Slike trga – rezultati konkursa i izložba

Cilj nedavno završenog konkursa za mlade arhitekte, dizajnere i umetnike do 30 godina starosti, za idejno rešenje mobilijara i signalizacije Trga Stjepana Radića u Velikoj Gorici (Hrvatska) bio je da prikupi različite vizije i potencijale redefinisanja društvene i ekonomske upotrebe trga, kroz njegovo animiranje i uvođenje novih aktivnosti koje bi napravile vezu između različitih delova trga i Doma kulture Galženica. Zadatak je bio osmisliti primereni mobilijar i signalizaciju za Dom kulture, prostor tržnice, zelenilo i prateće sadržaje koji bi zajedno, na jedan inovativan način, aktivirali prostor trga i stvorili od njega epicentar duštvenog i kulturnog života Vellike Gorice.

Radovi pristigli na konkurs kreću se od intervencija u pogledu formiranja dodatne signalizacije i naglašavanja pozicije Doma kulture na ukupnom prostoru trga, preko rešenja koja predlažu reprogramiranje trga u javnu gradsku galeriju, do onih koja predlažu promenu ukupne artikulacije, signalizacije, mobilijara i geometijske uređenosti prostora trga.

U Galeriji Galženica do 2. novembra otvorena je izložba Slike Trga u kojoj su kustoskinje Ana Kovčić i Mihaela Richter prikazale odabrana idejna rešenja. Autori čiji su idejni projekti predstavljeni su: Hana Svatoš-Ražnjević i Ivana Banfić (The Line i Forward) – prva nagrada, Slobodan Arsenović, Dejan Mitov, Jelena Čobanović i Krsto Radovanović – ModelArt studio (Grad kao muzej), Luis Cano Gonzálvez, Jelena Smoljo i Mariana Bucat (Occupy VG), Dragan Marković, Danilo Beronja i Lazar Belić (Krugovi života), Aleksandar Pavlović (Sudar) i Petra Jelaska.

Priredio: Dragan Marković

1. nagrada: Hana Svatoš-Ražnjević i Ivana Banfić

Postavka izložbe (foto Borko Vukosav)Uključi se u diskusiju
Dosadašnji komentari (0)

Ili se uloguj:


*Komentari se pregledaju pre objavljivanja