Pitura

Šifra: boje

Upravna zgrada fabrike boja i lakova Pitura d.o.o. smeštena je u okviru fabričkog kompleksa u Zemunu. Projekat iz 2009. godine, kojim je predviđen četvorospratni objekat, izmenjen je u skladu sa novim potrebama investitora, pa je, po projektu iz 2013/14. godine, izgrađen objekat spratnosti Po+P+1. Novi projekat je zahtevao i rešenje fasade, kao i enterijera, čemu su projektanti pristupili da posebnom pažnjom, birajući izražajna sredstva i arhitektonski jezik.

Premda je u pitanju fabrika boja, autori projekta nisu pribegli očekivanom i donekle banalnom pristupu, koji bi podrazumevao korišćenje boje kao sredstva izražavanja. Naprotiv, objekat je izveden kao monohromatski blok, u kome preovlađuju nijanse sive, kako u eksterijeru tako i u enterijeru.

Fasadu čine modernističke horizontalne linije prozora, koje se smenjuju sa punim površinama fasade, uklapajući se u kontekst fabričkog kompleksa.Ovoj svedenoj, bauhaus estetici dodat je novi sloj, sačinjen od tačkastih slovnih karaktera, kojim su ispisani nazivi boja. Natpisi naglašavaju osnovnu delatnost firme, ali umesto kontinualnih obojenih površina zidovi su prekriveni tačkicama boje koje sačinjavaju slova. Na prvi pogled teško čitljivi, ovi natpisi angažuju posmatrača, traže njegovu pažnju i dešifrovanje. Na taj način fasada postaje interaktivna, pobuđuje maštu posmatrača, u skladu sa sloganom firme boje verne vašoj mašti, koji je takođe ispisan na jednom delu fasade.

Tačkasti elementi na fasadi prenose se i u unutrašnjost: perforirani pokretni aluminijumski panel, koji zaklanja jedan od prozora prizemlja, baca senku na kojoj je čitljiv pomenuti slogan. Namene prostorija i elemenata enterijera, kao i različite motivišuće poruke, ispisane su istim tačkastim pismom, prenoseći poentilističku estetiku sa fasade u unutrašnjost objekta. Rešenje enterijera predstavlja odgovor na zahteve investitora da se omogući dobra međusobna komunikacija između zaposlenih, kao i komunikacija sa klijentima. Otvorenost, fleksibilnost i osvetljenost ključne su reči ovog enterijera. U želji da se prikažu kao otvorena i savremena firma, investitori su zahtevali adekvatno prostorno rešenje: enterijer je izvedeno sa minimalnim brojem fizičkih pregrada. Osim servisnih delova objekta, sanitarnog bloka i kuhinje, kao jedinih prostora sa fiksnim pregradama (zidovima), sve ostale prostorije i zone odvojene su pomičnim staklenim panelima, nameštajem, osvetljenjem i koloritom. Na primer, lobi za posetioce i sala za sastanke u prizemlju odvojeni su pomičnom staklenom pregradom, čijim se otvaranjem skoro čitav prostor prizemlja povezuje u celinu.

Zoniranje je naglašeno i koloritom; prostori za posetioce i za zaposlene diferencirani su različitim nijansama sive. Tamnosivi deo predstavlja prostor za klijente, dok je svetlosivi deo namenjen zaposlenima. Bez fizičkih i akustičnih pregrada, ovakva podela omogućava vizuelnu odvojenost različitih zona, ali ujedno i neposredan kontakt zaposlenih i klijenata.

Na spratu se nalaze prijemni pult, kancelarije i sala za sastanke, a svi ovi prostori su povezani hodnikom, od kojeg ih dele staklene pregrade sa transparentnim tačkastim aplikacijama. Na ovaj način je omogućena dobra prirodna osvetljenost čitavog prostora, ali i vizuelna otvorenost i prostranost. Između kancelarija su takođe izbegnuti zidovi, pa se pregrade između njih sastoje od drvenih polica različitih namena (police za knjige, garderobe i sl.).

Pažljiv odabir materijala rezultirao je ujednačenim i primirenim ambijentom, u kojemu dominiraju prirodne teksture: granit, drvo, metal i staklo. Bez suvišnih detalja i dekoracije, prostor je sveden na ono što je suština poslovnog prostora: funkcionalan i inspirativan radni ambijent za zaposlene, a ujedno i prostor koji će klijentima i posetiocima dati osećaj sigurnosti, pouzdanosti i visokih poslovnih standarda.

Krsto Radovanović
Faktografija
ObjekatUpravna zgrada
MestoBeograd, Srbija
ProgramPoslovni prostor, P+1
Godina2014/15
AutorRadmila Simonović +
a2arhitektura – Dijana Adžemović Anđelković,Vladimir Anđelković
SaradniciAleksandar Bogojević, Ranko Pavlović, Željko Petrović,
Autor 1. fazeMilos Komlenić, Modul Invest
FotografijaRelja Ivanić


Pitura
Pitura

 


Širi dalje
Srodni sadržaji

Uključi se u diskusiju
Dosadašnji komentari (0)

Ili se uloguj:


*Komentari se pregledaju pre objavljivanja