I nagrada

Rezultati konkursa za rekonstrukciju objekta Stare škole u Tivtu

Sekretarijat za uređenje prostora i zaštitu životne sredine Opštine Tivat raspisao je u avgustu 2014. godine nacionalni konkurs za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rešenja za rekonstrukciju objekta „Stare škole“ u Tivtu. Svrha raspisivanja konkursa bilo je dobijanje najkvalitetnijeg rešenja prostorne i programske re-organizacije napuštenog objekta u višenamenski turistički centar.

Na konkursu je pristiglo deset radova, a petočlani žiri kojim je predsedavao arhitekta Nebojša Adžić dodelio je tri novčane nagrade u ukupnoj vrednosti od 7.000 evra. Pristigli radovi vrednovani su se na osnovu pet opštih kriterijuma, od kojih su dva najvažnija bili estetska orginalnost i inovativnost (40/100 poena) i prostorni koncept rešenja (30/100 poena).

Iako je na njemu učestvovao relativno mali broj autorskih timova, ono što nam Kokurs za rekonstrukciju objekta Stare škole u Tivtu donosi svakako su neka nova imena na crnogorskoj arhitektonskoj sceni čiji rad u budućnosti treba zapratiti. Izložba radova kao i okrugli sto na kome će se analizirati svi radovi biće održani u holu Opštine Tivat dana 22.12.2014. godine u 17h.

U prilogu koji sledi možete pogledati grafičke elaborate nagrađenih radova, propraćene tekstualnim komentarom žirija, koji u celovitom obimu možete pročitati ovde.


01 cov

I Nagrada (4.000 Eura)

AIM Studio, Podgorica, Crna Gora

Odgovorni projektant:
Ivan Milošević

Kometar žirija

Proglašenjem rada pod šifrom „Old School Hotel“ za pobjednika konkursa smatramo da je investitor dobio kompromisno rješenje, a ujedno i dobar predlog za naziv hotela. Autor je pokazao kvalitet u prepoznavanju teme faznog razvoja objekta, koju je postavio kao osnov dalje razrade.

Vještim i zrelim projektantskim pristupom envelopu objekta autor je postavio u prvi plan, i iskoristio njenu autonomiju za stvaranje novih prostornih utisaka. Naizgled gruba i statična forma je pokrenuta kroz igru sjenki, kontrast materijala i školsku proporcijsku analizu i primjenu ritmičnosti. Korisnicima apartmana je obezbijeđena intima, ali i osećaj posebnosti kroz jednostavnu igru odnosa puno-prazno na nivou terasa ka čeonoj fasadi.

Autor se svjesno odrekao dubljih konzervatorskih analiza jer je prihvatio sudbinu ovog objekta kao još jednu fazu u njegovoj istoriji. Postignutim oblikovnim rješenjem je obezbijedio autonomiju objekta, nezavisno od daljeg razvoja i transformacije okoline.

Ponuđeno konkursno rješenje je prezentovano na način koji garantuju da će investitor i projektant lako naći zajednički jezik oko svih prostornih i funkcionalnih tema koje se pojave u daljoj razradi projekta, a da će građani Tivta biti zadovoljni što je njihova „Stara škola“ dobila novi izgled.


02 cov

II Nagrada (2.000 Eura)

Autorski tim:
Iva Petković
Anđelka Badnjar Gojnić
Marko Radonjić

Komentar žirija

Konkursni rad pod šifrom „Interpolacija“ je u potpunosti ispunio sva očekivanja raspisivača konkursa i dao odgovor na veoma kompleksan zadatak gdje se tražio spoj nostalgičnog, prolaznog, zaboravljenog, prošlog vremena i načina života sa izazovima pred kojima se našlo novo društvo, sa novim investitorima i njihovim željema i zahtjevima…

Rad „Interpolacija“ je kroz sistematizovan konzervatorski pristup došao do rješenja. Dobili smo odgovor koji predstavlja i model i putokaz djelovanja ili arhitektonskog projektovanja u specifičnim okolnostima, kakve su stavljene pred učesnike konkursa za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog riješenja za rekonstrukciju objekta „Stare škole“ u Tivtu. Dobili smo rješenje koje nas je obradovalo i odaglo sumnju da li je konkurs pravilno raspisan i da li je konkurs opravdan.

Zatvarajući oči pred izvrsnom prezentacijom, kvalitetnom analizom postojećeg stanja i raskošnom funkcionalnom razradom, nijednog trenutka nije postajala sumnja da li je duh i energija „Stare škole“ sačuvana. Sjećanje na aktivan i bogat život Tivćana u prvoj polovini 20-og vijeka je interpolirano.

Rad je dobio drugu nagradu jer se javila dilema da li investitor ima novca i duha da se žrtvuje za ovakvu jednu ideju, da svoje ambicije i poslovne planove stavi u drugi plan. Pojavilo se pitanje da li su autori ovog rješenja posle svega spremni na kompromise. Drugom nagradom većina članova žirija želi da ukaže da je o „Staroj školi“ trebalo misliti još 1979. godine, od kada je nakon zemljotresa zgrada napuštena i prepuštena slučaju.


03 cov

III Nagrada (1.000 Eura)

ARHI-PRO MONTENEGRO, Podgorica, Crna Gora

Odgovorni projektant:
Dejan Sokolov

Autorski tim:
Ivana Milić
Miloš Petković

Komentar žirija

U vizuelnom utisku konkursno rješenje se naslanja na matricu novog Tivta, predstavljenog kroz arhitekturu „Porto Montenegra“. Volumetrijska analiza je zasnovana na kosturu fasada „Stare škole“ ali u kompoziciji sa novim fasadnim elementima gdje dominiraju škure i žardinjere, sa zelenom terasom iznad nivoa suterena kao i sa krovnom terasom sa zelenilom karakter objekta se usložnjava i transformiše u novi prepoznatljiv ili tipski izraz mediteranske kuće.

U programskom smislu objekat je ispoštovao sve tražene sadržaje, sa izraženom racionalnošću i funkcionalnom svedenošću. Odnos prema spomeniku na uglu je usklađen sa zadatkom konkursa, uz dobro rješenje izdvajanja kamenim zidom u zaleđu ka objektu. Glavni ulaz, kako kolski tako i pješački su dobro pozicionirani, uz dobro lociranje lokala kao nezavisnih djelova objekta.

Predloženim rješenjem nije dobijen odgovor na traženi zahtjev očuvanja memorijske vrijednosti postojećeg objekta kao i duha mjesta. Ne uočava se iskorak u volumetrijskoj analizi postojećeg objekta, već se u klasičnom projektantskom pristupu došlo do rješenja kojim su zadovoljeni svi traženi funkcionalni parametri, ali se nije dobilo orginalno i inovativno rješenje.




Uključi se u diskusiju
Dosadašnji komentari (3)

Ili se uloguj:


*Komentari se pregledaju pre objavljivanja


  • malo vise zapadnije
    16.12.2014

    jao boze koja tragedija
    balkan je pukao arhitektonski
    ovo je srednji vek sa aspekta arhitektonskog gesta i razmisljanja o prostoru

    ali kao sto ziri negde rece kod prvog rada, ovo je kompromisno resenje – zar tamo i onako nije sve kompromis ?!

    think about that

  • 18.12.2014

    nešto je mnogo tmurno tamo “malo više zapadnije”

  • Kosta
    19.12.2014

    tmurno je u Parizu :)