Smetanina

Ovaj slobodnostojeći stambeno-poslovni objekat nalazi se u Smetaninoj ulici, na elitnom i mirnom Dedinju u Beogradu. Radi se o stanovanju visokog standarda, neuobičajeno otvorenom za kontekst u kom se nalazi.

Zgrada se sastoji iz 3 celine. U centralnoj se nalaze ulazni hol sa recepcijom i sve vertikalne komunikacije, kao i arhitektonski biro površine 134m2 i apartman od 46m2. Prvi i drugi sprat sadrže po jedan stan veličine 265m2. Druga dva segmenta se nadovezuju na centralni i identični su, sa po 2 stana približne površine 150m2 na etaži. Ukupno, objekat ima 14 stanova, 1 apartman i poslovnu jedinicu.

Suteren se sastoji od parking mesta, ostava i fitnes sale, a iz njega se izlazi i u veliko zajedničko dvorište. Svi stanovi i poslovni prostor u prizemlju izlaze na velike popločane bašte. Po dvorištu u slobodnim prostorima rasute su svetleće kugle različitih veličina, koje se pale preko senzora sa prvim mrakom.

U cilju što boljeg povezivanja unutrašnjosti objekta sa okolinom, svi otvori prostiru se od poda do plafona, a u većini dnevnih boravaka klizna vrata raspona 5.7m u potpunosti se otvaraju. Stepeništa i koridori su u potpunosti zastakljeni i iz njih se pružaju vizure na veliko unutrašnje dvorište.

Svi prozori bez terasa opremljeni su aluminijumskim šalonima (dezen drvo), a terase su mestimično povezane po vertikali paravanima od istog materijala. Oni unose ritam, dinamiku i plastičnost na fasadu, doprinoseći privatnosti korisnika i toploti objekta.

Na taj način se zgrada, bez obzira na svoje velike dimenzije, uklopila u ambijent.

Priredio: Kosta Mijić
Faktografija
ObjekatStambeno-poslovni objekat Smetanina
MestoBeograd
Površina2700m2
Godina2011.
AutorAleksandar Šavikin
SaradniciZoran Lazović, Jasna Rajačić Jakšić, Vladimir Petrović, Marko Pajagić, Srđan Galić
FotografijeAleksandar ŠavikinŠiri dalje
Srodni sadržaji

Uključi se u diskusiju
Dosadašnji komentari (0)

Ili se uloguj:


*Komentari se pregledaju pre objavljivanja