Paviljon za genetička istraživanja

Lociran u Botaničkoj bašti Poljoprivredno-veterinarskog univerziteta u Klužu, okružen voćnjacima, Paviljon germoplazme je polifunkcionalni objekat obrazovno-istraživačke namene koji sadrži konferencijsku salu sa foajeom i izložbenim prostorom, smeštajne kapacitete za goste, laboratorije i malu biblioteku.

Stari, ruinirani kameni zid zatečen na lokaciji, prvobitno predviđen za rušenje, autor uključuje kao sastavni deo arhitektonskog rešenja paviljona. Novi objekat povezuje prirodno i izgrađeno ističući zatečeni kameni zid oko koga se formira. Zid učestvuje i u spoljnjem i u unutrašnjem prostoru, razdvajajući pristup smeštajnom delu objekta od javnog.

Prizemlje paviljona sadrži javne prostore koji su velikim staklenim portalima otvoreni ka dvorištu, oivičenom postojećom prirodnom padinom. Enterijerski prostor konferencijske sale i foajea je fleksibilan i omogućava njihovo putpuno spajanje ili razdvajanje.

Protokolarni i smeštajni prostori na prvom spratu koriste intimnost zelene krovne terase povezane sa botaničkom baštom, dok je radni prostor, koji čine laboratorije sa pratećim prostorijama, skriven u suterenu ispod ozelenjene padine.

Materijali korišteni na fasadi – bela boje za javne funkcije i tamne ploča od profilisanog lima za smeštajni blok, osim što ukazuju na funkcionalnu organizaciju objekta, svojim jakim kontrastom istovremeno naglašavaju dramatičnu prirodu zatečenog zida od kamena i opeke.

Zelene terase i padine nadovezuju se na postojeću prostornu konfiguraciju botaničke bašte i okolnih voćnjaka, nudeći različite perspektive grada i okruženja sa više različitih nivoa.

Priredio: Kosta Mijić
Faktografija
ObjekatPaviljon germoplazme
MestoKluž (Rumunija)
ProgramIstraživački centar – konferencijska sala, smeštaj, laboratorije, biblioteka
Površina1.370 m2
Godina2010.
AutorVlad Sebastian Rusu
FotografijeDacian Groza

Uključi se u diskusiju
Dosadašnji komentari (0)

Ili se uloguj:


*Komentari se pregledaju pre objavljivanja