Socijalno stanovanje u Ulici Prater

Radnička četvrt Józsefváros u Budimpešti, naseljena pretežno stanovništvom niskih primanja, poslednjih godina doživljava transformaciju kroz rušenje stotina kuća i gradnju stambenih, poslovnih i trgovačkih sadržaja. 2005. godine raspisan je javni konkurs za blok socijalnog stanovanja u Prater ulici, kako bi primio deo lokalnog stanovništva koje je u tim procesima ostalo bez kuća.

Prvonagrađeno i izvedeno rešenje sastoji se iz dva volumena povezana sa pet pešačkih mostova, u konfiguraciji koja omogućava da se inače zatvoreni unutrašnji prostor bloka sagledava sa ulice, te da do njega i do stanova dopre više prirodne svetlosti. Objekat koji se pruža paralelno sa ulicom povučen je nekoliko metara u odnosu na regulaciju, stvarajući dodatni javni prostor, pogled na poprečni objekat i sugestiju dvorišta.

Čista i jednostavna podužna zona komunikacija, paralelna ulici, povezuje sve funkcije oba volumena (stanove, parking, javne prostore) po vertikali i horizontali, spolja i unutra. Ovakva zona, uz konstruktivni sistem, omogućava fleksibilnost u dispoziciji funkcija, posebno u organizaciji stanova.

Novi volumen na specifičan način zatvara blok i upotpunjava susedne objekte, a u isto vreme pravi razliku u odnosu na njih promenom materijala. Pri izboru materijala za fasadu, autor je inspiraciju pronašao u zabatnim zidovima od tamne opeke, karakterističnim za četvrt u kojoj se objekat nalazi.

Povučena fasada podužnog volumena i dispozicija poprečnog dozvolili su projektovanje brojnih i dubokih balkona, a da pri tome ništa ne oduzimaju ulici. Njihovi svetli betonski podovi i elegantne čelične ograde daju osećaj lakoće i igre inače robusnom objektu.

Iako svesni da će stanari balkone veoma brzo prilagoditi sebi kroz različite intervencije neprimerenim materijalima, arhitekti smatraju da je zgrada dovoljno dovoljno strukturno i oblikovno snažna da izdrži takve modifikacije.

Priredio: Kosta Mijić
Faktografija
ObjekatSocijalno stanovanje u Ulici Prater
MestoBudimpešta (Mađarska)
ProgramSocijalno stanovanje
Površina3.220 m2
Investicija480 €/m2
Godina2008.
AutorPLANT – Atelier Peter Kis (Peter Kis, Csaba Valkai, Ivett Tarr, János Sarusi Kis, Tamás Ükös, Gábor Balázsa, Gábor Divinyi, Barbora Tuckova)
FotografijeZsolt Batár, Dániel Németh, Sándor Szabó


Socijalno stanovanje u Ulici Prater



Širi dalje
Srodni sadržaji

Uključi se u diskusiju
Dosadašnji komentari (1)

Ili se uloguj:


*Komentari se pregledaju pre objavljivanja