Rezultati konkursa za urbanističko i arhitektonsko rešenje turističkog centra Klekovača

Žiri internacionalnog konkursa za urbanističko i arhitektonsko idejno rešenje turističkog centra u Republici Srpskoj (Bosna i Hercegovina), održao je svoje poslednje zasedanju u Beogradu krajem septembra tekuće godine, nakon čega je objavio svoje konačne odluke. Žiri je zaključio da ni jedan od pristiglih rešenja nije u potpunosti i na celovit način odgvorio na postavljen zadatak konkursa. Na osnovu toga, žiri nije proglasio pobednika, već dodelio dve nagrade i tri pohvale, čiji vam prikaz donosimo. Prikaz nagrađenih radova prati orginalni komentar žirija na engleskom jeziku, koji je preuzet sa zvanične web stranice.


II Nagrada

NODO 17, Madrid, Španija

Autor:
Manuel Pèrez Romero

Autorski tim:
Jaime Tarazona Lizzàrga
Victor Jiménez Jiménez
Teresa del Prad
Pablo Magán
Pablo Méndez
Mireya Escobedo
Pejzažna arhitektura: Briada Campoamor
Sistemi prevoza: Carlos Corral

Kometar žirija (odlomak)

This competition entry shows a convincing approach towards the idea of development of Ski Centre Klekovaca as a ‘resort’ structure, with a high level of analysis, development and argumentation of proposed urban attitudes.The intention of authors of this project is to make – through development of the new masterplan – a clear, emblematic impression of the new settlement, insisting on its distinctiveness in terms of its overall projected ‘outline’.

The main ‘role’ of the project belongs to a centrally positioned circular structure that is aimed at unifying a lot of (potentially) very different architectural expressions, or (possible) ’… multiple cities within the city’s own structure…’ as written in competition presentation booklet.A newly planted circular forest, as an integrative element, actually represents the mimesis of the mimesis, or the crucial point at which the artificiality and formalism become total opposites.

At the same time, this entry, concentrating the central building area and optimizing its footprint ratio, treats very rationally all infrastructural systems, including the road-scheme, as one of most important infrastructural elements of the project.Generally, a well-balanced and measured approach between the constituent elements of the programme, as well as their presence, makes this project stand out among its competitors. For these reasons, this entry was selected for the second stage of the competition.

The jury has awarded the project highest ranking, as it is a clear, simpleand efficiently functional proposal, able to be further developed and elaborated into a coherent and complex structure of the new ski centre.


III nagrada

Autori:
Gordana Spasić, M.Arh
Miloš Paunović, M.Arh
Nikola Stamenković, M.Arh

Saradnici:
Jelena Kuzmanović, M.Arh
Milica Golić, M.Arh

3D vizualizacija:
Uroš Kovačević & EDiT

Komentar žirija

The main idea for the Klekovaca Tourist Centre is to distribute in a very natural way the required program in the valley – mainly at the foot of the mountain – keeping free the valley´s bottom. The typical landscape with sinkholes is kept free from building volumes and the demanded golf course could be integrated within the valley in a sustainable way.Different building programs are clearly defined by urban boundaries adapted to the existing topography and allow a precise, yet flexible development of the site. The project offers a feasible arrangement of small, middle-sized and big volumes for the required typologies The jury especially appreciated the possibility of configuration of adequate open spaces with different frequencies and intensities – from urbanity to recreation, relaxation to pure nature.

The health centre is split into two parts placed within the clearings of the woods and screened from the busy parts of the resort. Tourist houses are integrated into the existing topography and enjoy great views of the Velika Klekovaca peak.A well-defined arrival to the ski plateau allows the visitors to decide to which part of the resort they want to continue. The skier/visitor focuses on the bordering facades of the ski plateau and gets at the same time a wide view of the open valley and mountains.The accommodation capacities are integrated into the project as required by the competition program.

The most disputable issues are the actual micro-location of the village and the additional gondola connecting the eastern part of the valley. The location of the village-like structure is placed at the very southwestern end of the valley and will be in the mountain´s shadow most of the time of the year. A large forest aisle is filled-in by the additional gondola, that exists without really connecting the tourist houses or the health resort.The jury highly valued the clear definition of the site with an evident definition of borders, as well as the overall flexibility of the concept in terms of development and possible typologies. A strong conceptual or (possibly) iconic identity of the tourist centre is unfortunately not so obvious.

The organization of the site and the clear zoning could give a respectable basis for a basic masterplan. The project is explicitly adaptable to the site and offers a clear possibility to develop a ‘place to be’ within the nature and the large valley.The jury has decided to award the second ranking/third prize to the project, and put it forward to the client (together with the first ranking project) as a possible alternative for further elaboration.


Pohvala

MVRDV, Roterdam, Holandija

Autori:
Winy Maas
Jacob van Rijs
Nathalie de Vries

Tim:
Renske der Stoep
Kyo Suk Lee
Klaas Hofman
Sai Shu
Pilar Zorraqiin

Komentar žirija

The project proposes a clear ‘accumulation’ of smaller urban sub-structures, articulating different programmatic entities of the competition brief.It is dominated by a clear, geometrically defined village-like structure, traversing the valley and climbing the mountain slope, containing most of the programmes of the new centre.

The jury has appreciated this simple, powerful structure of the settlement, with its clearly demonstrated ability for development over time, and its potential to create both specific locations and atmospheres within it, simultaneously resulting in astrong overall outline – an urban ‘icon’ visible from the surrounding ski slopes.However, the incline of the proposed village structure on the mountain and its potential reliance on mechanical transport were seen as potentially problematic.

Moreover, the other proposed programmatic entities, especially the individual houses (tourist houses) left a lot to be desired – positioned either on the artificial lakes, or in circular configurations on the slopes of the mountain, they seem to be a result of a rather formal decision process, resulting in lack of convincing attitude of the entire project.The climatic health resort, positioned on the most prominent and high quality part of the site, was proposed as a closed, interiorized space, unrelated to its spectacular surroundings.

The jury has concluded that the projects strongest point – the new ‘village’ – is a high quality contribution and response to the project brief – with its ability to include different scales of ‘infill’ projects it could (barring the problem of the incline) offer a spatially exciting, dynamic development, and has decided to give the project a honourable mention.


Pohvala

LABICS, Rim, Italija

Autori:
Maria Claudia Clemente
Francesco Isidori

Tim:
Onorato di Manno
Esmeralda Lopez Garcia
Federico Pitzalis
Sara Sosio
Collaborators:
Paola Grano
Tullia Monachesi
Teodora Piccino
Marcelo Rossi
Andrea Salvatore

Komentar žirija

Superposing a rigid, geometrically structured masterplan to a fluid landscape topography can obviously create a lot of interesting tensions, especially in terms of an open and adaptable framework for different architectural interventions. This is the potential for which amajority of the jury appreciated the submitted proposal. Likewise, the idea to continue and include the ‘emptiness’ of the valley throughout the basic raster of the settlement was seen as a great potential of the project, as well as avery precise and concise overall presentation of the project.

On the other hand, there is notable lack of typo-morphological coherence in the tailoring and positioning of the built volumes within the grid. Some of the building types seem to be too schematically developed – the central problem of such an approach being the fact that only a very precise definition of the relationship between grid, urban spaces and buildings including all connections can make the project truly tangible.


Pohvala

ESTUDIO HERREROS, Madrid, Španija

Autori:
Juan Herreros
Jens Richter

Tim:
Victor Lacima
Abraham Pinate
Raúl Garcia
Esteban Salcedo
Betriz Salinas
Carlos Ramos
Maria Franco
Frank Müler
Pejzažna arhitektura:
Verzone Woods Architectes (Craig Verzone, Cristina Woods)
Održivost:
En plus (Ranko Bozović)
Sistemi transporta:
IGB Ingeneria Basica (Juan Fisac, Juan M. Fisac)

Komentar žirija

The project proposes a model for development based on the idea of ‘cultivation of land’, rather than city-building – a strong and clear possible model to develop a new resort over time. Its urban morphology, as a natural consequence of the particularities of the development model applied, is somewhat lacking in atmosphere – a resulting settlement, with its large open spaces seems to remain in a state of (permanent) minimal definition.

On the other hand, the sustainability model – consequently applied to settlement-making, as well as building-making, and applicable to singular buildings, as well as to the entire resort, is a strong demonstration of a possibility of integration of all relevant (climatic, hydrologic and other) data into a working, well articulated and well designed architecture and environment.

The jury has concluded that the central ski-arena area of the project is especially well designed, offering a possible vision of reality for the future.Likewise, the particular building types of the settlement, all developed from the same – or similar – basic model, related to traditional mountain architecture, but contemporary in expression and based on the issues of sustainability, are a particularly good ‘model’, to be potentially further explored in the future.




Uključi se u diskusiju
Dosadašnji komentari (1)

Ili se uloguj:


*Komentari se pregledaju pre objavljivanja


  • mauu
    09.11.2014

    Cestitam nasem timu na osvojenoj trecoj nagradi. Svaka cast