Stambena Zgrada CU, Niš, Kontra Studio, Fotografija: Relja Ivanić

Sinkopa stambenog kubusa

U centralnom gradskom tkivu grada na Nišavi, u kome se već vekovima prepliću različiti društveni i graditeljski uticaji, često ostavljajući neizbrisive tragove u urbanističkim i estetskim svojstvima grada kao reprezenta društvene zajednice, arhitekti iz niškog KontraStudia izgradili su stambeni objekat prilježno pristupajući njegovom oblikovanju i primenjujući savremene pristupe u projektovanju stambenih objekata. Istovremeno, arhitekturom ove stambene kuće, autori su ukazali na danas često zanemarene gradotvorne vrednosti stambene izgradnje. Iako je autorima namera bila da postignu neutralan izraz prema nekoherentnom okruženju, na zgradi se mogu asocijativno prepoznati estetska svojstva niške Moderne, otomanske arhitekture ili postmodernih uticaja.

Koristeći uslove lokacije, arhitekti su aktuelizovali temu zgrade na uglu, što je često bio oblikovni zadatak međuratne Moderne, ističući tako projektantske mogućnosti koje pruža ugaona orijentacija u pogledu primerenog urbanističkog akcentovanja i arhitektonskog modelovanja. Ovakvim pristupom postignuto je da se uobičajeni kubični volumen stambene zgrade raščlani u oblikovnom i funkcionalnom smislu. Naglašena oblikovnost ostvarena je oduzimanjem ugaonog vertikalnog dela osnovnog volumena, čime su do izražaja došle stepenovane fasadne površine, dodatno raščlanjene lođama, erkernim prepustom i prozorskim otvorima. Uvođenjem balkona u erkernom delu iznad glavnog ulaza, stvorena je praznina koja projektantski vešto tretira ugaoni spoj, odrazivši se takođe na celovit izgled i proporcije razuđene glavne fasade. Motiv oduzimanja delova volumena primenjen je i na krovnu ravan, te su tako dobijene različite krovne visine.

Umanjenje volumena zgrade, u urbanističkom pogledu, donosi u prvi plan otvoreni prostor parcele, na kome je zasađeno zelenilo i planirano parkiranje za dva vozila; tako da usled vizuelnog proširenja prostora raskrsnice i obodnih ulica, ovaj popločani prostor neodoljivo podseća na mediteransku pijacetu. U ambijentu unapređene gradske minijature, fasade zgrade kao ulične kulise, sa tamno sivom bojom postamenta, koja upućuje na renesansne Opera Rustica, i prelomljenom belom fasadnom površinom, sa otvorima različitih veličina i lođama čije oštre senke daju dojam dubine, ukazuju na estetske vrednosti i gradivne elemente urbanog prostora, kojih je danas sve manjem u našim gradovima.

Stambena zgrada ima četiri etaže sa deset stanova i podrum sa ostavama. Prosečna kvadratura stana je 45 metara kvadratnih, što odgovara današnjim tržišnim uslovima. S aspekta funkcije i organizacije etaža, zgrada je dvokrakim stepeništem takođe podeljena u dva dela, te je na ovaj način ulaz u stanove omogućen sa stepenišnih polunivoa, što se pritom odrazilo na dinamičan raspored prozorskih otvora na fasadama. Stanovi su jasno organizovani na dnevnu i noćnu zonu, sa servisnim blokom u sredini, dok većina stanova ima čak i trostranu orijentaciju, jer je usled odmicanja zgrade od ivice parcele i pozicije susedne kuće, do izražaja došla i zadnja fasada, na kojoj dominiraju naglašeni vertikalni nizovi prozora i lođa.

Arhitekti iz niškog KontraStudia, dobitnici Velike nagrade ovogodišnjeg Trijenala arhitekture u Nišu za realizaciju ovog stambenog objekta, učinili su vidan pomak da stambenu izgradnju, u gradu neosnovano marginalizovanom na srpskoj arhitektonskoj sceni, zadrže u okvirima savremenog arhitektonskog izraza. Arhitektonski jezik ovog autorskog tima postaje prepoznatljiv, a veština komuniciranja se ogleda u istraživačkom pristupu koji podrazumeva diskretnu kontekstualizaciju i savremen oblikovni diskurs, iskazan usaglašenom materijalizacijom i strukturalističkim modelovanjem osnovnih volumena i arhitektonskih elemenata.

Nebojša Antešević
Faktografija
ObjekatStambena zgrada “C.U.”
MestoNiš, Srbija
ProgramStanovanje, Po+Pr+3
Površina750 m²
Godina2015.
AutorKontraStudio
Autori: Miroljub Stanković, Zoran Nikolić, Marta Nikolić
FotografijaRelja Ivanić


Stambena Zgrada CU, Niš, Kontra Studio, Fotografija: Relja Ivanić
Stambena Zgrada CU, Niš, Kontra Studio, Fotografija: Relja Ivanić



Širi dalje
Srodni sadržaji

Uključi se u diskusiju
Dosadašnji komentari (7)

Ili se uloguj:


*Komentari se pregledaju pre objavljivanja


  • Arhitekt
    17.11.2015

    Ništa posebno, ali s obzirom na to da je u Srbiji produkcija svedena na apsolutni minimum, u tom kontekstu i ovo predstavlja osveženje.

    Funkcionalno rešenje je u potpunosti prosečno, sa dobro poznatim nedostacima koji se javljaju kod većine današnjih primera (ne vodi se računa o komunikacijama, o prilazu trpezarijskom stolu kod kuhinjskih vrata, ne predviđaju se cipelarnici ili plakari u predsoblju ili sobama i sl.

  • ja
    18.11.2015

    Bravo, dva parking mesta za celu zgradu!

  • alex
    19.11.2015

    Odlicna postavka objekta… Maksimalno racionalno a arhitektoski vrlo mastovito. Sve pohvale autorima!

  • Ojšaković
    20.11.2015

    Odličan projekat!

    Pre svega urbanistički. S obzirom na velika ograničenja koja potiču od male parcele, ugaone pozicije i limitiranosti spratnosti u veoma gusto izgrađenom bloku, neverovatno uspela kompozicija. Naročito je vredno hvale povlačenje od ugla i stepenovanje, čak razigravanje masa, što je rezultiralo izuzetno živopisnim objektom. Upotreba različitih materijala i boja se uklapa u tu priču, ne umanjujući jačinu i čistoću belih površina. Dodatni bonus je formiranje majušne zelene oaze pred zgradom, a u ulici koja – kako se čini – nema ni jednog jedinog drveta. Krajnji efekat je, kad se u obzir uzmu današnje (ne)prilike i situacija sa projektovanjem i izgradnjom stambenih zgrada za tržište, još i jači. Jer ovakvih, za investitora velikodušnih a arhitektonski ispravnih tretmana na mikro-nivou gotovo da nema.

    Jedina koncesija zahtevnom (t.j. platežno limitiranom) tržištu jesu mali stanovi. Ipak, i na tom planu je postignut maksimum, odnosno besprekorna funkcionalnost i prilična raznovrsnost. U tom pogledu je i razigranost spoljašnjosti od koristi, pokazujući da je u pitanju organski, a ne formalistički pristup u tretmanu razuđenosti projekta. Pritom, ne zaboravimo da je nije u pitanju samo projekat, već i izveden objekat, koji će – siguran sam – brzo i lako biti prepoznat kao vrednost i od samih kupaca.

    Svaka pohvala arhitektima!

  • Slobodan Samardžić
    28.11.2015

    Lepo.
    Inače sam pristalica arhitekture u kontekstu, ali kad nema kvaliteta u kontekstu, onda svakako treba postaviti nove estetske parametre.

  • ZoranB
    28.01.2016

    Hej, pa sviđa mi se. Stvarno.
    Oblikovanje ovoga i **oblikovanje** onog čuda s desne strane, je nada da ovde ipak ima ljudi koji fino rezonuju i znaju šta je arhitektura.
    Možada bih u organizaciji manjeg stana zemenio mesta kuhinji i toaletu kao i spavaće i dnevne sobe i time dobio kvalitetniji prostor, ali – možda je moralo tako.
    Sve u svemu – fiinooo!!!
    pa jes.

  • Rebus
    11.03.2016

    Zaista, kako je moguće da je zanemaren apsolutno sav potreban prostor za garderobu i odlaganje?