ured_nagrade

Od fabrike toaletnog papira do savremenog radnog prostora

Zagrebačka agencija Bruketa&Žinić OM, jedna od najnagrađivanijih u regionu, svoje uspehe već godinama niže iz prostorija nekadašnje fabrike toaletnih papira u Zagrebu. Nakon odluke da prostorije u bivšoj fabrici konačno u potpunosti prilagode svojim potrebama i delatnosti, optimizaciju prostora preuzela je ekipa Brigada, koja je deo njihove grupe agencija.

Brigada je specijalizovana za projektovanje i optimizaciju prodajnog mesta, produkt dizajn i arhitekturu. Poveren im je zadatak stvaranja savremenog, funkcionalnog i prijatnog poslovnog prostora koji je u skladu sa agencijskom kulturom i koji podstiče kreativnost, uz minimum uloženih finansijskih sredstava.

B&Ž ofis prostire se na tri nivoa i čini ga više zasebnih celina. Stvaranje dinamičnog i istovremeno opuštenog prostora sa dobrom atmosferom za rad postignuto je dizajnom nekoliko ambijentalnih celina različitih karaktera na svakoj etaži. Odlikuje ih fleksibilnost i otvorenost za intervencije zaposlenih, kao i bitno brojniji prostori za druženje i interakciju nego što je uobičajeno.

Principi skandinavskog dizajna adekvatno su primenjeni na domaćem terenu, uz restaurirane klasike hrvatskog i regionalnog dizajna i tek po koji trag socijalističkog šarma u opni bivše fabrike.

Rasveta, koja je predstavljala poseban izazov zbog svog značaja u radnim prostorima, većim delom je rešena ekonomičnim lampama za supermarkete uz maksimalno korišćenje dnevnog svetla, dok su servisni prostori osvetljeni recikliranim emajliranim i podrumskim lampama. Dosledno principima niskih ulaganja i maksimalnog iskorišćavanja dostupnih resursa, za osvetljavanja prostorije za pušače i stepeništa iskorišćene su stare ulične lampe, prikupljene iz okolnih sela. Kako nije bilo moguće pronaći adekvatna rasvetna tela namenjena sobama za sastanke koja bi se uklopila u prostor i budžet, Brigaderi su sami dizajnirali i izradili jedinstvene lustere s minimalnim ulaganjima, koji postaju glavni motiv prostora koje osvetljavaju.

Pored promišljenog pristupa stvaranju vizuelnih i ambijentalnih prostornih celina, kvalitet projekta sadržan je u dosetljivom i ekonomičnom ekološkom pristupu. Ofis odlikuje korišćenje jednostavnih materijala od lokalnih sirovina, već recikliranih ili pogodnih za to. Tako je prisutno crno drvo dobijeno starom japanskom tehnikom paljenja, čelične površine obrađene su tehnikom paljenja recikliranog motornog ulja, a za zidove prostorija za sastanke upotrebljena je stara domaća metoda valjka sa ukrasnim uzorcima. O tome koliko daleko se može ići u ponovnoj upotrebi materijala, govori upotreba starih neispravnih tastatura nađenih tokom selidbe u svrhu enterijerske singalizacije.

Studio Brigada stvorio je ovim projektom jedan od najinteresantnijih savremenih radnih prostora u regionu uz minimum ulaganja, ugodan i inspirativan. O potpunoj okrenutosti nove radne sredine korisniku svedoči i mala spavaonica u japanskom stilu, predviđena za predah ili kutak za izolaciju, a smeštena na međuspratu ureda.

Priredila: Ljubica Slavković
Faktografija
ObjekatUred agencije Bruketa & Žinić OM
MestoZagreb (Hrvatska)
ProgramPoslovni prostor
Godina2013.
AutorBrigada – Damjan Geber (kreativni direktor), David Kabalin, Marina Brletić, Kristina Jeren, Lorenzo Cetina, Marija Šarušić (arhitekti), Simon Morasi Piperčić (dizajner)
FotografijeDomagoj Blažević, Domagoj Kunić


ured_stubiste1
ured_velika_dvorana
ured_kompjuterski_stropŠiri dalje
Srodni sadržaji

Uključi se u diskusiju
Dosadašnji komentari (0)

Ili se uloguj:


*Komentari se pregledaju pre objavljivanja