_MG_8990

Prodajna galerija peciva
Šarlo (2)

U neposrednoj blizini pijace Kalenić u Beogradu nedavno je otvorena druga po redu pekara Šarlo. Koncept prostornog uređenja potpisuju Vladimir Melentijević i studio Petokraka, dok je studio Metaklinika bio zadužen za oblikovanje njenog vizuelnog identiteta. Oblikovno i programski, pre se može govoriti o prodajnoj galeriji peciva nego pekari u pravom smislu reči, prvenstveno iz razloga što je proizvodnja odvojena od prodajnog prostora.

Veštim odnosom staklenih i žičanih elemenata nameštaja, stvoren je otvoren i prozračan prostor, koji je ispunjen ali ne i prenatrpan, sveden ali ugodan. Birajući ovaj pristup, arhitekte iz studija Petokraka odlučile su da se poigraju artikulacijom celine prostora.

Ujednačenost podnih i zidnih površina ističe pojedinačne komade opreme i to na takav način da se ne može sa tačnošću utvrditi koji od njih predstavlja glavni element prostornog sklopa. Naglašena razlika u njihovoj oblikovnosti, materijalnosti i taktilnosti stvara vizuelnu igru koja u ovaj mali prostor uvodi neophodnu dozu napetosti.

Pekara sa svojim okruženjem komunicira na više načina – prvenstveno preko izloga, koji direktno upućuje na njenu unutrašnjost, zatim reklamnom tablom koja jasno označava njenu poziciju u ulici, dok svojom bojom ona pravi i vizuelnu referencu na bele elemente enterijera, stvarajući na taj način još jedan nivo međupovezanosti na relaciji spoljno-unutrašnje.

Prodajna galerija peciva Šarlo (2) ukazuje da celina nikada nije prosti skup delova, već uvek nešto više. Arhitekte iz studija Petokraka uspele su da ujedine raznorodne elemente u jedan jedinstveni prostorni asamblaž, skladnih odnosa i prijatne ambijentalnosti, i tako naprave otklon u odnosu na uobičajen pristup uređivanja prostora ove namene.

Dragan Marković
Faktografija
ObjekatPekara Šarlo (2)
MestoKatanićeva 1, Beograd (Srbija)
ProgramRekonstrukcija i enterijer pekare
Godina2013.
Površina16 m2
KonceptVladimir Melentijević i Studio Petokraka
ProjekatStudio Petokraka (Aleksa Bijelović i Milica Maksimović)
FotografijeRelja Ivanić


_MG_8979a
Uključi se u diskusiju
Dosadašnji komentari (4)

Ili se uloguj:


*Komentari se pregledaju pre objavljivanja


 • Stefan
  27.12.2013

  Odličan enterijer! Prostor uklopljen u temu, sa tri različita akcenta – Simple, but significant! Posebne pohvale za pult.

 • Miljan
  31.12.2013

  Enterijer je genijalan, s tim sto nikad ne bih kupio pecivo tamo, previse je hladno i industrijski za pekaru tj. prodavnicu peciva

 • rista
  08.01.2014

  super (prostor)! samo sam primetio da enterijer dosta lici na “prohibicija” kafe u savamaloj. cak je i luster identicnog detalja, pa me interesuje da li su isti autori?

 • 08.01.2014

  Prohibiciju je valjda radio arhitekta Igor Bogdanov