vucedol-archaeological-museum-radionica-arhitekture_09

Sinhronizacija arhitekture i predela – Muzej vučedolske kulture

Muzej vučedolske kulture prvi je izgrađeni objekat početne faze obnove i revitalizacije arheološkog lokaliteta Vučedol, jednog od najstarijih materijalnih tragova postojanja praistorijske civilizacije na tlu Evrope. Projekat obnove pokrenulo je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, a pored izgradnje muzeja u sastavu budućeg arheološkog parka predviđeni su i turističko-ugostiteljski i sportsko-rekreativni sadržaji.

Projekat muzeja poveren je Radionici arhitekture koju vodi arhitekt Goran Rako, nakon velikog uspeha projekta Arheološkog muzeja Narona u Vidu za koji je ovaj studio dobio brojna profesionalna priznanja, te pohvale arheologa i posetilaca. Iako se mogu uočiti sličnosti u odnosu prema terenu i kretanju korisnika kod ova dva projekta, za razliku od masivnog volumena muzeja Narona zaronjenog u teren autori su ovde primenili nešto drugačiju projektantsku strategiju, oličenu u principu sinhronizacije arhitekture sa predelom.

Zgrada muzeja koncipirana je kao uzlazna putanja kojom posetioci dolaze od pristupnog puta do platoa na kojem su otkrivena arheološka nalazišta. Ova zamisao ostvarena je nadovezivanjem po visini smaknutih volumena koji su većim svojim delom ukopani u teren, te samo glavnim pročeljem otvoreni prema predelu. Na putu kroz muzej posetioci dobijaju informacije o vučedolskoj kulturi, da bi na mesto arheološkog lokaliteta stigli upoznati sa istorijom i značenjem mesta koje posećuju. Stići do Vučedola moguće je i travnatim krovom muzeja, bez ulaska u objekat.

Programski, muzej je podeljena na više podcelina. Prizemlje je namenjeno posetiocima i čine ga pristupni hol, višenamenska sala i kafeterija, dok se u suterenu nalaze administrativne prostorije. Ostatak muzeja je jedna velika galerija. Izložbeni prostor muzeja sačinjen je od skupa horizontalnih platoa međusobno povezanih rampama, koje suptilno uvezuju unutrašnjost u jedan kontinualni niz serpentina, prilagođen topografiji terena. Tematska podeljenost galerijskog prostora ostvarena je masivnim betonskim zidovima trapezastog oblika, koji ujedno čine i konstruktivni sistem objekta. Jedino prisustvo atrijuma na obodnim delovima muzeja razbija uspostavljeni ritam uzastopnog ponavljanja osnovnih gradivnih elemenata prostora.

Uklapanje u teren zavojitom formom pospešeno je i odabirom materijala, te je za spoljnu oblogu korišćena opeka, koja po svojoj boji najviše asocira na zemlju sa lokaliteta. S druge strane, unutrašnjost muzeja je po svom karakteru akontekstualna i zamišljena je kao neutralna podloga za smeštanje izložbene postavke. U celini, unutrašnjost je izvedena svedeno, kombinacijom u crno obojenog betona i drvene podne obloge, uz odsustvo složenih detalja.

Novi muzej vučedolske kulture složena je prostorna struktura koja se suptilno uklapa u predeo, ujedno nudeći specifičan, osmišljen pristup prezentaciji materijalnih tragova jedne od najznačajnijih praistorijskih kultura na tlu Evrope. Čeka se još samo muzejska postavka procenjene vrednosti oko dva miliona evra, koju je projektovala Vanja Ilić, a za čije je finansiranje neophodna podrška države, pa da ovaj projekat zaživi u potpunosti.

Dragan Marković
Faktografija
ObjekatMuzej vučedolske kulture
MestoVukovar (Hrvatska)
ProgramArheološki muzej
Godina2013.
Površina2.500 m2
AutorRadionica arhitekture (Iva Pejić, Goran Rako, Josip Sabolić, Mario Škarijot)
FotografijeBoris Cvjetanović


vucedol-archaeological-museum-radionica-arhitekture_sketch mini
vucedol-archaeological-museum-radionica-arhitekture_08
vucedol-archaeological-museum-radionica-arhitekture_01




Uključi se u diskusiju
Dosadašnji komentari (1)

Ili se uloguj:


*Komentari se pregledaju pre objavljivanja


  • Schlosser
    22.11.2013

    Fantastično je koliko tu osim uklapanja objekta u predeo, forma veoma jasno podseća na raslojene zemljišne slojeve, koji se formiraju prilikom iskopavanja na arheološkim nalazištima. Odličan primer koliko formom objekat može da “priča” sa svojim okruženjem.