Kuća na steni

Samogradnja savremene arhitekture – kuća na steni

Prvi objekat koji su samostalno realizovali Atila Bereš i Justina Balaž nalazi se na lokaciji nekadašnjeg kamenoloma na obodu istorijskog mesta Koszeg u Mađarskoj. Iako je u neposrednoj blizini gradskog centra, kuća je u bliskom odnosu sa prirodom, u kojoj je izložena kamena litica jedan od najjačih kontekstualnih elemenata.

Prirodno svetlo i kadriranje pogleda na okolnu prirodu bili su najvažniji faktori koji su uticali na prostornu kompoziciju kuće, za čiji plan arhitekti tvrde da je direktan odraz načina života njenih stanovnika. Kako bi dobila dovoljno direktne sunčeve svetlosti tokom cele godine, a da pritom ostane dovoljno blizu skulptoralnog kvaliteta litice, kuća je smeštena na desetak metara iznad puta koji prolazi duž dna doline, doslovno na stenu.

Drveni volumen kuće lebdi nad prirodnim terenom. Njegova dva zatvorena ambijenta povezana su debelim tamnim okvirom, a između njih je formirana natkrivena terasa. Ona postaje centralni prostor kuće, sa savršenim pogledom na stenovitu liticu u svojoj neposrednoj blizini, koja gotovo da postaje treći zid terase, i pogledom na šumu sa suprotne strane.

I unutrašnji prostori imaju otvore usmerene na obe strane – manje prozore fokusirane na segmente stenovite litice i velike, zasenčene portale orijentisane ka jugu sa pogledom na šumu. Čisto beli, meki zidovi u unutrašnjosti kuće kontrast su njenoj gruboj fasadi, izvedenoj u kombinaciji prirodnog i bojenog u crno ariša.

Kontinentalna klima sa svojim ekstremnim sezonskim razlikama, uz jasnu viziju klijenata o nivou komfora tokom cele godine, uslovili su kombinaciju high-tech i jednostavnih ekoloških rešenja koja je rezultirala izuzetno niskom potrošnjom energije i umerenim troškovima izgradnje.

Naručioci projekta, bračni par Hideg, proveli su tri godine na lokaciji, izgradivši samostalno čitavu kuću – od pripremnih radova do izrade nameštaja. Njihova posvećenost i entuzijazam imali su ključni značaj u procesu projektovanja i izgradnje kuće, a njihov je podvig tim veći što je projekat u potpunosti po meri i pun osetljivih konstruktivnih detalja. Tako su pokazali da je i vrlo savremena arhitektura, uz svu svoju kompleksnost, izvodljiva u samogradnji.

Kosta Mijić
Faktografija
ObjekatKuća na steni
MestoKoszeg (Mađarska)
ProgramPorodično stanovanje
Godina2013.
Površina110 m2
FotografijeBéres Architects


Kuća na steni
Terasa sa stenom kao scenografijom

Terasa sa stenom kao scenografijom




Uključi se u diskusiju
Dosadašnji komentari (0)

Ili se uloguj:


*Komentari se pregledaju pre objavljivanja