Stambeni objekat Boyana

Pozicioniran na uskoj, strmoj ulici na obodu planine Vitoša kod Sofije, objekat Boyana predstavlja pokušaj arhitekata da pomire suprotnosti koje postoje u njegovom neposrednom okruženju. Naime, prestižni deo grada u kom se nalazi, izgrađen u prošlosti porodičnim kućama i vilama, danas ubrzano menja svoj karakter pod pritiskom investicija u velike višeporodične stambene objekte.

Prilagođavanje razmeri objekata u okruženju postignuto je upravnom orijentacijom izduženog objekta u odnosu na ulicu, čime je njegov kontakt sa ulicom ostvaren preko fasade najmanje površine. Dinamična i fragmentirana fasada, osim što dodatno umanjuje utisak o veličini objekta, svojom materijalizacijom (drvenim pokretnim panelima za zaštitu od sunca) doprinosi odnosu objekta prema prirodnom okruženju.

Osnova objekta i njegova pozicija na parceli (paralelno padini i u sredini parcele) omogućavaju maksimalan kontakt svih stambenih jedinica sa spoljašnjim prostorom.

Naizgled uniformna spoljna struktura prati dinamiku terena istovremeno stvarajući kompleksne odnose između različitih etaža – kako međusobno, tako i u odnosu na okruženje.

Stepenište, koje preseca čitavu strukturu po vertikali i oko kog su organizovani svi sadržaji, učvršćuje bilateralni odnos objekta sa padinom na kojoj se nalazi.

Priredio: Kosta Mijić
Faktografija
ObjekatBoyana stambeni objekat
MestoSofija (Bugarska)
ProgramStanovanje
Površina2.787 m2
Godina2011.
AutorI/O architects – Georgi Katov, Viara Jeliazkova, Nikola Gruev
FotografijeAbitare Bulgaria

Uključi se u diskusiju
Dosadašnji komentari (4)

Ili se uloguj:


*Komentari se pregledaju pre objavljivanja


 • 06.06.2012

  Mislim da bi bilo kompletnije za post da postoje i fotografije objekta u širem okruženju. Da se bar malo stekne utisak lokacije u celoj priči. Ovako deluje kao render sa montiranom pozadinom…

 • 06.06.2012

  Slažemo se s tobom Marko i zahvaljujemo na komentaru. Sadržaj članaka u najvećoj meri zavisi od onoga što nam sami autori pošalju, sem u slučajevima kada ekipa SuperProstor-a ima mogućnost da fotografiše. Svaki članak ćemo rado proširiti u cilju njegove kompletnosti, ako za to budemo imali priliku.

 • dejan
  05.02.2014

  Tako je lepo sto nam predocavate da negde i arhitektura postoji. Cak i u Bugarskoj. Oooooo, crna Srbijo!

 • 05.02.2014

  Dejane, nije nam cilj da pokažemo da “negde” postoji arhitektura, već u našem neposrednom okruženju, koji je u vrlo sličnom socio-ekonomskom kontekstu sa nama. To samo znači da i kod nas može da se gradi Arhitektura, ako joj omogućimo…