Originalni izgled i prvonagrađeno rešenje rekonstrukcije

Rezultati konkursa za idejno rešenje rekonstrukcije Doma vojske u Nišu

Zadatak ovog pozivnog konkursa bio je izrada idejnog programskog rešenja rekonstrukcije Doma Vojske Srbije u Nišu, u smislu funkcionalnog transformisanja u Kongresni centar sa svim potrebnim sadržajima (restoran, multifunkcionalne sale, hotelski i drugi sadržaji).

Na konkurs, koji je raspisao Grad Niš u saradnji sa Društvom arhitekata Niša, a koji je održan tokom marta i aprila 2012, pozvano je pet timova niških arhitekata: Arhitektura Buđevac, Kapa projekt, Forma antika, Garage group i Alterno.

Prikazujemo prvonagrađeni rad autorskog tima Arhitektura Buđevac, kao i radove ostalih timova koji su nam dostavili materijal.


Arhitektura Buđevac

Arhitektonski koncept ovog idejnog rešenja počiva na poštovanju vrednosti i potpunoj zaštiti arhitekture postojećeg objekta. Svi novoprojektovani i dodati elementi projektovani su kao likovno neutralni, sa idejom da ne konkurišu jasno definisaniom arhitektonskom karakteru postojećeg objekta internacionalnog stila.

Dograđeni kubus hotela je u neutralnoj duploj fasadi od perforiranog lima od nerđajućeg čelika. Vođeno je računa da dograđeni kubus bude niži za jednu etažu od postojeće kule, pa sa njom tako čini logičnu i čvrstu stepenastu kompoziciju. Hotel u svim vizurama ostane u drugom planu, ne remeteći arhitektonski izraz postojećeg objekta iz 1956.godine, a istovremeno svojom materijalizacijom uvodi duh aktuelnog arhitektonskog trenutka.

Autorski tim Saša Buđevac dia, Miljana Ignjatović dia, Andreja Buđevac m.arh, saradnik na 3D vizuelizaciji Đorđe Šubarić, student arhitekture.

Arhitektura Buđevac


Alterno

Principi koji su dominantno uticali na urbanističko-arhitektonski koncept novoprojektovanog rešenja su fleksibilnost i multifunkcionalnost, modernizacija objekta i usklađivanje sa duhom vremena bez ugrožavanja njegove autentičnosti i identiteta, naglašavanje značaja objekta kao bitnog gradskog repera i principi ekološke arhitekture i energetske efikasnosti.

Pozicija objekta i njegov značaj kao gradskog repera, kao i potrebno proširenje kapaciteta, uslovili su njegovu dogradnju po vertikali i formiranje kule visine 44m.

Alterno


Garage group

U postojeću strukturu umetnute su dve upadljivo savremene strukture: pokrenuti volumen na potezu Voždove ulice i kubus aneksa uz postojeću kulu. U oblikovnom tretmanu izabran je neomodernistički (dekonstruktivistički) pristup kao način postizanja jasne razlike između starog i novog u okviru istorijom slojevitog šireg konteksta (pozorište, sud, pošta). Očekivani efekat ovakvog pristupa je integrisanje pridodatih, vizuelno upadljivih volumena u sveukupnu kompoziciju, a time i u postojeću arhitekturu.

Autori mr Aleksandar Milojković, dr Ljiljana Vasilevska, Marko Nikolić, Milan Antić, Danijela Milanović, Maja Janićijević i saradnici Srđan Sakan, Stefan Zivković, Saša Todorović.

Garage group


Kapa projekt

Oblikovnim konceptom predviđeni su specifični fasadni zastori u duhu op-arta, sa namerom da se dizajnerski savremenom i tehnološki zasnovanom dinamikom fasadnih rastera predstavi civilizacijski napredak i nova namenu objekta učini prepoznatljivom. Osim estetske, uloga zastora je i u energetskoj efikasnosti objekta.

Između spoljnjeg fasadnog zastora i unutrašnje strukturalne fasade postavlja se ambijentalna, kompjuterski kontrolisana LED rasveta koja, u zavisnosti od konkretne programske ponude kongresnog centra, stvara dinamiku njegove noćne vizure.

Kapa projekt



Uključi se u diskusiju
Dosadašnji komentari (3)

Ili se uloguj:


*Komentari se pregledaju pre objavljivanja


  • 07.05.2012

    Mislim da je Garaza group napravila najizvodljivije resenje.

  • 07.05.2012

    Kada bi se izgradnja Nisa bazirala na konceptu ideja kakve stvara Garage group, grad bi nam bio mnogo lepsi. Ali, jos neko vreme cemo gledati isto jato na teritoriji Nisa.

  • ivan markovic
    08.06.2012

    alterno je ubedljivo i najsavremenije i najelgeantnije resenje