Tarkett Akademija - Fotografija: Relja Ivanić

Novi život starog zdanja

Kompanija Tarkett je u saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu 2012. godine raspisala studentski konkurs za idejno arhitektonsko rešenje adaptacije postojećeg objekta u okviru svog poslovno-proizvodnog kompleksa u Bačkoj Palanci. Cilj konkursa bio je razvijanje prostornog modela akademije kao višenamenskog centra za edukaciju, izlaganje, praktičnu obuku, servis i razvoj podrške klijentima. Žiri je kao najprikladnije rešenje nove Tarkett Akademije odabrao idejni predlog studija Modelart Arhitekti iz Novog Sada.

Misija Akademije je razvijanje i usavršavanje tehnika ugradnje Tarkett podnih obloga kao i unapređenje znanja o Tarkett proizvodima. Ovaj prostor klijentima, arhitektama i dizajnerima pruža podršku i pomoć u pronalaženju najboljih rešenja za podne obloge u najrazličitijim projektima, ne samo svojim sadržajem i opremom već i načinom kako je ceo objekat ustrojen.

Arhitekturu Akademije odredila su dva granična uslova: oblikovnost postojećeg industrijskog objekta i obim, raznovrsnost i složenost novih programskih zahteva. Osnovna namera arhitekata bila je harmonično preklapanje postojećeg fizičkog okvira i sadržaja, uz dodavanje niza arhitektonskih dopuna umerenog izraza. Nadovezivanje na postojeći objekat vršeno je dodavanjem sekundarnih elemenata u unutrašnjoj i spoljašnjoj arhitekturi, a uz suptilno zadržavanje karaktera njegove prvobitne, industrijske namene.

U spoljašnjoj arhitekturi dominira opna od perforiranog lima i prostrani prozorski otvori, značajno većih dimenzija od onih originalnih. Igra otvora i kontinualne opne stvara efekat prozračnosti iz kojeg proizilazi različit doživljaj objekta u toku različitih doba dana ili vremenskih uslova, ali i dinamičnost odnosa novog i starog, koji varira od pozicije subjekta u prostoru.

Unutrašnjost je značajno raznovrsnija. Jasno se uočava podeljenost prostora na podceline, ali i primena širokog spektra organizacionih logika. Na primer, showroom, prostor za sastanke i edukaciju arhitekata i klijenata (čini oko 1/2 ukupne površine objekta) strukuiran je po principu prostor u prostoru. Ostatak Akademije organizovan je po sistemu hodnika i nadovezujućih prostorija. Svaka od podcelina ima sopstvenu ambijentalnost koja je određena enterijerskom opremom, dopunama grafičkog karaktera i materijalizaciom podnih obloga.

Jedinstvenost Tarkett Akademije je višestruka i višeznačna. Ova Akademija svojim posetiocima, na krajnje savremen način, nudi celovit prikaz Tarkett rešenja u različitim prostorima od obrazovnih, zdravstvenih ustanova, sportskih prostora, stambenog prostora do prodajnih objekata. Pored toga, ona ilustruje da vrlo mladi arhitekti mogu uraditi mnogo toga u situaci kada imaju razumevanje i punu podršku klijenta, čak i onda kada je klijent velik, prepoznatljiv i značajan.

Dragan Marković
Faktografija
ObjekatTarkett Akademija
MestoBačka Palanka (Srbija)
Programreanimacija postojećeg objekta u višenamenski obrazovni i izložbeni centar
Površina1000 m2
Godina2014.
AutorDejan Mitov, Jelena Mitov i Krsto Radovanović (Modelart Arhitekti)
FotografijeRelja Ivanić


Tarkett Akademija - Fotografija: Relja IvanićŠiri dalje
Srodni sadržaji

Uključi se u diskusiju
Dosadašnji komentari (0)

Ili se uloguj:


*Komentari se pregledaju pre objavljivanja