Rezultati Mild Home konkursa za arhitektonsko-urbanističko rešenje Eko-naselja

Na nedavno završeni konkurs za arhitektonsko-urbanističko rešenje Eko zelenog naselja na teritoriji opštine Savski venac, koje čine MILD Home stambeni objekti projektovani prema standardima održivosti u izgradnji i eksploataciji, stigao je 21 rad. Konkurs je raspisala Gradska opština Savski venac.

Tri ravnopravna prvoplasirana rada će biti nagrađena angažmanom u ukupnoj vrednosti 600.000 dinara, regulisanim sa tri ugovora o saradnji. Termin održavanja izložbe radova i javne diskusije biće naknadno utvrđen, a očekuje se da će to biti poslednje nedelje marta.

U nastavku pogledajte detaljan prikaz svih nagrađenih i pohvaljenih radova uz obrazloženja njihovih autora:


3-stanovnici-KGG-web

Nagrada

Predstavnici tima:
Čedomir Ristić i Nataša Žugić

Članovi tima:
Ana Džokić, Ana Vilenica, Antonije Pušić, Dušan Milanović, Dušica Parezanović, Emilija Zlatković, Jelena Tomić, Marc Neelen, Marija Draškić, Marko Aksentijević, Milica Ružičić, Nebojša Milikić, Paul Currion, Predrag Milić, Srđan Tomić, Tadej Kurepa, Uroš Maksimović, Vedran Spaić

Stručni saradnici:
Hein de Haan, Slobodan Reljić

NOVA MOBA ZA OVO DOBA je nekonvencionalni i za Srbiju novi model udruživanja građana radi zajedničkog investiranja, razvoja i, u velikoj meri, zajedničke stanogradnje. Ovaj projekat ne nudi arhitektonsko rešenje koje bi zatim realizovao tržišno orijentisani investitor, za još uvek nepoznate klijente, već je rezultat rada grupe građana koja se okupila iz potrebe da reši svoje stambeno pitanje, ali i da iznađe model neprofitnog i solidarnog stanovanja za mnoge.

NOVA MOBA predviđa da domaćinstva ne troše više od 15% svog mesečnog prihoda (80€) na stanovanje i komunalije – ukupno. Zapravo, ostvarivanjem visoke energetske efikasnosti, ova domaćinstva će moći da ulože većinu ove sume u izgradnju svog stana, a ne u račun za struju i grejanje. Oni koji se uključe u ovakav poduhvat mogu da izaberu na koji način će doprineti: kroz avansno ulaganje, dugoročno mesečno otplaćivanje ili (delimično) sopstvenim radom.

Sam sistem izgradnje se zasniva na montažnim panelima od balirane slame u nosećem drvenom okviru, čime se omogućava da se elementi prave na licu mesta, od strane relativno nekvalifikovanih ljudi, smanjujući cenu rada i transporta.

Najbolji način za ostvarenje ovog cilja je uspostavljanje stambene zadruge koja bi zamenila investitora, povezala ljude različitih finansijskih mogućnosti i obezbedila finansijska rešenja za sve okupljene. NOVA MOBA oživljava zadružnu stanogradnju, koja kao model u Srbiji tradicionalno postoji duže od jednog veka, ali je u poslednjih par decenija izgubila svoj originalni smisao.

NOVU MOBU je, kao odgovor na MILD HOME konkurs, razvio tim projekta PAMETNIJA ZGRADA, koji je pre godinu i po dana pokrenula inicijativa KO GRADI GRAD.Pavle Stamenovic, Dusan Stojanovic 09

Nagrada

Autorski tim: Pavle Stamenović,Dušan Stojanović

Članovi tima: Žarko Uzelac, Katarina Obradović-konsultant sa LEED licencom

Pozicija koja je zastupljena u ovom radu razmatra pitanje održivosti arhitektonskog prostora kroz dva ključna pojma: ekologija i ekonomija. Alternativne definicije i tumačenja ova dva pojma mogu da ponude novo razumevanje pojma održivosti objekta arhitekture. Ukoliko opšta definicija tretira ekologiju kao nauku koja se bavi medjusobnim odnosima zivih bića, i odnosima živih bića prema njihovom fizičkom okruženju, u ovom kontekstu ekologija uključuje društvenost, i pitanja koja se odnose na društvene interakcije. Ekonomija je definisana kao pažljivo upravljanje raspoloživim resursima. Medjutim, ekonomija je takodje relaciona delatnost, koja implicira najrazličitije interakcije.

Prostorno-programski koncept

Primarni aspekt prostornog koncepta zasniva se na projektantskoj nameri da sve stambene jedinice ostvare neposredan kontakt sa tlom. Takva prostorna konfiguracija omogućava specifična programska razrešenja i opredeljenja samih stanara koja se ne projektuju unapred, ali se mogu anticipirati. Logika stanovanja u neposrednom kontaku sa tlom različita je od stanovanja u zgradi. Tada, deo tla koji je stanarima na raspolaganju postaje poligon za svakodnevicu, pri čemu to parče zemlje postaje dvorište, bašta, staklenik za uzgajanje hrane, ili mala manufaktura, proizvodnja.(ekologija +ekonomija)

Tipološki, naselje je koncipirano kao sklop jednoporodičnih stambenih jedinica u nizu. Niz za stanovanje poseduje prostorna svojstva koja se smatraju povoljnim u odnosu na temu konkursa.

Stambena jedinica

Stambena jedinica je projektovana kao više-etažna prostorna konfiguracija koja može da varira i u kvadraturi i u dispoziciji funkcija stanovanja, a takodje i kroz vreme, u zavisnosti od potreba.
Promenljivost kroz vreme je shvaćena kao jedan od ključnih aspekata održivosti stanovanja, stoga je projekat strukturalno postavljen tako da omogućava dodavanje dopunskih/dodatnih prostora za stanovanje – potkrovlje i dvorište.

Geometrija kuće (kosi zidovi) proizašla je iz nekoliko namera:
+ da unutrašnji prostor stanovanja bude u što većoj meri zaštićen od spoljačnjih uticaja.
+ manji volumen prostora, definiše manju potrošnju energije za grejanje
+ kosi zidovi (krovovi) omogućavaju (potencijalno) lakšu i logičniju montažu solarnih panela.montaza2a

Nagrada

Autorski tim: Dalia Dukanac, Ivana Jelić

Saradnici: Dragana Đorđević, Predrag Milanović (konsultant)

Eko stambeno naselje opštine Savski venac je ujedno energetski, društveno i ekonomski ekološki projekat.

Kolektivno stanovanje u vidu jednog trakta, sa galerijskim stanovima, pozicionirano je u skladu sa urbanističkom dispozicijom okruženja i orijentisano ka jugoistoku. Prvobitno je postavljena čelična struktura, u funkciji galerije sa proširenjima za druženje i parkiranje bicikala. Prozor trpezarije orijentisan je ka prostornim proširenjima kreirajući mesta intimnog ponašanja u javnom prostoru. Tipologija stanova u skladu je sa profilom korisnika (mladi bračni parovi ili porodice), a montažom i demontažom bočnih zidova one su adaptibilne u odnosu na proširenje porodice i promenu korisnika. Razuđena linija fasadnog zida prema tremu je fiksna. Ovi stanovi su subvencionisani i namenjeni privremenom boravku do dve godine. Tokom privremenog boravka, stanari se udružuju i uz pomoć zajedničkog kapitala osnivaju pravno lice (stambenu zadrugu), kako bi ekonomski isplativo gradili sopstvene individualne kuće namenjene stalnom stanovanju. Po završetku gradnje i istupanju iz zadruge, korisnik je u mogućnosti otkupa stana po ceni gradnje, ali njegovo iskustvo je dostupno sledećim korisnicima/graditeljima.

Kako bi se ostvario društveni kapital, bitan za udruživanje stanara, osnovane su zajedničke prostorije u prizemnoj etaži i trg/ulica koja okuplja sve stanare naselja. Zajedničke prostorije takođe su namenjene i posebnim sadržajima koji služe ujedno i uštedi energije. Društveno-ekonomski faktor naselja bazira se na principu co-housing-a, gde se stanari međusobno ispomažu i ostvaruju ekonomski kapital preko humanog i društvenog kapitala.

Individualno stanovanje je orijentisano u pravcu istok-zapad i programski se otvara na fasadi prateći kretanje sunca tokom dana sa posebnim uvidom u radni dan korisnika. Jedinice su modularne i mogu se udvajati u cilju proširenja ili posebnih zahteva korisnika. Individualno stanovanje se vezuje za prvobitno postavljenu kolonadu koja predstavlja mesto zaklona sa trga i zaklona individualnog stanovanja. Društveni faktor galerije u koletivnom stavanju ovde se prenosi na kolonadu.

Glavni izvor energije je geotermalna pumpa, dok se na kolonadi nalaze solarni paneli, a na dvovodnim krovovima individualnog stnovanja su kolektori kišnice.montaza2 1200px

Pohvala

Autorski tim: Nataša Turuntaš, Ivana Radović, Biljana Apostolović, Zoran Miljanić

Shodno činjenici da lokacija predstavlja brownfield u okviru vojnog kompleksa, stav autora je takav da struktura koja se izgradi ne sme da naruši prirodni balans koji tu već postoji te se odlučio za postavljanje jedne transformabilne, krajnje efemerne strukture kao nosioca koncepta. U tu strukturu bi se bazirajući se na primarne elemente konstrukcije, a to su paneli I podkonstrukcija na koju se kače, „ubacivali“ moduli već gotvih delova kuća (kupatilo, kuhinja, trpezarija, dnevna soba). Ceo proces formiranja jedne jedinice započinje zauzimanjem parcele na kojoj se u sledećim fazama formira bašta. Ona se u svakoj sledećoj etaži podiže na kompleksniji nivo. Kada jedna bašta doživi svoj vrhunac razvoja (jedna sejna sezona) ona se segmentirano prevodi u kuću.

Razvoj kuće kreće od jedne jedinice i ide do njenog punog formiranja. Segment kuće od kojeg kreće njeno formiranje jeste najbitniji deo kuće za budućeg korisnika. Shodno tome vrlo je retko da se kuće grade na isti način. Svaka sledeća faza razvoja kuće na jednoj zauzetoj parceli donosi jednu višu fazu razvoja ostalim kućama. Ovo direktno ukazuje da se struktura konstantno i neprestano menja. Ovaj aspekt jeste posebno zanimljiv jer daje strukturi bezbroj vizuelnih kombinacija koje u oblikovnom postupku daju uvek drugačiji i različit utisak.

Stanovanje jeste dominantna namena u okviru Eko zelenog naselja, ali pored toga u prizemni deo
strukture moguće je smestiti sve ostale funkcije (javne prostore, obdaništa, zajedničke prostore bilo koje namene, prostore za okupljanje, rekreaciju…). Imajući u vidu da naselje treba da bude zeleno insistira se na pešaćenju i vožnji bicikla, ali ukoliko je potrebno u prizemnom delu objekta može se obezbediti I parking prostor. Jako je bitno naglasiti da je u naselju sve prilagodnjivo, modularno I organizovano po principu „uradi sam“.

Na planu arhitektonike i arhitektonske forme autori su težili stvaranju utiska arhitekture čija prostorna
pripadnost nije definisana. Shodno tome, ovo zeleno naselje, sa svim svojim principima može biti
postavljeno i razvijeno na bilo kojoj lokaciji.
react_m07

Pohvala

Autorski tim: Grozdana Šišović, Dejan Milanović, Maja Morošan, Miloš Kostić

Generalna vizija projekta se oslanja na ideju da se održivost u polju stambene izgradnje mora pre svega baviti pitanjima kvaliteta života ljudi. U fokusu predloženog rešenja su pitanja prostornog konfora – od razmere naselja, preko zajedničih površina do prostornog konfora stambene jedinice.

Ponuđeno rešenje predstavlja pokušaj da se uzimajući prostorni konfor kao prioritet, ponudi model stambene izgradnje koji je istovremeno ekonomski održiv i energetski efikasan.


01_MILD_zgrada01

Pohvala

Autorski tim: Tatjana Zagoričnik, Ivan Kalc, Sonja Krastavčević, Tamara Ilić, Biljana Fimić

Koncept projekta zasniva se na ideji povezivanja pojedinačnih energetski efikasnih stambenih objekata u održivo eko naselje, gde su pojedinačni pozitivni efekti eko kuća njihovim vezama u naselju znatno uvećani. Dominantni motiv koji povezuje stambene objekte je linijski element koji stambenom naselju pruža sve dodatne sadržaje koji su mu potrebni: obdaništa, fitnes centri, dnevni boravak za stare, prodavnice, kafići, biblioteke i slično, dok se njegov zeleni krov koristi kao urbana farma. Stanari zgrada imaju izlaz na prostor ovih zelenih terasa, na kojima sami mogu da gaje biljke, da se odmaraju, druže i dožive sve prednosti stanovanja u eko naselju.

Objekti su izgrađeni od modularnih drvenih panela dimenzija 2,4 x 3 m i 0.6 x 3m, tako da se mogu proizvoditi u fabrikama, transportovati kamionima i brzo ugraditi na licu mesta. Višeporosične zgrade imaju mogućnost kombinacije različitih veličina stanova kako bi se obezbedila mogućnost kupovine ili narućivanja stanova u predgradnji u zavisnosti od trenutnih potreba. Jednoporodična kuća, izgrađena od modularnih panela može biti prizemna kuća sa mogućnošću proširenja. Prizemna kuća namenjena je mladim bračnim parovima bez dece, u trenutku kada se porodica proširi moguće je umesto selidbe, proširiti istu kuću dodajući joj još jedan sprat.

Objekti su kategorije A energetske efikasnosti, a energija potrebna za funkcionisanje objekata proizvodi se iz obnovljivih izvora energije. Kao reperna tačka u naselju postavljena je vetrenjača koja ovo i promoviše.
Uključi se u diskusiju
Dosadašnji komentari (4)

Ili se uloguj:


*Komentari se pregledaju pre objavljivanja


 • laki
  18.03.2014

  Obzirom na prirodu konkursa bilo bi neophodno da se vide i svi ostali radovi jer naoko gledano neki od nagradjenih i pohvaljenih radova ne zadovoljavaju elementarne parametre energetske efikasnosti. Takodje urbanisticka resenja kao i obrazlozenja deluju prozaicno. Ukoliko su ovo najbolji radovi onda je imalo smisla ponistiti konkurs. Ipak zbog posebnosti konkursa koji je zahtevao ocigledno multidisciplinarno znanje – i projektantsko, urbansiticko, socioekonomsko i energetsku efikasnost i energetski menadzment morali bismo da vidimo i ostale radove. U tom slucaju bismo videli da imamo jako nizak nivo znanja ili su neki radovi eliminisani da bi se neki bez osnovnog znanja nagradili.

 • SperHead
  18.03.2014

  Ma, kakvi parametri energetske efikasnosti?! Kakvi urbanistički propisi i propoziciji?! Važno je samo da je lepo :D

 • laki
  18.03.2014

  Makar i da je lepo.Neki objekti su totalno amorfni a neki su cudo nevidjeno.Posebno se isticu ona zgrada *krstaca* kao i onaj niz planinskih kuca usred lokacije u Beogradu- kontekst neprocenjiv.Posebno je intigantan strip u kome se navodi da mogu i deca da prave i montiraju panele .Zanimljiva slamnata kuca na 5 spratova .Inace slamnati objekti nigde u svetu nemaju vise od 3 etaze.I kao dodatak u stripiziranoj mastariji je stavljeno konzolno stepeniste od 6-7 metara prepusta i to su sve aminovali profesori sa arhitekture.U stripu je sve moguce ocigledno ali to nije arhitektura.Takodje cena je negde navedena od 230 eura cini mi se- stvarno smejurija.Vecina nagradjenih i pohvaljenih objekata ima galerijski sistem pa su u uslovima kontinentalne klime otvorena stepenista bez vetrobrana a sa ulazom na severnoj strani.Ne videh tu ni lepote a ni smisla.Stvarno bi bilo dobro da se vide i ostali radovi.Ako je bilo tridesetak radova ne mogu da verujem da su ovo najbolji.Molio bih urednika sajta da objavi i ostale radove.

 • 20.03.2014

  Laki, hvala na komentarima.

  Superprostor neće objavljivati sve radove, to će u nekom obliku učiniti raspisivač (nadamo se). Nema smisla da to mi radimo.

  Sa sajta organizatora konkursa: “Izložba radova biće od 21.3. do 28.3.2014. godine u Mikser house-u. U okviru te nedelje biće održana i diskusija čije će vreme održavanja biti naknadno objavljeno.” (www.bc47.rs)

  Urednik