proširenje Dizajn inkubatora Nova iskra, studio Petokraka, Foto: Relja Ivanić

Prostorno proširenje Dizajn inkubatora Nova Iskra

Jedna od stvari koja je u zadnje dve godine okarakterisala aktuelna dešavanja u Srbiji u sferi unutrašnje arhitekture svakao je bila otvaranje zajedničkih radnih prostora (CoWorking Spaces). Za kratak vremenski period, samo u Beogradu otvoreno je nekoliko desetina radnih prostora ove vrste. Sličan trend razvio se i u drugim većim gradovima u zemlji.

Dizajn inkubator Nova Iskra bio je jedan od prvih zajedničkih radnih prostora u našem regionu, i prvi sa usmerenjem na dizajn i kreativne industrije. Studio za prostorno i grafičko oblikovanje Petokraka – u saradnji sa timom Nove Iskre i tehničkim partnerima – dizajnirao je prostor koji je do sada pružio uslove za rad za više od 70 pojedinaca i članova manjih timova. Nakon dve godine uspešnog postojanja, Dizajn inkubator Nova Iskra od oktobra ove godine radi sa proširenim prostornim kapacitetima. Sa 14 novih radnih jedinica, broj „Co_Worker-a“ porastao je na 39.

Novi nivo Nove Iskre je komunikacijski i vizuelno direktno uvezan sa ostatkom inkubatora, a nalazi se na samom ulazu, s njegove desne strane. Važan faktor pri njegovom projektovanju bila je niska spratna visina na ovom nivou jer je celokupni prostor u orginalnom projektu (objektu) bio namenjen galeriji za skladištenje robe lokala koji se nalazi u prizemlju. Kao i u slučaju prvobitne rekonstrukcije, otvoreni su dodatni prozorski otvori, uklonjeni zidovi i izliven novi pod, a sve u cilju dobijanja prozračnog i preglednog radnog prostora. Vizuelna transparentnost i otvorenost primarne su odlike proširenja, a postignute su upotrebom staklenih zidova kao elemenata razgraničavanja podcelina.

Kao i prvobitna intervencija, i prostorno proširenje opremljeno je tako da zadovolji sve aspekte profesionalnog anganžmana, uključujući individualni i grupni rad. Pored novih radnih stolova korisnicima se stavlja na raspolaganje i još jedna sala za sastanke, kuhinja i ostava. Pored toga, Petokraka je namenski projektovala i radnu jedinicu koju čini sto sa pripadajućom plafonskom lampom. Takođe, modelarnica koja se nalazila na gornjem nivou preseljena je u “prizemlje”.

Novo prostorno proširenje Nove Iskre upućuje da je unapređivanje kapaciteta i komfora radnog prostora značajan aspekt uspešnog poslovanja jednog inkubatora. S druge strane, i pored teških konstruktivno-tehničkih zahteva, Petokraka je uspela da realizuje takvu prostornu intervenciju koju je gotovo nemoguće razlikovati od orginalne. U sadejstvu ova dva aspekta treba tražiti iskru dodatne vrednosti koja odlikuje ne samo prostorno proširenje, već novostvoreni sklopa inkubatora u celini.

Dragan Marković
Faktografija
ObjekatNova Iskra
MestoBeograd (Srbija)
ProgramZajednički radni prostor
Površina100m2
Godina2014.
Projektni timAleksa Bijelović i Milica Maksimović (Petokraka)
FotografijeRelja Ivanić


proširenje Dizajn inkubatora Nova iskra, studio Petokraka, Foto: Relja Ivanić
proširenje Dizajn inkubatora Nova iskra, studio Petokraka, Foto: Relja IvanićŠiri dalje
Srodni sadržaji

Uključi se u diskusiju
Dosadašnji komentari (0)

Ili se uloguj:


*Komentari se pregledaju pre objavljivanja