepomerljive konstruktivne elemente, postavljen je kubični volumen sive boje u kome su sažeti kuhinja, šank, biblioteka i ostava, istovremeno stvarajući granicu prostiranja dnevne sobe. U skladu sa koncepcijom promenljivosti prostora, arhitekti projektuju stolove od sirovog čelika, sa industrijskim točkovima koji omogućuju jednostavnu manipulaciju.

Materijalizacija prostora sprovedena je igrom suprotnosti u okviru sive skale: grubo-nežno, mat-sjajno, svetlo-tamno. U konstruktivnim elementima materijali i taktilnost sačuvani su u izvornom obliku.

Veliki broj elemenata različite prirode (pokretljivih, statičnih, postojećih, unikatnih) objedinjen je na takav način da svedenost i skladnost ostanu glavne odlike enterijera, čija je primetna hladnoća komplementarna karakteru njenog autora i stanovnika, i time zaista potpuno po meri.

Faktografija
ObjekatGray Scale Apartment
MestoNiš (Srbija)
ProgramStan za samca
Površina75 m²
Godina2012.
AutorArhitekturaBudjevac – Andreja Buđevac i Saša Buđevac
FotografijeAndreja Buđevac


1




Uključi se u diskusiju
Dosadašnji komentari (0)

Ili se uloguj:


*Komentari se pregledaju pre objavljivanja