25. III 2015.

Razgovor: Arhitektura u kontekstu – Vesna Cagić Milošević i Ksenija Bulatović

Prvi razgovor u serijalu pod nazivom Kontekst u arhitekturi održaće se u Galeriji Artget, na Trgu republike 5/I, 25. Marta sa početkom u 19:00 časova. Tom prilikom biće predstavljen opus prof. Vesne Cagić Milošević i Ksenije Bulatović, sa kojima će razgovarati dr Dijana Milašinović Marić, istoričarka arhitekture.

Od stručnog razmatranja o uklapanju novih objekata u neposredno okruženje, poštovanju kontekstualnih parametara: građevinske linije, proporcije fasade, siluete krova, odnosa masa…, do konteksta posmatranog neuporedivo šire kao prostora duhovne, istorijske, strukturne, programske, društvene i kulturne problematike i pitanje mesta Genius Loci koji nije samo određena lokacija već sublimacija jednog kraja, regije, tla, sa svim njegovim karakterom, oblikom, materijalima, bojom.
Ideja je aktualizovanje analize arhitektonskih objekata, upoznavanje sa ličnostima graditelja, demistifikacija profesionalne problematike i stvaranje ambijenta za podizanje opšte kulturološke svesti o sopstvenoj odgovornosti prema nasleđenom prostoru i to ne samo arhitekata i stručnjaka već i šire društvene zajednice, a sve kroz pitanje neophodnosti razmišljanja o kontekstu.

dr Dijana Milašinović Marić

Vesna Cagić Milošević – Restoran Lagano, Beograd

Vesna Cagić Milošević – Restoran Lagano, Beograd
Fotografija: Relja Ivanić

Ksenija Bulatović: Atlas Centar, Podgorica

Ksenija Bulatović: Atlas Centar, PodgoricaUključi se u diskusiju
Dosadašnji komentari (0)

Ili se uloguj:


*Komentari se pregledaju pre objavljivanja