Vikendica na Div?ibarama

Preoblikovanje srpske tradicionalne brvnare

U blizini popularnog turističkog naselja Divčivare, na obroncima planine Maljen u zapadnoj Srbiji, mladi arhitektonski dvojac Tijana i Andreja Mitrović izgradili su vlastitu vikend kuću, za čiji dizajn su bili inspirisani modelom srpske tradicionalne brvnare.

Autori su prepoznali gradivne karakteristike vernakularnog graditeljstva i preuzeli neke od njih, poput geometrijske strukture, kontakta sa terenom, materijalizacije, trema i prava na pogled. Razmera kuće je usklađena sa prirodnim ambijentom niskog borovog rastinja, dok njena geometrija proističe iz kontekstualnih aspekata, poput planinskih uslova i strmog kamenitog terena, kao i od preoblikovanja tradicionalne planinske brvnare. Kroz dvojnost kuće, arhitekti su vešto spojili tradicionalni i savremeni estetski izraz.

Primenom belih keramičkih pločica na glavnom volumenu kuće postignut je dojam dematerijalizacije, što naglašava njegovu formu i čini je apstraktnom u odnosu na ruralno okruženje. U beloj polovini kuće u okviru dnevnog boravka smeštena je kuhinja sa trpezarijom. Ovaj prostor sa velikim prozorskim oknom, odakle se pruža pogled na okolni pejzaž, namenjen je druženju i kontemplaciji.

Crni deo gde je ulazna zona sa tremom nadvisuje beli volumen, i tako na prvom spratu formira otvorenu spavaću zonu, gde je krovna kosina iskorišćena za plakar u kome se nalazi klizni kreveti za smeštaj maksimalno sedam osoba. Arhitekti su evocirali na vernakularnu arhitekturu korišćenjem tradicionalne drvene obloge – šindre, za crni fasadni omotač na jednoj polovini kuće, i na taj način su naglasili dvojnost i kontekstualnost ove kuće.

Mala planinska kuća predstavlja primer projektantskog pristupa novije generacije arhitekata u Srbiji, koji počiva na istraživanjima forme shodno odgovarajućim parametrima i na razmatranju principa nasleđa kroz različite načine reinterpretiranja tradicionalnih graditeljskih motiva.

Nebojša Antešević
Faktografija
ObjekatPlaninska vikendica Divčibare
MestoDivčibare, planina Maljen
ProgramVikendica
Površina76 m2
Godina2015.
AutorEXE Studio, Tijana i Andrija Mitrović
FotografijeRelja Ivanić


Vikendica na Divcibarama



Širi dalje
Srodni sadržaji

Uključi se u diskusiju
Dosadašnji komentari (12)

Ili se uloguj:


*Komentari se pregledaju pre objavljivanja


  • S. Radomilovic
    12.10.2015

    Odlicna interpretacija tradicionalne kuce, i super naslovna fotka! Bravo!

  • ZoranB
    12.10.2015

    Stvarno izgleda fantasticno.
    Pitam se da li su ipak umesto keramike trebali odraditi beton!? – bilo bi jos bolje, cini mi se.

  • 12.10.2015

    @ZoranB, po projektu je beton, ali je u izvođenju promenjeno u keramiku zbog lakše realizacije i manjih troškova. Teren je nepristupačan, nema struje (sem solarne)… Projekat je malih dimenzija i teško bi bilo naći izvođača koji bi preuzeo takav poduhvat zbog male finansijske koristi, a problematične logistike. Keramiku su mogli sami da postave, što su i uradili.

  • Душан
    12.10.2015

    Сјаааајно је! Браво!

  • Stefan
    12.10.2015

    Vau. Super.

  • Valentina Radivojevic
    13.10.2015

    SJAJNO JE ODRADJENO. ISKORISCEN JE SVAKI KUBNI SANTIMETAR. VIZULNO SE UKLAPA U POSTOJECI AMBIJENT.

  • Sale
    13.10.2015

    Lepo je. Bravo, sviđa mi se!

    Još da su Mutto sijalice umesto ovih, pravi Egg chair i Rex Kralj umesto sklopive IKEA stolice…
    Ali jasno mi je (razlika u ceni da napraviš još jednu kuću).

  • marko
    14.10.2015

    Bravo! Bilo bi sjajno da je enterijer vise u drvetu, no dobro. U komentarima sam procitao da su samostalno izveli fasadu, svaka cast. Voleo bih da procitam detaljniji tekst, kao i razgovor sa autorima.

  • Ksenija
    16.10.2015

    Sjajno, istinski sjajno. Sve čestitke autorima!

  • Isidora
    22.10.2015

    Meni je ova naslovna slika sa ovcama fantazija.

  • 21.11.2015

    Oblikovanje sjajno, ali koncept funkcije nije baš zadovoljavajuci, trem i dnevni boravak nisu fizički povezani, dnevni boravak ima vizuelnu komunikaciju sa prirodnim okruženjem ali ne i fizičku vezu, potkrovlje je moglo imati dve celine-intimno odvojene

  • dalibor
    25.04.2016

    da je samo više ovako lepih projekata. najlepše su stvari uskladjene sa svojim okruženjem.