Broj 90, godina XVII

Novi broj časopisa Oris

Pored otvaranja Oris kuće arhitekture, u januaru mesecu nas je dočekao i novi, 90. po redu broj Časopisa Oris. Ovo izdanje kultnog hrvatskog časopisa o savremenoj arhitekturi i kulturi donosi nam niz najsvežijih arhitektonskih realizacija, sa tematskim usmerenjem na objekte obrazovnih institucija, te akcentom prikaza školskih ustanova u Austriji, Hrvatskoj i Sloveniji.

U ovom broju Orisa moguće je pronaći prikaze projekata Osnovne škole Bad Blumau (Austrija), Vrtića Wolkersdorf (Austrija), Osnovne škole Hausmannstätten (Austrija), Škole i vrtića Kajzerica (Hrvatska), te Osnovne škole France Prešeren Kranj (Slovenija). Takođe, deo posvećen obrazovnim ustanovama prati i tekst Prostor u ulozi trećeg pedagoga, čiji su autori Saša Bradić i Ines Nizić.

Od objekta koji se ne ubrajaju u tipologiju obrazovnih ustanova prikazani su projekti porodične kuće u Rijeci (Petar Mišković i Vanja Rister), zatim Mrtvačnica Resnik (Igor Presečan i Damir Gamulin), kao i Nova postavka Arheološkog muzeja u Zadru (Igor Pedišić i Iva Letilović), te Proširenje ureda Bas u Ljubljani (Katušić Kocbek arhitekti).

Pored prikaza projekata, u novom broju Orisa svoje mesto su našla i dva intervjua. Prvi je sa slovenačkim arhitektama Aljošom Deklevom i Tinom Gregorič (Dekleva-Gregorič Arhitekti), a drugi je poznatim video umetnikom Peterom Kubelkom.

Izvor fotografija: www.oris.hr

Školski centar St. Veit an der Glan, Koruška, Austrija, foto - Kurt Kuball
Škola i vrtić Kajzerica, Zagreb, Hrvatska, foto - Sandro Lendler
Uključi se u diskusiju
Dosadašnji komentari (0)

Ili se uloguj:


*Komentari se pregledaju pre objavljivanja