Otvorena biblioteka – pola godine kasnije

„Otvorena biblioteka“, projekat tima Goethe Gerila i studentkinje arhitekture Mirjane Utvić, nalazi se već nekoliko meseci u centru Beograda, gde će i ostati do kraja godine.

Iako je u arhitektonskom smislu mali poduhvat, u ovom Urban Stop projektu leži složen socio-kulturološki eksperiment, koji podrazumeva da građani slobodno razmenjuju knjige u javnom prostoru. Nema registracije, roka do koga knjiga mora da se vrati, niti je broj knjiga koji se može uzeti ograničen, već se sve zasniva na uzajamnosti: jednu uzetu knjigu treba zameniti nekom svojom ili je vratiti nakon čitanja. Ideja je da se ljudi podstaknu da javni prostor posmatraju kao prostor koji njima pripada, te da se prema njemu tako i odnose.

Dizajnom je predviđena jednostavna, stabilna forma kocke, razrešena tako da prostor otvorene biblioteke ne bude klaustrofobičan, ali da korisnicima daje određeni nivo intimnosti. U skladu sa načelom ekonomičnosti, birani su jeftiniji materijali (OSB ploče) sa jednostavnijim detaljima. Kako se radi o privremenom eksperimentu, intrevencija je krajnje svedena i jednoznačna, pa se izbegava mogućnost trasformacije u prostor sa drugačijom namenom (npr. uklanjanjem polica, uvođenjem sedenja…).

Reakcije Beograđana na ovakvu intervenciju u javnom prostoru bile su očekivano raznolike – od onih koji su prihvatili koncept, ostavljajući svoje knjige u zamenu za one koje uzmu, preko znatiželjnog provirivanja i čuđenja, alternativnih načina korišćenja prostora poput okupljanja uz vino, do odnošenja knjiga bez zamene, i neizbežnog vandalizma. Za mnoge je nepoznanica čija je imovina taj prostor (ne osećaju je kao svoju), da li smeju da je koriste i na koji način, što je rezultat nepostojanja navike (a ni podsticanja) slobodnog korišćenja javnog prostora.

S obzirom na to da je ovaj eksperiment jedan od prvih tog tipa u Beogradu, te da uz kreativne intervencije (poput akcije graffiti vs graffiti kao odgovora na neprimerene grafite) i entuzijastično popunjavanje ispražnjenog prostora knjigama, mesecima opstaje, možemo ga smatrati uspešnim. Ono što mu je potrebno je stalni društveni i kreativni angažman, jer otvorena biblioteka je proces pre nego objekat.

Otvorena biblioteka otvara put novim projektima koji bi se bavili demokratičnošću javnog prostora, pokazujući da investicije u njih mogu biti minimalne, uz značajan uticaj na društvo.

Tekst: Kosta Mijić, Relja Ivanić / Foto: Mirjana Utvić


Uključi se u diskusiju
Dosadašnji komentari (0)

Ili se uloguj:


*Komentari se pregledaju pre objavljivanja