Petokraka – Sinergija kreativnih disciplina

O stvaranju sinergije u bavljenju arhitekturom i grafičkim dizajnom, građenju autorskog integriteta u odnosu sa klijentima, grafičkom oblikovanju arhitektonske scene u Srbiji i drugim temama razgovarali smo sa arhitektom Aleksom Bijelovićem, suosnivačem studija Petokraka.

Ko je i čime se sve bavi Petokraka?

Petokraka je Društvo za prostorno i grafičko oblikovanje iz Beograda. Nikada nismo pokušali da do kraja definišemo ili usko postavimo granice našeg delovanja i mislim da nam to omogućava kontinualan kreativni razvoj i slobodu. Sve što je proizvod rada Petokrake se može postaviti u široko polje dizajna. Osnivači Društva smo Milica Maksimović i ja, a Petokraka godinama funkcioniše uz veliku podršku tima saradnika – mladih profesionalaca iz oblasti arhitekture, grafičkog dizajna, fotografije i istorije umetnosti.

Petokraka  Fotografija: Milan Maksimović

Petokraka: Aleksa Bijelović & Milica Maksimović
(Foto: Milan Maksimović)


Po kojim karakteristikama je vizuelni jezik radova Petokrake prepoznatljiv i autentičan?

Posvećenim radom i preispitivanjem odluka i situacija, dolazimo do rešenja sa određenim likovnim karakterom koji se može prepoznati u našim radovima. Jasan odnos prema kontekstu i slobodna interpretacija projektnog zadatka nas vode do samog kraja i to je naš stalni oslonac bez obzira na okolnosti. Ne bavimo se razvojem određenog vizuelnog jezika već istražujemo i stvaramo oblike koji nude nova tumačenja i načine korišćenja.

Oboje ste po obrazovanju arhitekte, a bavite se prostornim i grafičkim oblikovanjem. Neretko je slučaj da su odlični grafički dizajneri zapravo arhitekti. Kako ta profesionalna pozadina utiče na vaš pristup i proces stvaralaštva? U kom trenutku u karijeri vam se ta sinergija različitih kreativnih disciplina dogodila?

Zahvaljujući obrazovanju koje smo stekli, sebe smatramo pre svega inženjerima, a zatim arhitektama ili dizajnerima. Inženjerski pristup stvaralačkom procesu je neophodan, bez obzira na prirodu zadatka ili realizovanog rešenja. Petokraka je neformalno osnovana 1999. godine, u toku rada na konkursnom arhitektonskom projektu dok smo istovremeno bili angažovani na izradi vizuelnog identiteta i veb-sajta strukovne konferencije. Pretpostavljam da nikada nije ni postojala mogućnost razdvajanja kreativnih disciplina i verujem da je takva sinergija naš stalni pokretač.

S obzirom na nepovoljne uslove na domaćem tržištu, imate li slobodu i integritetu u radu, kao arhitekti i kao grafički dizajneri?

U profesionalnoj praksi, kreativna sloboda i integritet su određeni odnosom klijenta i autora, a ne ekonomskim uslovima tržišta. Kvalitetan odnos je posledica jasnog autorskog stava prema zadatku, uz apsolutno razumevanje potreba klijenta i mogućnost prilagođavanja situaciji koja se stalno menja u samom toku rada. Uvek težimo takvom odnosu koji nam omogućava da se slobodno razvijamo na tržištu.

Svet zvuka – instalacija, Hol Zadužbine Ilije M. Kolarca, Beograd, 2013.Fotografija: Milan Maksimović

Svet zvuka – instalacija, Hol Zadužbine Ilije M. Kolarca, Beograd, 2013. (Foto: Milan Maksimović)

basta-2.0_01

Bašta 2.0/ – instalacija, restoran 2.0/, Beograd, 2012. (Foto: Milan Maksimović)

Bašta 2.0/ – instalacija, restoran 2.0/, Beograd, 2012. (Foto: Milan Maksimović)


Koliko vam je vremena bilo potrebno da postignete taj nivo integriteta?

Verujem da se radom na svakom pojedinačnom projektu sloboda i integritet ponovo grade i osvajaju. To je jedini put prema konstantnom razvoju autorske prakse, a mi smo od prvog projekta pristupali poslu na taj način.


Autori ste postavki brojnih izložbi, grafičkog preloma brojnih publikacija, dizajna nagrade “Arhitektonski događaj godine” Društva Arhitekata Beograda, Beogradske nedelje arhitekture… Zapravo, u prilici ste da grafički oblikujete značajan deo arhitektonske scene u Srbiji. Kakav je vaš stav prema tome?

BINA, časopis Forum, nagrada Arhitektonski događaj godine i sve ostale stručne manifestacije, publikacije i izložbe u čijim realizacijama učestvujemo, integralni su deo profesionalne slike Srbije i nama pružaju direktan uvid u savremenu situaciju. Nakon osam godina od osnivanja, BINA je mesto okupljanja i kanalisanja energije ali i personifikacija arhitektonske scene. To je uspešna, zapažena i trajna manifestacija zahvaljujući velikom entuzijazmu i iskrenoj posvećenosti autorskog tima. Petokraka aktivno učestvuje od samog početka i ponosni smo što nam je, zajedno sa osnivačima manifestacije, 2012. godine uručena Nagrada grada Beograda za izuzetan doprinos u realizaciji događaja od značaja za Beograd.

Radili ste i na prostornom uređenju dizajn inkubatora Nova Iskra. Recite nam nešto o ovom projektu.

Od početka podržavamo ideju o formiranju samoodržive platforme za profesionalni razvoj i afirmaciju mladih dizajnera jer takva inicijativa stvara progresivno okruženje za svakog mladog profesionalca. Nova Iskra je verovatno najizazovniji projekat na kome smo radili. Raznolikost programske organizacije inkubatora i kompleksnost prostora u kome intervenišemo, omogućili su nam da vrlo jasno napravimo odnos zatečenog stanja i arhitektonske intervencije, potencirajući kontraste karaktera različitih struktura.

Aleksa, ti si takođe i asistent na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Kako izgleda saradnja sa studentima? Koji su osnovni principi, znanja i veštine koje svaki student arhitekture mora posedovati kako bi se uspešno snalazio u realnim situacijama i praktičnom radu?

Studenti se tokom školovanja menjaju, ulaze u potpuno drugačiji svet i razvijaju nove stavove. Ja imam priliku da u tome direktno učestvujem i prenesem svoja iskustva. U kontekstu realnih situacija prakse, principe bih podredio profesionalnom karakteru i osobinama koje ga grade – iskrenost, imaginacija, strast, samouverenost, odgovornost. Znanja i veštine se vremenom stiču i u autorskoj praksi su bitan alat ali same po sebi ne znače mnogo.

BINA 2013 – Beogradska internacionalna nedelja arhitekture, 2013.

BINA 2013 – Beogradska internacionalna nedelja arhitekture, 2013.

Forum 55 – časopis Saveza arhitekata Srbije i Društva arhitekata Beograda, 2010.Foto: Milan Maksimović

Forum 55 – časopis Saveza arhitekata Srbije i Društva arhitekata Beograda, 2010. (Foto: Milan Maksimović)

Nova Iskra – rekonstrukcija i enterijer, Dizajn inkubator Nova Iskra, Beograd, 2012. (Foto: Relja Ivanić)

Nova Iskra – rekonstrukcija i enterijer, Dizajn inkubator Nova Iskra, Beograd, 2012. (Foto: Relja Ivanić)


Kada govorimo o savremenoj arhitektonskoj i dizajnerskoj praksi mlađih autora u Srbiji, kakvo je vaše mišljenje o trenutnoj situaciji? Da li biste nekoga, čiji rad posebno cenite, izdvojili?

Proteklih nekoliko godina vrlo blisko sarađujemo sa nezavisnim dizajn-studijom Metaklinika iz Beograda. Udruženo radimo na različitim projektima, u zajedničkom radnom prostoru, što donosi potpuno neočekivana rešenja. Specifičnost njihovog procesa rada nam prija, a rezultati potvrđuju smisao ovakve saradnje.

Na čemu trenutno radite i šta u budućnosti možemo da očekujemo od Petokrake?

Aktuelno je nekoliko projekata čije su realizacije u toku – rekonstrukcija i enterijer sa dizajnom nameštaja i osvetljenja, prostorna instalacija koja prikazuje prirodu zvuka, postavka izložbe, jedan istraživački projekat, eksperimentisanje u letnjoj bašti restorana, stalna muzejska postavka i signalizacija, dizajn časopisa, produkcija naučne konferencije…

Priredio: Dragan Marković
Polet – izložba, Polet: Ekonomska propaganda u Jugoslaviji 1969-1980. Kulturni centar Beograda, Beograd, 2013. (Foto: Darko Stanimirović)

Polet – izložba, Polet: Ekonomska propaganda u Jugoslaviji 1969-1980. Kulturni centar Beograda, Beograd, 2013. (Foto: Darko Stanimirović)

emote_01

Emote – rekonstrukcija i enterijer, Emote Productions, Beograd, 2013.Foto: Milan Maksimović

Emote – rekonstrukcija i enterijer, Emote Productions, Beograd, 2013. (Foto: Milan Maksimović)Uključi se u diskusiju
Dosadašnji komentari (0)

Ili se uloguj:


*Komentari se pregledaju pre objavljivanja