22. novembra 2013. u 12h

Promocija knjige “Konstantin A. Jovanović: arhitekta velikog formata”

Povodom obeležavanja 165 godina od rođenja jednog od najuglednijih srpskih arhitekata, Muzej grada Beograda je uz organizovanje izložbe, objavio i knjigu Konstantin A. Jovanović: arhitekta velikog formata, autorke Danijele Vanušić. U želji da se javnosti predstavi, ne samo graditeljska već i lična Jovanovićeva biografija, zahvaljujući postojanju bogatog fonda koji se čuva u Muzeju grada Beograda.

Promocija knjige biće održana u petak, 22. novembra 2013, u 12 časova u Konaku kneginje Ljubice.

Na promociji ce govoriti prof. dr Aleksandar Kadijević, Danica Jovović Prodanović i autorka monografije.

Konstantin A. Jovanović (1849–1923) pripada generaciji arhitekata koji su na prelazu iz 19. u 20. vek svojim graditeljskim rukopisom dodatno uticali na reprezentativni razvoj centralnog jezgra, dajući Beogradu izgled savremene evropske prestonice. Zahvaljujući, pre svega, zgradi Narodne banke, kao i ostalim delima, čiji najveći deo i danas postoji, ime Konstantina Jovanovića postalo je deo kulturnog identiteta beogradske sredine. I mada je njegova stvaralačka biografija, nakon višedecenijskih istraživanja različitih generacija, u velikoj meri rekonstruisana, njegova individualnost, život i istorijski lik ostali su nedovoljno poznati.

Kuću  Marka Stojanovića u Pariskoj ulici br. 15, projektovao je Konstantin Jovanović 1900. godine, na kojoj su dosledno i precizno primenjeni akademski principi iz repertoara neorenesanse i neobaroka, kojim je arhitekta Jovanović suvereno vladao.

Kuću Marka Stojanovića u Pariskoj ulici br. 15, projektovao je Konstantin Jovanović 1900. godine, na kojoj su dosledno i precizno primenjeni akademski principi iz repertoara neorenesanse i neobaroka, kojim je arhitekta Jovanović suvereno vladao.


image001


Uključi se u diskusiju
Dosadašnji komentari (0)

Ili se uloguj:


*Komentari se pregledaju pre objavljivanja