05stiga

Od krojačke radionice do savremene kancelarije

Prelazak na tržišnu ekonomiju u Srbiji je i dalje tranzicioni proces, a pod silama koje uspostavljaju odnosi ponude i potražnje, popunjavanje rentnog jaza se polako odvija. Prostori i objekti sa dobrom lokacijom, ali niskom tržišnom vrednošću, vremenom dobijaju nove, profitabilnije sadržaje. Jedan od primera takvog prostora je i novi kancelarijski prostor kompanije Stiga, iza čijeg enterijera stoji mladi arhitektonski trojac Modelart Arhitekti iz Novog Sada.

Prvobitno projektovan kao krojačka radionica sa izrazito podužnom prostorijom u kojoj je bila smeštena ručna proizvodnja i jasno odvojenim delom namenjenom upravi i servisnim blokom, ovaj prostor je, po dolasku novih korisnika, doživeo višestruke izmene. Iako su postojeći gabariti i podela ostali istovetni, izvršeno je nekoliko ključnih dorada u cilju formiranja kancelarijskog prostora primerenom savremenom poslovanju. Izmene se odnose pre svega na artikulaciju celine prostora i uspostavljanje nove ambijentalnosti drugačijim tretmanom osnovnih površina i uvođenjem novih elemenata opreme.

Posebna pažnja posvećena je zadržavanju postojećih prostornih kvaliteta, kao što je visok stepen prirodne osvetljenosti. Zadržana je vizuelna celovitost glavne prostorije postavljanjem staklene pregrade koja predstavlja fizičku i akustičku barijeru između prostora sličnih namena a pritom ne narušava kontinualnost sagledivosti prostora.

Za potrebe opremanja ovog prostora, projektanti su dizajnirali i unikatni nameštaj. Vrata od svetlog drveta, uz osvetljenje i police novog ormara čine koloritne akcente u belini prostora u već prepoznatljivom rukopisu Modelarta, uz radne stolove projektovane namenski za ovu priliku.

Relativno mali po svojoj razmeri, novi poslovni prostor kompanije Stiga može se sagledati pre svega kao jedan dobar primer popunjavanja pomenutog rentnog jaza u smislu razvoja malih i srednjih preduzeća u Novom Sadu. Reč je o procesu u kome arhitekti imaju vrlo važnu ulogu, jer u zastarele prostore unose novi život, primeren savremenom dobu i načinu poslovanja, i time značajno doprinose njegovom razvoju.

Dragan Marković i Matija Zlatanović
Faktografija
ObjekatKancelarijski prostor kompanije Stiga d.o.o.
MestoNovi Sad (Srbija)
ProgramRadni prostor
Površina100 m2
Godina2014.
AutorModelart Arhitekti (Dejan Mitov, Jelena Mitov i Krsto Radovanović)
FotografijeBojan Hohnje


01stigaUključi se u diskusiju
Dosadašnji komentari (0)

Ili se uloguj:


*Komentari se pregledaju pre objavljivanja