Povijest suvremenoga hrvatskog urbanizma – kakav je takav je, naš je!

Sezona urbanizma, stručna manifestacija inicirana od strane Udruženja hrvatskih arhitekata 2011. (s trajanjem kroz cijelu 2012.), osmišljena je a i započela je ambiciozno. Podijeljena u tri dijela, trebala je obuhvatiti međunarodnu znanstvenu, a potom i stručnu konferenciju, te izložbu urbanističkih planova i projekata nastalih u Hrvatskoj u posljednjih dvadeset godina. Konferencije s nizom popratnih okruglih stolova s uspjehom su održane, no nažalost, izložba nije (je li zaista u Hrvatskoj nestao interes i vjera u urbanizam?).

Međutim, impresivni katalog radova s naslovom je uspio nadoknaditi taj manifestacijski nedostatak i uspješno okončati cjelokupni projekt Sezone. Opsežna publikacija monografijskog formata (na čak 550 str.) u koju je morao biti uložen nevjerojatan trud nevelikoga uredničkog tima predvođenog neumornima Marijanom Hržićem i Majom Furlan Zimmermann, postala je utemeljeni sintezni pregled prostornog planiranja i urbanog projektiranja za razdoblje od početka razornog rata 1991. do krizne 2011. godine. Već na prvi pogled likovno zanimljiva (atraktivnog i inovativnog dizajna korica s 3D otiskom), knjiga svoju vrijednost potvrđuje i sadržajem, budući da tako sakupljeni radovi po prvi puta omogućavaju međusobnu usporedbu i valorizaciju, a na čitatelju je da procijeni kvalitetu recentne dvadesetogodišnje prakse. Radovi su klasificirani u tematska poglavlja sa asocijativnim nazivima: ambijenti i uspomene, izazov transformacije, topografija budućnosti

Iako se naziva samo prilogom, na kraju knjige uložen je CD s ukupno 563 autorska rada prikupljena putem javnog poziva, što čini iscrpnu biblioteku podataka i slikovne dokumentacije objedinjene na jednome mjestu i komprimirane na maleni praktičan medij. Vrijednost priloga očituje se upravo u tome što sadrži brojne grafičke materijale, ali i opise/obrazloženja projekata pisane od strane samih autora svakoga pojedinog rada. Iako inicijalno priređena kao popratna publikacija, knjiga je više nego očito nadišla razinu puke katalogizacije i postala, uz opsežan uvodni tekst Marijana Hržića, prava povijesna knjiga (ili knjiga za povijest!) suvremenoga hrvatskog urbanizma, poticajno nazvana Širenje horizonta. Hrvatski urbanizam 1991-2011. Bavimo se Camillom Sitteom, proučavamo Mumforda, vrijeme je da upoznamo i lokalno stanje urbanističkih projekata i uz njih vezane prakse.

Mnogi su nažalost iskoristili upravo Sezonu urbanizma kako bi poslali i negativnu kritiku (kako kod nas i biva, samo kuloarski, nikada pisano ili javno izrečeno) natječajnim radovima, lošem urbanizmu kakav se navodno prakticira i sl. To se naravno ne može generalno tvrditi za sve projekte, jer uvijek je bilo nešto lošijih i nešto boljih radova, ali i paradigmatskih dometa vremena koji ostaju za povijest i antologiju. Rješenje nije iz natječajnih konkurencija ukloniti nedovoljno dobre ili netalentirane, niti unaprijed selektirati određeni broj izvrsnih (starijih ili iskusnijih) arhitekata koji će raditi baš sve s pretpostavkom da je tako najbolje. Ali i kada se izbjegne moguće uručivanje projekta u ruke nekome neetabliranom i projekt se povjeri najboljemu, kao što je to nedavno bilo s prof. Nenadom Fabijanićem, vrsnim arhitektom i sveučilišnim profesorom za projekt Trga Franje Tuđmana u Zagrebu – svejedno se organiziraju napadi jer je dobio projekt bez natječaja… Pitanje je što onda struka zaista hoće?

Međutim, zbog cjelokupne diskusije o (ne)kvaliteti urbanističkih radova zaboravlja se važan korak kojem upravo ova knjiga svjedoči – dvadesetogodišnji kontinuitet javnih natječaja za sve veće urbanističko-arhitektonske zahvate u Hrvatskoj, što je kao obavezna procedura napokon godina bespuća snažno stupio na scenu za vrijeme mandata arhitekta Saše Randića na čelu UHA-e, početkom prošlog desetljeća. To je prava vrijednost koja nas jedina može pozicionirati na internacionalnoj karti struke.

Alen Žunić
Faktografija
NaslovŠirenje horizonta – Hrvatski urbanizam 1991-2011
UredniciMarijan Hržić i Maja Furlan Zimmermann
IzdavačUdruženje Hrvatskih Arhitekata
Godina2012.
JezikHrvatski, Engleski
ISBN978-953-6646-25-8


Sirenje-Horizonta-naslovnica
knjiga 3
knjiga 4
knjiga-hrvatski-urbanizam
Uključi se u diskusiju
Dosadašnji komentari (0)

Ili se uloguj:


*Komentari se pregledaju pre objavljivanja