2A-SL-2-MARIJA-LUKIĆ 4

Rezultati konkursa za izradu idejnog projekta/rešenja multifunkcionalne komode

Konkurs za izradu idejnog projekta / rešenja multi-funkcionalnih modularnih komoda raspisan je u novembru 2014. godine od strane kompanije ARTS & CRAFTS. Na konkurs se javilo 90 učesnika, međutim, jednoglasnom odlukom žirija nije dodeljena prva nagrada uz obrazloženje da ni jedan rad nije u potpunosti ispunio uslove konkursa i postavio nove standarde u domenu projektovanja ovakvog tipa nameštaja.

Autorima drugoplasiranih rešenja u saradnji sa kompanijom ARTS & CRAFTS biće omogućen zajednički rad na realizaciji konkursnih rešenja, kako bi dostigli odgovarajući nivo funkcionalnosti i kvaliteta komode za tržište.

Sledi prikaz nagrađenih radova, uz komentare žirija.


druga nagrada autor Marija Lukić 2

II Nagrada (200 Eura)

Autor:
Marija Lukić
Komoda DORIAN

Komentar žirija

Stilsko rešenje komode je na vrlo visokom nivou, ali predložena materijalizacija nije odgovarajuća za ozbiljniji nastup na tržištu. Proporcije i dimenzije tela komode su dobro isprojektovane. Zanimljivo je i predloženo likovno rešenje prednjih vrata. Funkcionalnost komode je dobro isprojektovana sa adekvatnom podelom unutrašnjeg prostora.
Zamerka komisije se odnosi na rešenje metalne baze od flahova koja će verovatno morati da se dorade pre realizacije (ili da se u radionici proveri kako takav sklop funkcioniše u praksi). Predloženo rešenje ima skroman potencijal za serijsku proizvodnju.
Arts&Crafts predlaže dalju razradu u dogovoru sa autorom kako bi se stvorili uslovi za realizaciju komode u njenoj pravoj veličini (1:1) za nastup na tržištu.druga nagrada autor Luka Gordić 3

II Nagrada (200 Eura)

Autor:
Luka Gordić
Komoda LYRA

Komentar žirija

Stilsko rešenje komode je vrlo hrabro i uspešno zamišljeno. Proporcije i dimenzije komode dobro su isprojektovane. Postoji veliki potencijal za serijsku proizvodnju. Nedostatak predloženog rešenja se ogleda u nestabilnosti i nedovoljnoj iskorištenosti unutrašnjeg prostora komode.
Arts&Crafts predlaže dalju razradu u dogovoru sa autorom, kako bi se stvorili uslovi za realizaciju komode u njenoj pravoj veličini (1:1), za nastup na tržištu.treća nagrada autor Biljana Fimić 2

III Nagrada (100 Eura)

Autor:
Biljana Fimić
Komoda CABINET

Komentar žirija

Predloženo rešenje je urađeno u retro stilu, što je u ovom trenutku veoma popularno na tržištu.
Iako ovaj rad nije prikazao ništa novo u oblikovanju, ocenjen je vrlo visoko zbog odlične funkcionalnosti, skladnih proporcija i velikog potencijala za serijsku proizvodnju.specijalno priznanje autor Bogoje Bojović 2

Specijalno priznanje (50 Eura)

Autor:
Bogoje Bojović
Komoda KOMODA

Komentar žirija

Komisija je prepoznala dobre proporcije, jasnoću geometrije, odmeren stav projektanta, ali je mišljenja da će veličina vrata komode predstavljati problem u eksploataciji. Predloženo rešenje nema veliki potencijal za serijsku proizvodnju, odnosno – namenjen je uskom delu tržišta.ELECTA-FIRST PAGE

Specijalno priznanje (50 Eura)

Autori:
Maja Popović
Andrina Đonović
Anđela Božović
Teodora Marjanović
Komoda ELECTA

Komentar žirija

Funkcionalnost ove komode je odlično isprojektovana, materijalizacija od pločastih materijala i stakla može ovu komodu učiniti komercijalno uspešnom. Najslabiji deo ponuđenog rešenja čine detalji baze i proporcije komode – koje su isuviše definisane geometrijom.
Uključi se u diskusiju
Dosadašnji komentari (1)

Ili se uloguj:


*Komentari se pregledaju pre objavljivanja


  • Nina
    16.01.2015

    Zanimljive ideje, donekle drugacije od standardne ponude na trzistu. Meni licno se ne dopadaju ostre ivice i strogi geometrijski oblici. Vise volim neke blaze forme, koje su blize stilskom namestaju.