Rezultati studentskog konkursa za Knauf paviljon

Kompanija Knauf u saradnji sa visokoobrazovnim ustanova iz oblasti arhitekture i dizajna iz Beograda, Niša i Novog Sada već nekoliko godina za redom raspisuje konkurs za idejno arhitektonsko rešenje štanda kompanije na sajmu građevinarstva. I ove godine, cilj konkursa bilo je projektovanje jednostavnog, funkcionalnog, orginalnog, atraktivnog i lako izvodljivog štanda, primenjujući isključivo njihove materijale i tehnike suve gradnje.

Na konkurs je pristiglo ukupno 89 radova. Žiri je nagradio 3 rada, od kojih će prvonagrađeno rešenje biti realizovano. U nastavku prikazujemo nagrađene radove:

3a

I Nagrada

Katarina Škrbić, Marija Pantović i Vladimir Jovanović (II godina osnovnih studija)
Univerzitet u Beogradu – Arhitektonski fakultet
Konsultant za konstrukciju: Dragan Marković

Ideja projekta jeste oblikovna i programska organizacija štanda oko centralno postavljenog zida koji služi kao reper u prostoru.

Zid je istovremeno i razdelnica između pojedinačnih prostornih celina: prostora za izlaganje i prostora za praktične prezentacije ili prijemnog dela i prostora za sedenje.


1

II nagrada

Mirjana Milakić i Mina Mališić
IV godina
Univerzitet u Beogradu – Fakultet primenjenih umetnosti

Osnovna ideja projekta je kreiranje prohodnog i otvorenog prostora prilagođenog za izlaganje i prezentaciju KNAUF proizvoda. Predstavljeno idejno rešenje sastoji se iz tankih prepleteih traka kao formi koje ostvaruju utisak vizuelne lakoće, transparentnsti i fluidnosti.

Krećući se kroz štand posetilac je vođen jednim od dva ukrštena pravca duž kog je postavljena većina eksponata. Blo da štandu pristupa sa leve ili desne strane nailazi na putanju koja ga sama usmerava i vodi kroz tematse zone štanda. Desna, najprometnija strana štanda, predviđena je kao interaktivna zona, gde bi se održavale prezentacije i demonstrirale mogućnosti rada sa KNAUF proizvodima. Sa gornje strane se nalazi prijemni deo, a u produžetku je ostava zaklonjena zidom zanimljive forme koji doprinosi dinamici celokupne forme.


2

III nagrada

Mila Tešić i Damir Krdžović
IV godina
Univerzitet u Beogradu – Fakultet primenjenih umetnosti

Idejno rešenje “Knauf” štanda zasnovano je na idejama dinamike i pokreta kao osnovama koje definišu jedan sajamski štand. Dekompozicijom jedne ravni i različitom orijentacijom njenih delova, dobijena je nova vizuelna i upotrebna vrednost elemenata koji čine štand.

Karakterističnih boja i promišljenih formi- štand poseduje širok potencijal za izlaganje i poslovanje. Istovremeno, pored estetskih vrednosti, rešenje štanda ističe i kvalitete firme “Knauf” kroz korištene konstruktivne elemente, zahtevne forme i raznovrsne materijale.

Jasno su izražene zone na štandu, unutar kojih je i zona za prezentacije koja predstavlja potpunu novost kako za sam “Knauf” tako i za posetioce sajma. Kao takva, ova zona dobila je posebno mesto na štandu kako bi svi posetioci mogli da se upoznaju sa širokim spektrom “Knauf” proizvoda i njihovim mogućnostima.
Uključi se u diskusiju
Dosadašnji komentari (0)

Ili se uloguj:


*Komentari se pregledaju pre objavljivanja