Širom sveta – Nemanja Kordić (UNStudio, Amsterdam)

U prvom u seriji razgovora sa našim mladim arhitektima zaposlenim u svetskim biroima, pitali smo Nemanju Kordića kako izgleda rad u poznatom amsterdamskom birou UNStudio, kako je do njega došao i gde ga sve to vodi.

[STUDIJE I ODLAZAK]
Gde si studirao i kako si birao program?

Završio sam osnovne i master studije u Beogradu 2009. Pred kraj mastera sam dobio polugodišnju praksu u Parizu posle koje sam se vratio da diplomiram. Kako nisam želeo odmah stalan posao, počeo sam da radim samostalno i da sarađujem sa raznim kolegama na konkursima. Desilo se, slučajno, da sam upoznavao ljude koji su bili na postdiplomskim studijama na Staedelschule u Frankfurtu mnogo pre mene, poput arh. Natalije Miodragović koja me je uzela za saradnika na projektu Paviljona Srbije za EXPO 2010 u Šangaju. Na njenu preporuku otišao sam u Frankfurt i počeo da radim za Studio Tomas Saraceno, sa kojim sam nastavio da sarađujem za vreme i nakon studija u Nemačkoj.

Kada sam stigao u Frankfurt, imao sam prilike da se bolje upoznam sa istorijom škole, postdiplomskim programom i mogućnostima. Staedelschule je akademija umetnosti koja postoji oko 150 godina i koja ima malo arhitektonsko odeljenje (SAC) koje su u prošlosti vodili Günther Bock, Peter Cook i Enric Miralles, a nasledili su ih je Ben van Berkel (profesor i dekan arhitektonskog odeljenja) i Johan Bettum (direktor programa), koji i danas vode školu.

Pristup je individualan, program prilično slobodan i delom prepušten ličnoj inicijativi, a sredina vrlo specifična i avangardna, s obzirom da je na celoj akademiji bilo mnogo više umetnika nego arhitekata, sa kojima smo zajedno imali mnoga predavanja, seminare i izložbe.

Celokupan dvogodišnji proces rada bio je jedno veliko istraživanje kroz teoriju, rad sa materijalom, digitalne tehnike… i nekoliko međuprojekata koji su imali za cilj da se to istraživanje proverava kroz modele, prototipove, paviljone ili konkursne radove. Diplomirao sam na tezi Infrastructural space primenjenoj na projektu studentskog kompleksa u Volosu (Grčka).

Program u Frankfurtu je postdiplomski i odgovora nečemu što je kod nas nekad bio magistarski rad; traži se kontiuitet i preciznost u svim elementima istraživanja koja treba da su postavljena tako da podržavaju tezu i projekat kao proveru teze. Beogradski master je (bio) izdeljen na više semestralnih projekata/tema sa ciljem da se student upozna i radi na različitim oblastima da bi spoznao šta ga zaista zanima. Na Staedelu se očekuje da već na početku znaš šta te zanima i da svoje polje interesovanja produbljuješ i izoštravaš dok ne dođeš do nekog rezultata, otkrića, projekta, teze.

0-Slika
Infrastructural Space, Thesis Project- Staedelschule 2012   - Nemanja Kordic ©

Infrastructural Space, Thesis Project- Staedelschule 2012 – Nemanja Kordic ©


[DOLAZAK U BIRO]
Trenutno si zaposlen u birou UNStudio u Amsterdamu na poziciji Junior Design Architect. Kako si dospeo tamo i koja su ti znanja i veštine bile potrebne?

Za vreme studija u Nemačkoj sam imao dosta kontakta sa ljudima koji su radili u UNStudiju, između ostalog diplomirao sam u klasi Ben van Berkela koji je osnivač i glavni arhitekta u birou.

Na Staedelu sam specijalizirao Advanced Architectural Design (AAD), smer koji podrazumeva istraživanje u projektovanju kroz upotrebu dijagrama kao apstraktne mašine koja pokreće i integriše programske, materijalne i formalne komponente projekta. Razvoj određenih delova projekta zahteva poznavanje osnovnih digitalnih parametričkih alata kojima se može opisati kompleksna geometrija, koja se zatim isprobava kroz materijal uz korišćenje novih metoda digitalne fabrikacije.

Mnoga znanja stečena za vreme tih studija primenljiva su i odgovaraju načinu rada koji se gaji u UNStudiju. Nakon završenih studija počeo sam da apliciram na nekoliko mesta po Evropi, ubrzo su me pozvali iz UN-a i evo me u Amsterdamu već godinu dana.


[PRAKSA I NAČIN RADA]
Kako funkcioniše UNStudio? Kao bitan deo njihove prakse ističe se polje istraživanja – na koji način ono utiče na proces projektovanja?

UNStudio je osnovan 1988. kao United Network for architecture, urbanism and infrastructure. Počeo je kao jedna horizontalna ogranizacija – mreža eksperata iz različitih oblasti arhitekture i oblasti vezanih za arhitekturu. To je za jedan biro koji je rastao u doba najvećeg globalnog tehnološkog i građevinskog buma devedesetih i dvehiljaditih bila izuzetno povoljna struktura, jer je kao relativno mali (srednji) biro mogao da postigne puno. Biro je porastao i radi na globalnom tržištu, a ekonomija i građevinarstvo više ne prate tehnološki razvoj i od 2013. UNStudio postaje Knowlegde based practice.

UNStudio na neki način teži da postane ekspertska organizacija koja prikuplja i deli znanje, po uzoru na peer to peer prenos podataka na internetu. Znanja se prikupljaju i dele interno u okviru biroa i eksterno preko interneta. Na research stranici je moguće napraviti svoj profil i na neki način učestvovati u istraživanju… Ovaj open-source sistem istraživanja je još uvek u razvoju i očekuje se da zajednica značajnije počne da se širi van okvira firme.

Znanja i iskustva se sumiraju i kategorizuju u četiri Platforme znanja (Knowledge platforms) koje su specijalizovane za različite aspekte projektovanja: Program (IOP, Innovative Organizations platform), Materijali (IMP, Inventive Materials Platform), Održivost (ASP, Architectural Sustainability Platfom) i Kompjuterske tehnike (SPP, Smart Parameters Platform). Svi arhitekti su uključeni u jednu ili više ovih oblasti posredno, kroz projekte na kojima radimo i gde primenjujemo ta postojeća iskustva, i kroz istraživanje na svakom novom projektu kroz koje se ta znanja i iskustva sistematizuju i dopunjuju. Razmena znanja se vrši i neposredno, u okviru firme kroz kratke istraživačke projekte, predavanja, seminare i intranet.

Razmena znanja ima za cilj da pre svega zaposlene arhitekte učini sposobnijima da bi preciznije i efikasnije mogli da odgovore na zahteve tržišta i da sarađuju sa mrežom eksperata iz drugih oblasti. Mrežna organizacija nije prestala da postoji i u zavisnosti od vrste i obima posla uvek se uzimaju konsultanti za specifične oblasti (konstrukcije, mašinstvo, energetska efikasnost, bezbednost…). Teži se da se kroz zajednički rad (a ne samo koordinaciju, kao što je tradicionalno bio slučaj) razvijaju inovativna rešenja još od rane faze projekta.

Knowledge Platforms - UNStudio ©

Knowledge Platforms – UNStudio ©


[ULOGA U BIROU]
Koji su trenutno aktuleni projekti i čime se ti baviš?

Ima dosta aktuelnih projekata i projekata u izgradnji, poput železničkog čvora i stanice u Arnhemu, Canaletto u Londonu ili Raffles City kule u Huanghzou koji su davno započeti i očekuje se da uskoro budu gotovi.

Generalno biro, kao i većina velikih biroa u Evropi, ne živi od Evropskih projekata već od onih u Aziji i na Bliskom istoku. Organizovani smo u desetak timova koji menjaju članove i uglavnom rade na više projekata istovremeno.

Od kada sam došao u firmu, radio sam na dva velika konkursa – Muzej Afrike u Alžiru, i Masterplan Expo 2017 u Astani, gde smo ušli u finale. Od tada sam bio angažovan na još nekoliko projekata, poput mixed-use paviljona IBG u Groningenu (Holandija) koji bi trebao da bude završen do kraja godine, i projekta za robnu kuću u Bakuu (Azerbejdžan), koja je počela da se gradi.

Trenutno radim na projektu za Katarske železnice, tačnije 17 metro stanica u Dohi. Projekat je dobijen prošle godine na konkursu, a upravo smo završili studiju izvodljivosti i schematic design. S obzirom na obimnost projekta, radili smo kolektivno na generičkim rešenjima za nekoliko tipskih železničkih čvorišta, pa smo potom ta rešenja primenili na pojedinačne lokacije. Paralelno radimo i na brendingu (kako naš posao zovu Katarci) – arhitektonskom dizajnu celog sistema.

Konkretno, moja uloga je dizajn i razrada tipskih ulaza u podzemne stanice, njihovo integrisanje u urbani kontekst. Razvijamo modularni sistem nadstrešnica koji ce biti korišćen za sve ulaze koji se nalaze iznad zemlje, tako da oni postanu prepoznatljivi objekti u urbanom prostoru.

Muzej Afričke Umetnosti, Alžir, 2013 - UNStudio ©

Muzej Afričke Umetnosti, Alžir, 2013 – UNStudio ©

Expo 2017 Masterplan, Astana, 2013 - UNStudio ©

Expo 2017 Masterplan, Astana, 2013 – UNStudio ©


[BUDUĆNOST]
Gde i kako vidiš sebe u budućnosti?

U UNStudiju ću verovatno boraviti još neko vreme, iskustvo i profesionalni napredak koji ovde stičem je veliki. Ali ovo je ipak korporativna sredina, a nikad nisam imao ambicije da provedem previše vremena u njoj.

Za ove četiri godine rada i studiranja u inostranstvu, pored profesionalnog iskustva razvijao sam svoja lična interesovanja u arhitekturi koja bih želeo nekako da sumiram i produbim kroz dalji akademski rad i da ih postepeno (i kada je to moguće) primenjujem kroz sopstvenu ili kolaborativnu praksu, kroz saradnju sa mrežom kolega iz Srbije i inostranstva.

Ljubica Slavković
Summer Pavilion Frankfurt - Konkurs - prva nagradaArchitektur Sommer Rhein-Main 2011 - Nemanja Kordic©

Summer Pavilion Frankfurt – Konkurs – prva nagrada
Architektur Sommer Rhein-Main 2011 – Nemanja Kordic ©
Uključi se u diskusiju
Dosadašnji komentari (1)

Ili se uloguj:


*Komentari se pregledaju pre objavljivanja


  • xider
    09.01.2014

    UNStudio je jedan od interesantnijih studija u Holandiji, nekada sam zeleo tamo da radim praksu, ali nisam bio izabran, pa sam radio u jednom drugom holanskom studiju. Bilo je to lepo iskustvo ali verujem da je UNS ipak nesto vise od toga. Dvojac Berkel+Bos je napravio pravi brend a pristup preko istrazivanja, iako nije novi koncept, je jako dobra stvar. Nadam se samo da u praksi stvarno tako funkcionise, projekti kroz istrazivanje, posto nije bas jednostavno na tom nivou raditi istrazivanja i onda ih implementirati u dizajn. U svakom slucaju, veliki uspeh za Nemanju, nadam se da je zadovoljan ne samo “radnim danom” vec i zivotom u Amsterdamu. Srecno!