Impact Hub Beograd, Projekat: Ured studio, Fotografije: Relja Ivanić

Radni prostor globalne zadruge

Adaptacijom i uređenjem prostora Velike dvorane u nekadašnjem Domu Saveza nabavljačkih zadruga državnih službenika u Makedonskoj ulici br. 21, za potrebe zajednice inovativnih preduzetnika Impact Hub, Beograd se našao na svetskoj mapi gradova u kojima ova globalna mreža, sa preko deset hiljada članova, nudi mnoštvo kreativnih programa i raznovrsnih dešavanja, predstavljajući mesto inspiracije, povezivanja i osnaživanja, mesto gde se ideje stvaraju, grade i realizuju sa ciljem da doprinesu društvenoj i ekonomskoj održivosti.

Osnivači beogradske Impact Hub grupe su zadatak uređenja prostora u Zadružnoj palati poverili mladim arhitektima iz studia Ured, sledeći izvorni Hub koncept da zajednički radni prostor bude drugačiji od običnog, inspirativno okruženje uz programsku podršku i organizaciju. Uz ograničeno vreme i finansijska sredstva, istovremeno projektujući i izvodeći u periodu od skoro četiri meseca, arhitekte su podarile novi izgled, mnogima nepoznatom, prostoru konferencijske sale u zdanju koje je 1929. godine podignuto prema projektu drugonagrađenog konkursnog rešenja uglednog beogradskog arhitekte i profesora Dimitrija M. Leka.

Iako je Zadružna palata kulturno dobro u statusu prethodne zaštite, očuvanje autentičnih elemenata enterijera je jedna od karakteristika ovog osebujnog projekta, kojim su autori pokazali zrelost i odgovornost, ne samo prema postavljenom zadatku i uslovima, već i prema etičkim normama same struke. Jasan koncept i kontrolisan proces realizacije omogućili su da elementi enterijera istorijske arhitekture ostanu osnovne estetske vrednosti, prožete memorijom prošlosti, koje unetim savremenim funkcijama i njihovim predmetima daju scensku i gotovo sakralnu poetiku.

Reprezentativna konferencijska sala, kojoj se pristupa iz velikog ulaznog hola iz Makedonske ulice, smeštena je u dubini središnjeg trakta i orijentisana je ka dvorištu i Bulevaru despota Stefana. Dvorana bazilikalne forme, koja obuhvata dva nivoa, podeljena je u tri broda dvema kolonadama te završena je poluobličastim svodom. U skladu sa programskim zahtevima izvršeno je prostorno preuređenje prostora, tako da su na donjem nivou formirane četiri kancelarije, dve sale za sastanke, dve kabine za skype razgovore, kuhinja i toaleti – grupisani oko centralnog trga; dok je čeličnom plug-in konstrukcijom obezbeđena ekstenzija nivoa obodnih galerijâ, u vidu pasarelâ, središnje galerije i stepenica, kako bi se dobio adekvatan radni prostor i sala za konferencije. Sa gornjeg nivoa se takođe pristupa terasi koja bi leti služila kao prostor za rad i druženje.

Namera pri uređenju i opremanju prostora je bila da se savremeni nameštaj i drugi vizuelni motivi razlikuju od postojećih, te da u boji i materijalizaciji stvaraju kontrast prema izvornom oblikovnom izrazu koga čine stilski elementi poput vrata i prozora, drvene zidne obloge i ograde galerije ili dekorativna plastika na kapitelima stubova i pilastera. Na ovaj način je formiran jedinstven radni ambijent koji podseća na prijatno okruženje doma.

U sklopu projekta, arhitekte iz Ured tima, dizajnirale su poseban radni sto, koji je trebalo da bude funkcionalan, isplativ i primeren Hub konceptu. Ponuđeno rešenje predstavlja sklopiv sto minimalnih dimenzija, jednostavan za transport i skladištenje. Radna ploča trapeznog oblika postaje modul za veliki broj različitih kombinacija u skladu sa potrebama. Takođe, namera je bila da korisnici stola budu više okrenuti jedni ka drugima, dok bi istovremeno imali veću privatnost za rad zbog mogućih pozicija računara na stolu.

Ako bi se s aspekta kontinuiteta namene, kao jednog od principa zaštite, posmatrao karakter projekta, onda se Impact Hub zajednica može smatrati novom globalnom zadrugom koja podstiče razvoj preduzetništva od šireg značaja, te s toga i revitalizacija ovog prostora ima širu vrednost. Dok reciklirana drveno-mermerna obloga na gazištima stepenika upućuje na vreme (1949-2014) kada je u ovom prostoru bio Studio 10 Radio Beograda za snimanje radio-drama, beli svodovi sale nadvisuju radnu scenu na kojoj će se odvijati brojne nove priče i poslovne drame, zajedno usmereni boljem društvu i životnom okruženju.

Nebojša Antešević
Faktografija
ObjekatIMPACT HUB
MestoBeograd (Srbija)
AdresaMakedonska ulica br. 21
ProgramZajednički radni prostor
Površina~500 m²
Godina2014.
AutorURED Studio
Bojana Marković, Nikola Milanović, David Bilobrk, Ivana Jevremović i Hristina Stojanović
FotografijeRelja Ivanić


Impact Hub Beograd, Projekat: Ured studio, Fotografije: Relja Ivanić
Impact Hub Beograd, Projekat: Ured studio, Fotografije: Relja Ivanić
pamflet sto zadnja v2ab




Uključi se u diskusiju
Dosadašnji komentari (2)

Ili se uloguj:


*Komentari se pregledaju pre objavljivanja


  • Dunja
    25.12.2014

    Stepenište je super, i lepo se uklopilo u prostor;
    inače, super su ispale fotografije.

  • Dragan
    28.12.2014

    Arhitekturu fotografiše Relja (www.reljai.com) :D